Febru√°rban ker√ľlt a magyar mozikba a Cycle c√≠mŇĪ, magyar gy√°rt√°s√ļ sci-fi anim√°ci√≥, ami abban a sajn√°latos helyzetben van, hogy P. Koltai G√°bor volt az egyik producere. Az√©rt mondom, hogy sajn√°latos a helyzete, mert akarva-akaratlanul is mindenkinek P. Koltai milli√°rdos ad√≥csal√°sa fog az esz√©be jutni r√≥la, annak ellen√©re, hogy a rendezŇĎ S√≥stai Zolt√°n t√∂bb√©ves, megfesz√≠tett munk√°val k√©sz√≠tette a filmet. Az orig√≥n√°l sem volt ez m√°sk√©ppen, Lavicska Zsuzsannak √≠rt egy negat√≠v kritik√°t a filmrŇĎl, amiben musz√°j volt megeml√≠teni Koltai R√≥bert fi√°nak zavaros √ľgyeit. A producer meg nem hagyta sz√≥ n√©lk√ľl.

Azt m√©g mindig nem √©rtem, hogy mi√©rt Bujdos√≥ Borinak kellett c√≠meznie a Facebookra √≠rt ny√≠lt level√©t, de nagyon tetszik az a temp√≥, ahogyan odav√°g egyet az Indexnek √©s GŇĎzsy Katinak, a Blikk √ļjs√°g√≠r√≥it patk√°nyoknak h√≠vja, a v√©g√©n pedig kifejtni, hogy nem szeretn√© az orig√≥t beperelni, de ha √≠gy folytatj√°k, musz√°j lesz. Egy percig se felejts√ľk el, ez az az ember, aki a VPOP szerint t√∂bb, mint 2 milli√°rd forinttal megk√°ros√≠totta az √°llamot √©s mindek√∂zben a Facebookos profilj√°ra sim√°n kirakta az egy sz√©lh√°mos ut√°ni hajsz√°r√≥l sz√≥l√≥ Kapj el, ha tudsz plak√°tj√°t.

A teljes levelet itt lehet elolvasni, de k√∂vetkezzenek a legjobb r√©szek belŇĎle:

Azt viszont k√©ptelen vagyok sz√≥ n√©lk√ľl hagyni (ne f√©lj√ľk sz√≠v√ľnkre tett k√©zzel kimondani: kurv√°ra felbasztam magam rajta), hogy az Origo csapata imm√°r a m√°sodik alkalommal, k√©t egym√°st k√∂vetŇĎ filmem kapcs√°n j√°tssza el azt, hogy a folyamatban l√©vŇĎ b√ľntetŇĎ√ľgyemrŇĎl sz√≥l√≥ ‚Äěsz√≠nes h√≠rekkel‚ÄĚ pr√≥b√°lja eladni az √°ll√≠t√≥lagosan ‚Äěfilmkritika‚ÄĚ mŇĪfajban √≠r√≥dott mŇĪveit.

Kedves Bori! Ez √≠gy ebben a form√°ban nem filmkritika, hanem alantas, √≥cska √©s hazug bulv√°r √ļjs√°g√≠r√°s, melyet v√©lem√©nyem szerint m√©g a Blikk nevezetŇĪ undor√≠t√≥ szennylap sem engedhetne meg mag√°nak (b√°r nyilv√°n ŇĎk laz√°n megcsin√°lj√°k), nemhogy az Origo Filmklub. SŇĎt, a ti tev√©kenys√©getek m√©g enn√©l is sunyibb, mert a Blikk-es patk√°nyok legal√°bb felv√°llalj√°k azt, hogy pap√≠rba csomagolt szart etetnek az emberekkel, ti viszont ugyanezt feh√©r kesztyŇĪs felszolg√°l√≥kkal ez√ľstt√°lc√°n k√≠n√°lj√°tok fel a fogyaszt√≥itoknak.

1) Ha filmkritik√°t √≠rtok, akkor a filmrŇĎl √≠rjatok, ez a feladatotok √©s ez a szakm√°tok, ne menjetek le Index-be √©s GŇĎzsy Katiba. Ez (rem√©lhetŇĎleg) nem a ti mŇĪfajotok. A Blikk szintj√©re pedig pl√°ne ne alacsonyodjatok le.

Ha kiz√°r√≥lag a Blikk-es √©s Index-es hazugs√°gokkal dob√°l√≥ztok, akkor olyan jogs√©rt√©seket k√∂vettek el, amelyek miatt k√©nytelen voltam mostanra m√°r egy rak√°s sajt√≥term√©ket szem√©lyis√©gi jog s√ļlyos √©s sz√°nd√©kos megs√©rt√©se miatt beperelni. Az Origo eddig nem tartozott ezek k√∂z√©, √©s hidd el, nagyon ŇĎszint√©n mondom, hogy nem is szeretn√©m, ha ebbe a halmazba ker√ľlne √©s nem is gondolom, hogy oda val√≥.

Advertisement

A kritik√°b√≥l egy√©bk√©nt √∂t bekezd√©s egy√°ltal√°n nem foglalkozik P. Koltaival, hanem csak √©s kiz√°r√≥lag a filmmel. A Geekz blogon pedig pozit√≠v kritika is k√©sz√ľlt r√≥la.

Kép: Magic Boys/Facebook