Gróf Járdánházy kolléga posztolta az ingatlanos brékinget a tumblr-en, miszerint immár kikiáltási ára is van az egykori államminiszter-építész, Fischer József 1933–34-es lakóházának. Alig több mint százmillió forintért megkapható a Szépvölgyi úti Bauhaus villa.

Mint ahogy azt a mellékelt gif is szemlélteti, nem esett hanyatt minden tumbász az egzotikus lehetőségtől. A gabonasilós párhuzam még a visszafogottabb kritikai megjegyzések közé tartozik.

Íme néhány, a Bauhaustól mélyebb önreflexiót váró hozzászólás:

Gáz leszek: lehet, hogy ez építészeti überremekmű, de nekem már eredetiben sem tetszett. Az alsó formák még izgalmasak is lennének, de attól még ez egy nagy betonmonstrumnak néz ki, semmi szépség, otthonosság, melegség (nem úgy).

Illetve:

asszem megveszem, aztán lebontom a gecibe, laktam eleget panelben, nem akarok megint. valami bajoros stílusú házat akarok a helyére, mint ami a schwarzwaldklinikben volt brinkmann professzornak.

Advertisement

Valamint:

Megnyilatkozom: Ez a ház gecironda. Mondjuk nagyon nem értek hozzá, de ettől függetlenül az.

És még egy:

azt még el szabad mondani, hogy ez egy rusnya épület? (és az idevágó vicc: két liberális (orosz/zsidó/kora válogatja) művész beszélget: szerinted beleszarjak a zongorába? hagyd, nem értenék… (tényleg: gabonasilókról miért álmodnak meg épületet?)

Advertisement

Nem tudom, hogy a fenti hozzászólók mit szólnának mondjuk egy brutalista műremekhez. De az biztos, hogy nekik csak nagyon óvatosan merném ajánlani megtekintésre Goldfinger Ernő munkásságát. Elég arra gondolnunk, hogy bátrabb angoloknak is lettek már ebből problémáik.

Néhány évvel ezelőtt végigjártam az újlipótvárosi Bauhaus sétát. Lélegzetelállító harangliftekben, kanyarintott sarkú portáslakásokban, űrsiklós lépcsőházakban, hajókabinos bejárati ajtókban lehet gyönyörködni. Tényleg mindenkinek csak ajánlani tudom, mert olyan atmoszféráját lehet megismerni a háború előtti Budapestnek, amiben ma is bárki szívesen élne.

Advertisement

Ugyanakkor a sétát szervező építész srác azt is szépen bemutatta, hogy a budapesti Bauhaus házak többsége valójában csak nyomokban hordozza magán a Bauhaus stílusjegyeit. Tiszta Bauhaus épületből kevés van csak a városban. Ha egyáltalán.

Fejből én csak erre az egyre emlékszem, de majd az építész olvasók jól elmondják, hogy mi a helyzet vegytiszta Bauhaus fronton a városban. Meg, gondolom, azt is, hogy mit érdemes értékelni a fent látható százmilliós Fischer-épületben.