Magyaros botrány rázza meg éppen Amerikát, kiderült ugyanis, hogy az adóhivatal (IRS) korábban rászállt olyan adómentességet kérő szervezetekre, amikről név alapján lehetett tudni, hogy Obama-ellenes konzervatívok.

Magyar idó szerint csütörtök hajnalban jelentette be Obama elnök, hogy a Tea Party-botrány miatt a pénzügyminiszter felmentette Steven Miller ügyvezető IRS-elnököt, aki az események idején a hivatal alelnöke volt. A kirúgás oka, hogy a veterán tudott arról, hogy a szervezet speciális figyelemmel vizsgálja a konzervatív egyesületek adóügyeit. A botrány két szálon fut: van egyrészt maga a politikaliag vállalhatatlan adóvizsgálatok ügye, másrészt az is felmerült, hogy egy jó tucatnyi IRS-vezető hosszú időn keresztül hazudott képviselőknek és bizottságoknak a Tea Party-kipécézés miatt nekik feltett kérdésekre, ami büntetőjogi kategória.

Advertisement

"Az amerikaiak joiggal dühösek emiatt, én is dühös vagyok" - mondta Obama, hozzátéve, hogy "Nem szabadna, hogy számítson, milyen politikai színezetű vagy. Az a helyzet, hogy az IRS-nek teljesen függetlenül kell működnie."

A republikánus képviselők tajtékoznak, mert úgy vélik, az adóhivatal a célzott piszkálódásaival az elnökválasztásokat akarta befolyásolni, méghozzá sikerrel. Most itt a lehetőség a politikai bosszúra: máris IRS-vezetők tucatjait rendelték be különféle vizsgálóbizottságok elé, hogy tetemre hívják őket a hónapokon át tartó hazudozásaik miatt. Azt is ki szeretnék deríteni, vezet-e nyom Obama, vagy legalább az adminisztráció magasabb körei felé, vagyis a demokrata vezetés tudott-e a célzott vizsgálatokról.

Advertisement

Az IRS bűne az, hogy egyrészt sokkal aprólékosabban vizsgálta a konzervatív egyesületeket, főleg a Tea Party mozgalom fiókszervezeteit, másrészt aránytalanul sokuktól tagadta meg z adómentes státuszt.

[via NYT]

Share This Story

Get our newsletter