Egy gyors helyzetjelentés a VIII. kerületből, ahol augusztus 27., a Kék Pont Alapítvány végleges elüldözése óta gyakorlatilag megszűnt a drogprevenciós és ártalomcsökkentő tevékenység.

A tűcsereprogram és a hozzá kapcsolódó fecskendőbegyűjtés együttes leállítása meghozta gyümölcsét: az utóbbi két hónapban, munkába jövet, hazafelé menet és hétvégente jóval több droghasználattal kapcsolatos jelenséggel találkozom, mint előtte bármikor.

Lakossági énemet legjobban persze az sokkolta, amikor szombat este nyolckor házunk bejárata előtt voltam kénytelen szemtanúja lenni, ahogy két drogfüggő intravénásan lövi magát a jó ég tudja mivel. Az elmúlt 11 évben, mióta a kerületben lakom, nem fordult elő ilyesmi az utcánkban. A bejáratnál azóta is ott heverő potenciálisan HIV- és Hepatitis-fertőzött tűkről nem is beszélve.

Advertisement

Eszembe jutott, hogy januárban mivel plakátolták ki az óvodákat:

Tiltakozásunk tárgya, a Kék Pont Drogközpont és annak tevékenysége. Szeretnénk, ha újból tiszták lennének a Józsefvárosi közterületek és társasházak! Tiltakozunk a tűcsere program ellen, mert az nem tűcsere, hanem valójában tűosztogatás. Ide vonzza a kerületünkbe a drogosokat és a dílereket.

Ha Ön is egyetért azzal, hogy a vérrel szennyezett, fertőzött drogos tűk helye nem játszótereinken, lépcsőházainkban és óvodáink udvarán van, és Ön sem szeretné, hogy gyerekek, idős emberek, vagy bármelyikünk megszúrhassa magát, jöjjön el közénk, hogy együtt mutassuk meg: Visszafoglaljuk kerületünket a drogosoktól és a dílerektől!

Advertisement

Pont így lett.