Kiszivárgott Orbán Viktor 1988-ban lehallgatott beszélgetése

Illustration for article titled Kiszivárgott Orbán Viktor 1988-ban lehallgatott beszélgetése

Még irtó gyorsan beszélt, de nem hadart. Én ilyen kivénhedt, öreg szakkollégista vagyok - mutatta be magát Krassó Györgynek, a legendás ellenzékinek.

Advertisement

Október 23-a előtt mindig érdemes visszaemlékezni a jó fej Orbán Viktorra. Ebben segít az a ma publikált titkosszolgálati hangfelvétel, ami a Fidesz megalakulását a világnak bejelentő, 1988 április elsejei sajtótájékoztató napján készülhetett. A vonal másik végén beszélő Krassó György akkor már legenda volt, a kommunizmussal szembeni ellenállás egyik szimbóluma, akinek sikerült az a bravúr, hogy az - egyébként rövid - emigrációból hazatérve se rombolta le a legendáját. Krassó 56-ben fegyverrel harcolt, utána tíz év börtönt kapott, és míg 1985-ben ki nem ment Londonba, rendőri felügyelet alatt állt, ami egyáltalán nem akadályozta az aktív komcsillenes szervezkedésben. Magyar Október néven szamizdatkiadója volt, miután 89-ben hazatért, megalakította a rendszerváltás legtökösebb szervezetét, a Magyar Október Pártot, ami végül nem indulhatott a választásokon.

A lehallgatott beszélgetést még hangulatosabbá teszi, hogy a most publikált hangfelvétel úgy készülhetett, hogy valaki vagy valakik meghallgatták az eredeti titkos tekercset, és ezt az eseményt vették magnóra, benne szuszogással, nevetésekkel. Orbán általános helyzetképet ad, ellenzéki és állampárti figurákról, Aczél Györgyről mesél, még a régi, pörgős stílusában. Krassó ekkor már 3 éve nem élt Magyarországon, ezért elég sok mindent magyaráznia kell Orbánnak.

Advertisement

[via nyugat.hu]

Share This Story

Get our newsletter