Kis híján elhallgattam, hogy az S & P felminősítette Magyarországot

Mindez azalatt történt, hogy én a 2001: Űrodisszeiát néztem a moziban, ami egy hosszú film. A Standard & Poor's BB+ kategóriába tolta fel a magyar államadós-besorolást – írja a Portfolio –, lényegében ugyanoda, ahol a többi fontos minősítő, a Fitch és a Moody's is parkoltat minket.

Advertisement

Ez konkrétan az úgynevezett bóvli legfelső szintje, ha a magyar gazdaság még egyet lépne, akkor behúzódzkodna a befektetésre ajánott kategóriákba.

Az S & P szerint csökkent a külső egyensúlyhiány, jól jött a devizahitelek forintosítása, stabilak a kilátások, a GDP átlag 2,5 százalékkal bővülhet a következő három évben, és az is jó, hogy megállapodás köttetett az EBRD-vel, mert a stabilabb bankrendszer elkezdhet hitelezni.

Advertisement

A minősítőnek két problémája van, az egyik, hogy az államadósság továbbra is magas, a másik, hogy a kormányzati döntések nem kiszámíthatóak.

Mindazonáltal az NGM nagyon örül, a forint meg erősödött egy kicsit zárás előtt, pár nap, és kiderül, képes lesz-e benézni az euróhoz képest 300-as álomhatár alá.

Advertisement

Hát így állunk!

A portfoliós linkre kattintva találtok ugyanakkor egy érdekes táblázatot, amiből kiderül: a régió egyéb országaihoz, a csehekhez, a szlovákokhoz, a lengyelekhez, a románokhoz, sőt egy intézetnél még az oroszokhoz képest is bőven-bőven van hova fejlődnie Magyarországnak.

Share This Story

Get our newsletter