Politizáló művészeti hullám várható. Többen csatlakoznának Weiler Péter képzőművész, netes vállalkozó tiltakozó performanszához. A Randivonal alapítója csomagtartóból árult dolgokat most vasárnap Tesco-, Auchan- és egyéb parkolókban, az akció kisgömböcként duzzadhat.

Advertisement

Annyian jelentkeztek azzal, hogy ők is árulnának dolgokat így, hogy lehet, a legközelebbi alkalmas vasárnapon már 8 autó fogja járni Budapest és környéke bezárt hipermarketjeit – mondta a Cinknek Weiler. A vasárnapi boltbezárást ellenző pécsi származású művész-vállalkozó szeme előtt a törvénymódosítás hallatán gyerekkori képek elevenedtek meg a piacon csomagtartóban árusító lengyelekről. Ezért előbb képet festett a témában:

Illustration for article titled Komplett művészcsoportok tiltakozhatnak a hipermarketek parkolóiban
Advertisement

Majd múlt vasárnap eleven festményként bejárt több elhagyatott üzletközpont-parkolót, hogy eljátssza a képet.

Ez tetszett meg annyira többeknek, hogy megkeresték a Habostorta és a Randivonal alapítóját, hadd akciózzanak legközelebb vele. Ötletgazdaként szívesen részt veszek a dologban – mondta Weiler. Ha jól értem, elképzelhető, hogy a különböző csomagtartókból műszaki cikkeket fognak "árulni" csapatostul, de felmerült már, hogy az IKEA előtt húsgolyókkal demonstrálnak.

Advertisement

A nyitóakción a művész – bár a helyszíne elvileg tök üres parkolókban volt – jó párszor került interakcióba. Őőgyelgők is akadtak a puszta betonon, akikkel szóba tudott elegyedni, volt, ahol vezetést oktattak az üres parkolóban, a budaörsi Auchannál pedig izgatott biztonsági emberek védték a puszta aszfaltot, és el is hessegették Weilert, akinek a helyszínen fotókat is törölnie kellett. A turnét a Fény utcai piacon vasárnap is nyitva tartó CBA előtt fejezte be:

Illustration for article titled Komplett művészcsoportok tiltakozhatnak a hipermarketek parkolóiban
Advertisement

A Cink politikamentesen támogat minden díszletes-jelmezes művészi tiltakozást – bármi ellen –, úgyhogy remegve várjuk a következő utáni hétvégét. Weiler ugyanis azt mondta, most vasárnap még nem fognak fellépni.

Share This Story

Get our newsletter