Ez a r√©sz mond tal√°n a legt√∂bbet a janu√°rban letart√≥ztatott Kiss Szil√°rd √ľgy√©ben, aki a keleti nyit√°s kulcsfigur√°ja volt, √©s √ļgy k√∂sz√∂nt neki a bŇĪnt√°rsa, hogy "szia uram!"

‚Äď Szia Gyula!
‚Äď Szia uram! Lehet egy k√©rd√©sem?

Ilyen t√∂k√©letesen indul Sziky Gyula √©s Kiss Szil√°rd telefonbesz√©lget√©se 2013. augusztus 27-√©n, melyet a rendŇĎrs√©g lehallgatott, az Index pedig most megszerezte a vizsg√°lati dokumentumokat, √©s ez alapj√°n cikksorozatban mutatja be az orosz‚Äďmagyar gazdas√°gi kapcsolatokban fontos szerepet j√°tsz√≥ Kisst.

A mai elsŇĎ r√©szbŇĎl egyebek k√∂z√∂tt kider√ľl, hogy a moszkvai magyar nagyk√∂vets√©g agr√°rattas√©jak√©nt dolgoz√≥ Kisst m√°r 2013 nyar√°n lehallgatta a rendŇĎrs√©g, ahogy t√∂bb sz√°z milli√≥t lopnak a bar√°tj√°val az Orgov√°ny √©s Vid√©ke Takar√©ksz√∂vetkezettŇĎl.

Az attas√©t akkor m√©g a tenyer√©n hordozta √©s t√∂bbsz√∂r is kit√ľntette a korm√°nyzat, noha fŇĎk√©nt a saj√°t ismerŇĎsei √©rdek√©ben lobbizott, n√©ha m√°s magyar c√©gek ellen√©ben is. Hi√°ba a sikerek, a k√∂vetkezŇĎ h√≥napban m√©gis viharos gyorsas√°ggal otthagyta a posztj√°t, mivel addigra a nemzetbiztons√°gi √°tvil√°g√≠t√°snak k√∂sz√∂nhetŇĎen a k√ľl√ľgy sz√°m√°ra nyilv√°nval√≥ lett, hogy Kiss foglalkoztat√°sa kock√°zatokkal j√°r.

De hi√°ba tiltotta ki Martonyi J√°nos a k√ľl√ľgytŇĎl, √©s hi√°ba volt m√°r bizony√≠t√©k arr√≥l, hogy sz√°zmilli√≥kat ny√ļlt le, Kiss Szil√°rdot egy h√≥nappal a hazah√≠v√°sa ut√°n a F√∂ldmŇĪvel√©s√ľgyi Miniszt√©riumban keleti gazdas√°gi kapcsolatok√©rt felelŇĎs miniszteri biztoss√° nevezt√©k ki. √Čs ez m√©g csak a sztori eleje, a t√∂bbi a cikksorozat tov√°bbi r√©szeiben olvashat√≥ majd.

Advertisement

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd