Illustration for article titled Klotyófesztiválra készül a kjúsúi kisváros

A kénköves hévizeiről híres délnyugat-japán Óita rendezi jövő nyáron a Toilennálét, a világ első nyilvánosvécé-művészeti fesztiválját.

Advertisement

Művészek és dizájnerek kapják meg erre az időre a város tucatnyi nyilvános vécéjének kulcsát, hogy művészeti installációkká varázsolják azokat. Egyes vécékben színházi előadások lesznek, a belvárosban pedig művészi vécéket állítanak majd ki.

Japánban még a technológiailag fejlett világhoz képest is érezhetően magasabb szinten áll az ürítés kultúrája. A háztartások háromnegyedében okosvécébe pottyanthatunk, ezek azok a külön vezérlőpulttal felszerelt csodatrónok, melyek mozgásérzékelő segítségével testhőmérsékletűre hevítik a deszkát, meleg vízsugárral mossák tisztára ánuszrózsánkat, majd langyos légáramlattal meg is szárítják altestünket.

Advertisement

Talán nem mellékes, hogy a legismeretebb okosvécégyártó, a Toto, egyik üzeme Óitában van.

Szató Eiszuke, a Toilennálé döntéshozó bizottságának egyik tagja, a Quartznak elmondta, hogy „a vécé mindnyájunk számára megkerülhetetlen, függetlenül a technológiai és információs társadalom fejlődésétől. Bizonyos szempontból ugyanez mondható el a művészetről és a kultúráról is. Szükségesek ahhoz, hogy emberként éljünk, és ne úgy, mint az állatok.”

Advertisement

A Toilennálé tervezett költségvetése 150 millió forint lesz, ez a művészeti alkotássá varázsolt nyilvános vécéken túl a város teljes nyilvánosvécé-hálózatának tatarozását is fedezi majd.

A címlapkép Marcel Duchamp francia avantgárd képzőművész Forrás című 1917-es alkotását ábrázolja, mely egy piszoár, a Toilennálén ez lesz a fő ajándéktárgy.

Share This Story

Get our newsletter