Illustration for article titled Kitiltották a külügyből, erre kinevezték miniszteri biztosnak

Ez a rész mond talán a legtöbbet a januárban letartóztatott Kiss Szilárd ügyében, aki a keleti nyitás kulcsfigurája volt, és úgy köszönt neki a bűntársa, hogy "szia uram!"

– Szia Gyula!
– Szia uram! Lehet egy kérdésem?

Ilyen tökéletesen indul Sziky Gyula és Kiss Szilárd telefonbeszélgetése 2013. augusztus 27-én, melyet a rendőrség lehallgatott, az Index pedig most megszerezte a vizsgálati dokumentumokat, és ez alapján cikksorozatban mutatja be az orosz–magyar gazdasági kapcsolatokban fontos szerepet játszó Kisst.

Advertisement

A mai első részből egyebek között kiderül, hogy a moszkvai magyar nagykövetség agrárattaséjaként dolgozó Kisst már 2013 nyarán lehallgatta a rendőrség, ahogy több száz milliót lopnak a barátjával az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettől.

Az attasét akkor még a tenyerén hordozta és többször is kitüntette a kormányzat, noha főként a saját ismerősei érdekében lobbizott, néha más magyar cégek ellenében is. Hiába a sikerek, a következő hónapban mégis viharos gyorsasággal otthagyta a posztját, mivel addigra a nemzetbiztonsági átvilágításnak köszönhetően a külügy számára nyilvánvaló lett, hogy Kiss foglalkoztatása kockázatokkal jár.

Advertisement

De hiába tiltotta ki Martonyi János a külügytől, és hiába volt már bizonyíték arról, hogy százmilliókat nyúlt le, Kiss Szilárdot egy hónappal a hazahívása után a Földművelésügyi Minisztériumban keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztossá nevezték ki. És ez még csak a sztori eleje, a többi a cikksorozat további részeiben olvasható majd.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Share This Story

Get our newsletter