Kokain, denevérek, katonai puccsok: ismerje meg Simon Gábor hazáját

A nyugat-afrikai Bissau-Guinea a hírekben tévesen „dél-afrikai országként” szereplő ország, melynek útlevelével lebukott Simon MSZP-exalelnök. Mondjon gyorsan két másik híres bissau-guineait!

Advertisement

Az egyharmad magyarországnyi mangrovemocsár a világ egyik legreménytelenebb országa. 1973-ban nyerte el függetlenségét Portugáliától, egyébként semmi nincs ott és semmi nem készül ott, amire a világ többi részének szüksége lenne.

Egy dolgot kivéve: fizikai elhelyezkedését. A Nyugat-Afrika délnyugati csücskében Szenegál és Guinea közé beékelt luzofon törpeállam egész közel van Dél-Amerikához, így az ott megtermelt és Európába szánt kokaint itt pakolják át. Ebből származik a világsajtót megjárt legszebb bissau-guineai történet is, amikor 2003-ban partra mosott kokainos zsákokból húzták ki egy helyi focipályán a helyiek a csíkokat. Mármint a pályára szánt csíkokat.

A kokaintranszferben nagy segítség a dél-amerikai kartelleknek a gyenge és játszi könnyedséggel megkenhető állam. Bissau-guineai elnök még nem töltötte ki hivatali idejét: Mamadu Ture Kuruma, az ország jelenlegi ura 2012-ben puccsal vette át a hatalmat Raimundo Pereira elnöktől.

Advertisement

Ezt írta az országról Markó Ferenc Afrika-kutató antropológus, amikor néhány éve sorozatot készített a modern afrikai építészetről:

Bissau-Guineával rettentő nagy bajban voltam, hiába a világ legszebb országa according to műholdképek. Eleve kurva kicsi az ország, másfelől a portugálok egy fasza gyarmati háborúban a porig romboltak szinte mindent, mire végre kitakarodtak onnan. Azóta meg puccs követ puccsot, olaj és gyémántok sincsenek, jellemző, hogy egy darabig az európai veszélyes hulladék befogadása volt a legjövedelmezőbb iparág. Egyetlen sikersztori van, az Európába szánt kolumbiai kokain javát itt pakolják át, ezért első tervem a főváros fölött magasodó, hatalmas, erődszerű kokainpaloták bemutatása volt, de ezekről persze alig találni fotót. Így maradt Bolama, egy hely, ahová kisgyerek korom óta el szeretnék jutni. A britek, majd a portugálok a barátságtalan szárazföld helyett ezt a kis szigetet szállták meg, 1879-ben a gyarmat fővárosa is lett, a századfordulót követően meg felhúztak egy elég fasza kisvárost, még hidroplán-leszállópályát is kialakítottak. Körülbelül 30 000 ember éldegélhetett a városkában, ami 1941-ben indult hanyatlásnak, hisz a portugálok áthelyezték a fővárost Bisszauba, majd az 1975-ös függetlenség után az új kormány is hagyta rohadni a települést, a fehérek és a libanoniak elhúztak, a feketék többsége is visszaköltözött a szárazföldre. Jelenleg kb 10 000 ember élhet a szigeten, de a legtöbben a várostól pár kilométerre található halászfalvak egyikében éldegél, maga a történelmi városközpont szinte teljesen kihalt. Cserébe viszont beköltözött több millió denevér az üresen hagyott házakba, és a kevés idevetődő turista beszámolói alapján ezek minden este egyszerre hagyják el a rejtekhelyeiket és szabadulnak rá a környékre.

Advertisement

Ha minden igaz, a magyar tumblren alkotó valosagepito-technikum épp Bissau-Guineába igyekszik, úgyhogy érdemes lesz őt követni, ha valaki helyi hírekre vágyik.

Advertisement

Fotó: NASA/USGS EROS Data Center

Share This Story