Illustration for article titled Kis híján agyonlőtték a hegyi gorillás nemzeti park főnökét

Három fegyveres támadt kedden a világon élő 800–900 hegyi gorilla felének otthont adó Virunga Nemzeti Park fővadőrére, a belga Emmanuel de Merode-ra. Majdnem belehalt – és még így is szerencséje volt.

Advertisement

Afrika első nemzeti parkját még a gyarmati időkben, 1925-ben alapították, ma három ország – Kongó, Ruanda és Uganda – osztozik rajta. A Virunga a világ egyik legszebb helye, elképesztően gazdag állatvilággal, óriási tűzhányókkal, 5000 méteres, havas hegycsúcsokkal, gleccserekkel, nagy tavakkal. A park legnagyobb része Kongóban van, ezt igazgatja hat éve a civilben belga herceg de Merode, aki több mint húsz éve dolgozik az országban.

A zűrös Kongón belül a Virunga külön dimenzió a zűrösségben. A húsz éve kezdődött ruandai népirtás óta szinte folyamatos itt a háború, milíciák tucatja öli egymást és főleg a civil lakosságot. A milíciákat nem annyira a tűzhányók és a gorillák érdeklik, hanem az, ami a föld alatt van: az arany és a kolumbit-tantalit érc. Az utóbbiból pucolt tantál az elektronikai ipar nélkülözhetetlen alapanyaga, a kézi erővel, iszonyú bányácskákban kitermelt érc finanszírozza nagyrészt a háborút. De Merode évek óta harcol a parkra rátelepedő fegyveresek ellen, akik a bányászat mellett azért az orvvadászatban is utaznak, ezért válhatott célponttá – hasonlóan a park ruandai felében dolgozó Dian Fossey gorillakutatóhoz, akit 1985-ben lőttek agyon máig ismeretlen gyilkosok.

Advertisement
Illustration for article titled Kis híján agyonlőtték a hegyi gorillás nemzeti park főnökét

De Merode-nak piszkos nagy szerencséje volt, hogy túlélte. Gomába, a parktól 30 kilométerre fekvő nagyvárosba evakuálták, ahol azonnal megműtötték. A merényletben csak az a különleges, hogy fehér ember volt a célpont, mert virungai parkőrnek lenni egyébként a világ egyik legveszélyesebb foglalkozása. Joanna Natasegara, a park szóvivője azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy az utóbbi 10 évben 140 kollégáját gyilkolták meg, legutóbb tavaly augusztusban Kasereka Kipakót.

Advertisement

Fotók: Brent Stirton/Getty Images (de Merode az első képen a Bisoke és a Mikeno tűzhányók előtt áll, a másodikon a Kabirizi gorillacsalád fiatal egyedeivel)

Share This Story

Get our newsletter