This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Kocsis Máté: Szabó Gábor nem volt a kampányfőnököm

Állítása szerint közrendvédelmi tanácsadóként dolgozott együtt a bloggerrel, aki ma azt állította, Kocsis kampányát vezette, és hazudnak az aktivisták számáról.

Advertisement

Az előbb felhívott Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármester, hogy elmesélje, Szabó Gábor soha nem volt kampányfőnöke semmiféle kampányban. Ezt azért tartotta fontosnak, mert kora délután kiposztoltam a JóVáros blog friss posztját, amiben Szabó azt állítja, 2011-ben ő vezette Kocsis helyi népszavazási kampányát egy hónapig. Így bennfentes információkra hivatkozva állította azt, hogy a Fidesz nagyságrendileg hazudik arról, hány hadrafogható aktivistája van.

Advertisement

Kocsis szerint volt idő, amikor jóban volt Szabóval, aki például közrendvédelmi tanácsadóként volt is a munkatársa, aztán Szabó megutálta őt, és ahol tudja, támadja. A polgármester szerint Szabó a kerületi SZDSZ második embere volt, ezért fel sem merült, hogy Fidesz-vonalon vagy kampányemberként dolgozzon neki.

Ha az ember kicsit utánanéz, kiderül, hogy régen tényleg jóban voltak, így valami durva személyes konfliktus lehet a háttérben. Szabó ugyanis SZDSZ-essége ellenére bizalmi embere és tanácsadója volt Kocsis polgármesternek. Egy Narancs-cikkben, ami Szabó SZDSZ-es, fideszes és MSZP-s helyi nagykutyákkal közös józsefváros kocsmájáról, a Vaskapuról szól, ez a 2011. június 2.-i képviselő-testületi jegyzőkönyvrészlet szerepel:

"Komássy Ákos (MSZP): Tisztelt polgármester úr, röviden úgy fogalmaznám meg a kérdést, hogy magyar hangja vagy fedőneve-e Józsefváros polgármesterének egy Szabó Gábor nevű nick, amely aktív nagyon az MSZP fórumaiban?

Kocsis Máté: Szabó Gábor polgármesteri tanácsadó és az is marad, ha megengedi. Tehát ez hadd legyen az én dolgom, hogy ő miért írogat és mit írogat, meg szerintem az ő dolga hadd legyen, válaszoljanak neki.

KÁ: És annyit azért engedjen meg, hogy az az állítása a Józsefváros újságnak, amellyel a cikkük kezdődik, hogy Kocsis Máté polgármester a népszavazás ügyében fölajánlotta az MSZP kerületi vezetésének, és a többi, és a többi, ezért kérdeztem, hogy mi a viszonya Szabó Gáborhoz, mert ez nem történt meg. Tehát csak azért, hogy legyen tiszta a jegyzőkönyv számára az, hogy egy Szabó Gábor nevű nick beír egy fórumba egy olyat, hogy még akár esetleg ez is elképzelhető, ne haragudjon, polgármester úr, az számomra nem a polgármesteri felajánlás kategória.

KM: Pedig szokja meg, képviselő úr. Egyébként mindennap kommunikálok Szabó Gáborral, megbeszéljük a napi ügyeket, ez a feladata, ez a dolga, az a munkája. Megegyeztünk, le is írta önöknek, hogy valóban így van, megüzentem, vállalom, én mondtam. Azonosulok azzal a nicknévvel, amit Szabó Gábor néven tüntetett föl, azt Szabó Gábor írja, de az énáltalam megadott instrukciók alapján."

Advertisement

Némi kereséssel arra sem nehéz rájönni, Szabó miért neheztelhet Kocsisra. A volt SZDSZ-politikus volt ugyanis a vezetője a Józsefvárosi Város-üzemeltetési Szolgálatnak, majd a pozícióról 2o12 áprilisában lemondott. Itt olvasható a lemondólevele. Az utódai belső vizsgálatot rendeltek el, majd még annak az évnek az őszén nyomozás indult 7o millió forint indokolatlan kifizetése miatt. A Nemzeti Nyomozó Iroda Szabónál házkutatást tartott és dokumentumokat foglalt le. Az ügyről a Magyar Nemzet "Portik-ember a józsefvárosi Jófiúknál" címmel számolt be, a kerületi pletyka szerint ugyanis Szabó az ismert maffiózó testőrét is odavitte a céghez.

Szabó a jelek szerint bosszút esküdött, 2o12-ben például ilyen hangvételű nyílt levélben fenyegette korábbi bizalmasát:

Csütörtökön a képviselő-testület ülésének bezárásáig kapsz haladékot tőlem, hogy elkövetett bűneid legalább egy részét helyrehozd. Ha akkor még a Józsefvárosi Önkormányzat alkalmazásában áll Perlaki Attila, Ács Péter, Németh Zoltán, Dóra Tibor, Matyi István és Molnár Zoltán exrendőr, egyenruhás bűnöző, akkor péntek reggel ellened felbujtásért, hivatali hatalommal való visszaélésért, bűnpártolásért az ügyészségen feljelentést teszek.

Advertisement

Kocsis ma tette ki a Facebookjára a kerületi aktivistáknak rendezett tegnapi kampánynyitó esemény fotóit, amin több, mint 500 résztvevőről van szó. A politikus a Cinknek azt állította, hogy az aktivisták ráadásul józsefvárosiak. Szabó a posztjában a 2011-es kampányról ugyanis azt írta, hogy a kerületben mindössze kéttucatnyi, ténylegesen megmozdítható Fidesz-aktivista volt.

Önkritikus ellenzéki kampánymunkásoktól azt hallottam, hogy egyik félnek sincs annyi embere, amennyit állít, "mi is hazudunk erről, ők is" - fogalmazott az egyikük.

Share This Story

Get our newsletter