A szavazatok t√∂bb mint 90%-os feldolgozotts√°ga szerint a szebeni polg√°rmester 55:45-re verhette a PSD-s Victor Pont√°t a rom√°niai eln√∂kv√°laszt√°sokon. Nem csoda, hogy a kor√°bban biztos gyŇĎztesnek tartott minisztereln√∂k m√°r k√©sŇĎ este elismerte, hogy beleszaladt a k√©sbe.

Rom√°ni√°ban euf√≥ria van, a korm√°nyellenes t√ľntet√©sek √∂r√∂m√ľnnepbe torkolltak, √©s akkora a csodav√°r√°s, hogy a fal adja a m√°sikat. Az RMDSZ k√∂zben egy kicsit szerencs√©tlen, hiszen egyfelŇĎl m√©gis a koal√≠ci√≥s partnere szopott hatalmasat, m√°sr√©szt az erd√©lyi magyaroknak is jobban esett ‚Äď alacsony r√©szv√©tel mellett is ‚Äď egy sz√°szra szavazni, mint egy neokomcsira.

Ide tartozik m√©g, hogy √≠gy elsŇĎre kibick√©nt is t√ļlz√°snak tŇĪnik Eur√≥pa gyŇĎzelm√©t vizion√°lni a balk√°nis√°g felett ‚Äď fogalmunk sincs, mi lesz, alighanem mag√°nak Johannisnak sincs ‚Äď, de majd valahogy kiforogja mag√°t elŇĎbb-ut√≥bb. Az ilyen pillanatokban csak pont mag√°ban a pillanatban b√ļjik meg a l√©nyeg. Ez a pillanat pedig sz√©p, ha √©rtitek, hogy mondom.

Fotó: Andrea Alexandru/AP