Brutt√≥ 32 ezer forint√©rt csin√°ltattak volna log√≥t, majd perrel fenyegetŇĎzve a netezŇĎkre t√°madtak, hogy megal√°zva kullogjanak el. A Zsolnay C√©h ma megmutatta, hogy nem szabad viselkedni az interneten.

√Ālmomban se gondoltam volna, hogy ilyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r, hogy p√°ran √∂ssze√°llnak egy Facebook-csoportban, √©n meg d√©lut√°n n√©gy t√°jban kiteszek egy posztot arr√≥l a vicces p√°ly√°zatr√≥l, amit a Zsolnay Porcel√°nmanufakt√ļra Zrt. a P√©cs-Baranyai Kereskedelmi √©s Iparkamara valamint a Kreat√≠v Ipari Klaszter (KIKK) hirdetett meg a Zsolnay C√©h log√≥j√°nak megtervez√©s√©re, brutt√≥ 32 ezer forint√©rt. Az abszurd m√≥don smucig - a diz√°jnereknek meg nyilv√°n megal√°z√≥ - minim√°ld√≠jaz√°s ann√°l tal√°nyosabb volt, mert egy olyan, most alakult szervezetnek akarnak log√≥t terveztetni, ami kifejezetten a magas minŇĎs√©gŇĪ k√©zmŇĪves term√©kek piacra juttat√°s√°val foglakozna.

A posztom arr√≥l a "20 perc alatt Zsolnay C√©h log√≥t!" nevŇĪ - mostanra m√°r sajnos z√°rt - Facebook-csoportr√≥l sz√≥lt, amelyik egy, a m√≥k√°san szarr√°g√≥ p√°ly√°zat h√≠r√©re alakult online j√°tsz√≥t√©r, ahol diz√°jnerek √©s nemdiz√°jnerek vill√°mgyorsan √∂sszedobott, vicces log√≥kat terveztek eg√©sz nap a Zsolnay C√©hnek. Ez volt szerd√°n a magyar net legkreat√≠vabb f√≥ruma.

A buli akkor lett azt√°n igaz√°n bomba, amikor este 8 t√°jban az oldalon megjelent a p√°lyzatot ki√≠r√≥ egyik szervezet, egyben a C√©h egyik alap√≠t√≥ja, a KIKK vezetŇĎje, Keresnyei J√°nos, √©s egy komcsi gondnok/port√°s modor√°ban nekirontott a Facebook-csoport tagjainak, a v√©g√©n m√°r jogi k√∂vetkezm√©nyekkel fenyegetve, ha nem teszik z√°rtt√° a csoportot. Keresnyei azt √≠rta, hogy "A Zsolnay C√©h egy most form√°l√≥d√≥ nonprofit szervezet √©s nem azonos a gy√°rral, melynek nev√©t most kedvesen meghurcolj√°k e nyilt csoportban." Keresnyei azt is √°ll√≠totta, hogy a p√°ly√°zatot eleve nem orsz√°gosnak √≠rt√°k ki, hanem helyi, p√°lyakezdŇĎ fiataloknak, csak v√©letlen√ľl ker√ľlt ki arra az oldalra, ahol a netezŇĎk megtal√°lt√°k.

Advertisement

Na, erre a bunk√≥s√°gra meg is j√∂tt a v√°lasz, d√ľh√∂dt hozz√°sz√≥l√°shull√°m form√°j√°ban, ami azonban nem any√°z√°s volt: a jelentŇĎs r√©szben tervezŇĎkbŇĎl √°ll√≥ hozz√°sz√≥l√≥k sz√©p sorban Keresnyei szinte minden egyes mondat√°r√≥l bebizony√≠tott√°k, hogy hazugs√°g, f√ľllent√©s, t√ļlz√°s vagy t√≥d√≠t√°s. Maga a p√°ly√°zati ki√≠r√°s c√°folta meg a pattog√≥ KIKK-es √°ll√≠t√°sainak t√∂bbs√©g√©t. Nem helyi fiataloknak √≠rt√°k ki a tendert, hanem "Mag√°nszem√©lyek, vagy tervezŇĎi tev√©kenys√©ggel foglalkoz√≥, Magyarorsz√°gon bejegyzett t√°rsas√°gok" p√°lyzhattak, magyarul b√°rki. SŇĎt az is kider√ľlt, hogy a helyi p√°lyakezdŇĎk nem is tudtak az eg√©szrŇĎl.

Itt van p√°r √ľtŇĎsebb hozz√°sz√≥l√°s:

Kedves Keresnyei √ļr,

engem is t√∂bb dolog meglep. A p√°ly√°zatot r√©szben a Zsolnay Porcel√°nmanufakt√ļra Zrt. √≠rta ki, √≠gy a reakci√≥k annyira m√©gsem t√©vesztenek c√©lt. √Čn egy fiatal p√°lyakezdŇĎ grafikus vagyok, igaz nem helyi, m√©gis meglep, hogy ilyen nevets√©ges d√≠jjal p√°ly√°ztatj√°k friss kezdem√©nyez√©s√ľk log√≥j√°t. Gondolja, hogy egy p√°lykezdŇĎ grafikus kevesebb p√©nzt k√∂lt grafikai programokra, betŇĪt√≠pusokra, neadjisten kiflire? Vagy a fiatal √©s p√°lyakezdŇĎ sz√≥ helyett az ig√©nytelenre gondolt?

Hozz√°teszem, hogy b√°r a log√≥t min√©l olcs√≥bban szeretn√©k megszerezni "A Zsolnay C√©h azzal a c√©llal alakult, hogy a hajdani c√©hek mint√°j√°ra egy olyan szervezetet hozzon l√©tre, amely a kiemelkedŇĎ minŇĎs√©gŇĪ k√©zmŇĪves term√©keket elŇĎ√°ll√≠t√≥ v√°llalkoz√°sokat fog √∂ssze..." √Ėn is √©szreveszi az ellentmond√°st?

A jogi k√∂vetkezm√©nyekkel kapcsolatban felt√©telezem, hogy aki 32 ezer Forintot sz√°n √ļj c√©g√©nek fŇĎ megjelen√©si elem√©re az nem veszteget p√©nzt perk√∂lts√©gre.

Tisztelettel,

Csepella Olivér

illetve

A zsolnay nev√©t felhaszn√°lva magas minŇĎs√©gŇĪ k√©zmŇĪves term√©keket √°rulnak - k√ľlf√∂ld√∂n is." Eg√©szen nyilv√°nval√≥, hogy ehhez egy p√°lyakezdŇĎ tervezŇĎ kell. Ha ezek ut√°n a zsolnay adja a nev√©t ehhez a c√©hhez, h√°t csod√°lkozni fogok nagyon. Mr president, k√∂sz√∂nj√∂n el sz√©pen a nagy n√©vtŇĎl.

Advertisement

K√∂zben j√∂tt az egyik slusszpo√©n: a P√©csma "A Zsolnayn r√∂h√∂g a Facebook √©s a fŇĎv√°rosi m√©dia" c√≠mŇĪ cikk√©ben a Zsolnay Porcel√°nmanufaktura gazdas√°gi vezetŇĎje azt nyilatkozta, hogy

√Ėn√∂ktŇĎl hallottam a h√≠rt elŇĎsz√∂r. Mi biztosan nem √≠rtunk ki ilyen p√°ly√°zatot √©s nem is adn√°nk a nev√ľnk egy ilyenhez, mert ez igen komolytalannak tŇĪnik

M√°rpedig a ki√≠r√°sban ott a manufaktura neve, vagyis itt ak√°r valami nagy svindli is lehet a h√°tt√©rben, b√°r a 32 ezer forintb√≥l kiindulva ink√°bb kicsi, vicces svindlire gyanakszom. Keresnyei t√©nyleg h√°zhoz j√∂tt a pofon√©rt ezzel az √©rtelmetlen kakaskod√°s√°val. Ňź ez itt:

Advertisement

√Čs Kontemp Lator grafik√°j√°n a log√≥ fŇĎalakjak√©nt:

Keresnyei J√°nos p√°r √≥ra eltelt√©vel lassan meg√©rthette, hogy nem volt j√≥ √∂tlet k√∂t√∂zk√∂dni, mert nemr√©g v√°ratlan fordulattal olyan hozz√°sz√≥l√°st √≠rt az oldalra, amiben azt √≠rja, hogy ŇĎk igaz√°b√≥l egy oldalon √°llnak a p√°ly√°zatukat kritiz√°l√≥ diz√°jnerekkel, megh√∂kkentŇĎ m√≥don t√∂rleszkedik, majd a v√©g√©n egyenesen seg√≠ts√©get k√©r a rajta r√∂h√∂gŇĎktŇĎl a "m√©diabalh√© elsim√≠t√°s√°hoz".