Vas√°rnap elment√ľnk kir√°ndulni, a Boldog √Ėzs√©b-kil√°t√≥ panor√°m√°j√°ra voltunk k√≠v√°ncsiak. Persze √≥ri√°si k√∂d volt, √≠gy ez nem j√∂tt √∂ssze, viszont l√°ttunk egy elhagyatott t√°maszpontot.

A l√©tes√≠tm√©ny a Magyar N√©phadsereg 11/2 L√©gv√©delmi Rak√©taoszt√°lya volt, Budapest l√©ggt√©rv√©delm√©t l√°tta el. A rendszerv√°lt√°s ut√°n sz√°molt√°k fel, de a harc√°ll√°spont eg√©szen 1996-ig √ľzemelt. Az√≥ta elhagyatottan √°ll.

A F√∂ldm√©rŇĎ Int√©zet 1976-ban egy 14 m√©ter magas geod√©ziai m√©rŇĎtornyot √©p√≠ttetett, miut√°n a b√°zist bez√°rt√°k, ez is lepusztult, de k√©sŇĎbb civilek fel√ļj√≠tott√°k, idŇĎj√°r√°sm√©rŇĎ √°llom√°st csin√°ltak belŇĎle. Most ŇĎsszel adt√°k √°t a torony k√∂r√© √©p√≠tett Boldog √Ėzs√©b-kil√°t√≥t, ahonnan √°ll√≠t√≥lag fantasztikusan messzire lehet ell√°tni, ha sz√©p az idŇĎ.

Advertisement

Advertisement

A Pilis-tetŇĎ 756 m√©teres tengerszint feletti magass√°ggal a Dun√°n√°nt√ļli-k√∂z√©phegys√©g legmagasabb pontja, mi ezen az √ļtvonalon haladtunk, PilisszentkereszttŇĎl nem messze kezdŇĎd√∂tt a t√ļr√°nk.

Advertisement

Az esŇĎ elŇĎl h√ļz√≥dtunk be a bunkerekbe, de a kir√°ndul√≥ gyerekek sz√°m√°ra nyilv√°n a legkir√°lyabb dolog egy elhagyatott, visszhangz√≥ alag√ļt. Egy b√°zisr√≥l van sz√≥, ezek a kil√°t√≥ k√∂zvetlen k√∂zel√©ben tal√°lhat√≥ak.

Advertisement

Panorámakép az egyik bunkerben. Itt tartották a rakétaszállító teherautókat. [Nagyobb kép]