This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Kiteszik Marxot a Corvinusról

Illustration for article titled ​Kiteszik Marxot a Corvinusról

Jön helyette valami mátyáskirályos szobor, Marx pedig az egyetemtörténeti kiállításra kerül.

"Ha bemegyek a Szent István Egyetem épületébe, akkor egy Szent István-mellszobor fogad. Ehhez képest a mi egyetemünk főépületében semmi nincs, ami a Corvinus névre utalna"

Advertisement

Rostoványi Zsolt rektor az Eduline-nak adott interjújában azonnal ráérzett, mi a legfontosabb kérdés egy modern egyetemen.

A belépőplasztika.

„A kiállítás a két alapintézmény, a Közgáz és a Kertészeti Egyetem történetét követi végig, sokféle dokumentumot és relikviát állítunk majd ki. Mivel a Corvinus egyik elődintézményét Marx Károlyról nevezték el, így ő is a múlt része. De nem a jelené"

Advertisement

Ezzel indokolta a szoborkedvelő rektor az áthelyezést. A mátyásos plasztikára a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatóinak és hallgatóinak írtak ki pályázatot.

A Marx-szobrot többször a rendszerváltás óta is el akarták távolítani az egyetem aulájából, a legutóbbi próbálkozás volt a legviccesebb, 2014 elején a Rétvári Bence vezette Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) azzal próbált támadni, hogy a zsidó Marx közismert antiszemita volt, ezért kell eltávolítani.

Share This Story

Get our newsletter