Illustration for article titled ​Kiszámolták, mennyit bukik idén Simicska az Orbán-konfliktuson

A tavalyi 29 milliárd után idén 16 jöhet be osztalékból, vagyis 13 milliárdot, a korábbi kasza majdnem felét elbukhatja a korábbi egyes számú magyar oligarcha.

Advertisement

Lehet, hogy nem Simicska Lajos a legesleggazdagabb magyar ember, de az könnyen elképzelhető, hogy neki van a legtöbb készpénze, mivel a bevételeinek nagy részét osztalék formában azonnal kiveszi. Ezen a vonalon indult el a Figyelő stábja - korábban is írtam, hogy manapság ez a legérdekesebb magyar nyomtatott sajtótermék - hogy kiszámolja, mennyire érinti durván Simicskát az Orbán-féle konfliktus.

Az alaphelyzet a lap szerint az, hogy a konfliktus kétségtelenül létezik, Simicska üzletileg mindenképpen megszívja, de az nem tűnik valószínűnek, hogy Orbán a Birodalom totális megsemmisítésére törne. Az az abszurd módon humoros konklúzió bontakozik ki a cikkből, hogy a két gigász fél országot izgalomban tartó csatájának legdurvább kimenetele az lehet, hogy S. Lajos egyes cégeinek - és nem is mindegyiknek - piaci, vagy majdnem piaci körülmények között kell majd megállni a helyüket!

Advertisement

Hogy az arányokat érzékeltessem, kissé lelőve a poént: ha bejön a Figyelő számítása, és Simicska idén a tavalyi profitja 57 százalékát tudja megtartani, a csoportja nyeresége még mindig nagyobb lesz, mint a lap TOP200-as listáján szereplő magyar vállalatok közül 172-é.

(A 29 és a 16 milliárd forintos összeg a lap szerint ugyan igaz, de kissé megtévesztő, mert a csoportba tartozó vagyonkezelő cégeknél az egyszer már megtermelt nyereség ismét jelentkezik. Ha kiszűrjük az átfedéseket, és csak a tényleges pénztermelő cégek osztalékával számolunk, a 16-ból 7,1 milliárdnyi tiszta nyereség marad idénre, és ez az, ami még mindig nagyobb, mint 172 TOP200-as cég nyeresége.)

Advertisement

Szóval ez a Nagy Kataklizma: bár Simicskát még mindig még mindig többmilliárd forintnyi állami hirdetéssel és állami cégek zsíros megrendeléseivel tömik, a tömés intenzitása 43 százalékkal csökkenhet. Keményen bánik a sors S. Lajossal.

A Birodalom ismertebb oszlopait nézve a Figyelő szerint a Közgép még így is lazán nyereséges maradhat, csakúgy, mint a közterületi hirdetési cégek. A csoporton belül a szinte teljes egészében a kivételező állami megrendelésekre alapozó médiacégek bukhatják a legtöbbet.

Advertisement

Ez egyébként egybecseng azzal a több helyen megírt háttérinformációval, hogy a nagy konfliktus egyik oka a Habony-Vitrin Árpád környékén gyülekező slepp éhsége volt, ugyanis ők is szemet vetettek a médiaszektorra. Hogy minek nekik az egyébként inkább halodó és szenvedő magyar médiapiac? Hát mert ha van lelkes állami megrendelő, akkor befektetésarányosan ott lehet a legjobb profitot bekaszálni, hiába halódnak azok a konkurens balfácánok, akik a piacról élnek.

Itt egy példa: Simicska érdekeltsége a legnagyobb magyar tévés gyártócég, a Hung-Ister, aminek tavaly 4,5 milliárd forint volt az árbevétele, de ebből 2,4 milliárd a Szerencsejáték Zrt-vel kötött szerződésekből folyt be. És az sem kizárt, hogy szinte a teljes 2013-as árbevétel az államtól származott, hiszen a megelőző évben a cég 1,5 milliárdot szedett be a köztévés szerződéseiből. Azt sajnos nem nem tudni, hogy 2013-ban mennyit fizetett nekik a köztévé, de nincs ok azt hinni, hogy sokkal kevesebbet ennél. Szóval pusztán egy-két szolgálatkész állami pénzpumpa segítségével könnyű milliárdok vehetők ki a médiapiacról is.

Share This Story

Get our newsletter