Magyaros botr√°ny r√°zza meg √©ppen Amerik√°t, kider√ľlt ugyanis, hogy az ad√≥hivatal (IRS) kor√°bban r√°sz√°llt olyan ad√≥mentess√©get k√©rŇĎ szervezetekre, amikrŇĎl n√©v alapj√°n lehetett tudni, hogy Obama-ellenes konzervat√≠vok.

Magyar id√≥ szerint cs√ľt√∂rt√∂k hajnalban jelentette be Obama eln√∂k, hogy a Tea Party-botr√°ny miatt a p√©nz√ľgyminiszter felmentette Steven Miller √ľgyvezetŇĎ IRS-eln√∂k√∂t, aki az esem√©nyek idej√©n a hivatal aleln√∂ke volt. A kir√ļg√°s oka, hogy a veter√°n tudott arr√≥l, hogy a szervezet speci√°lis figyelemmel vizsg√°lja a konzervat√≠v egyes√ľletek ad√≥√ľgyeit. A botr√°ny k√©t sz√°lon fut: van egyr√©szt maga a politikaliag v√°llalhatatlan ad√≥vizsg√°latok √ľgye, m√°sr√©szt az is felmer√ľlt, hogy egy j√≥ tucatnyi IRS-vezetŇĎ hossz√ļ idŇĎn kereszt√ľl hazudott k√©pviselŇĎknek √©s bizotts√°goknak a Tea Party-kip√©c√©z√©s miatt nekik feltett k√©rd√©sekre, ami b√ľntetŇĎjogi kateg√≥ria.

"Az amerikaiak joiggal d√ľh√∂sek emiatt, √©n is d√ľh√∂s vagyok" - mondta Obama, hozz√°t√©ve, hogy "Nem szabadna, hogy sz√°m√≠tson, milyen politikai sz√≠nezetŇĪ vagy. Az a helyzet, hogy az IRS-nek teljesen f√ľggetlen√ľl kell mŇĪk√∂dnie."

A republik√°nus k√©pviselŇĎk tajt√©koznak, mert √ļgy v√©lik, az ad√≥hivatal a c√©lzott piszk√°l√≥d√°saival az eln√∂kv√°laszt√°sokat akarta befoly√°solni, m√©ghozz√° sikerrel. Most itt a lehetŇĎs√©g a politikai bossz√ļra: m√°ris IRS-vezetŇĎk tucatjait rendelt√©k be k√ľl√∂nf√©le vizsg√°l√≥bizotts√°gok el√©, hogy tetemre h√≠vj√°k ŇĎket a h√≥napokon √°t tart√≥ hazudoz√°saik miatt. Azt is ki szeretn√©k der√≠teni, vezet-e nyom Obama, vagy legal√°bb az adminisztr√°ci√≥ magasabb k√∂rei fel√©, vagyis a demokrata vezet√©s tudott-e a c√©lzott vizsg√°latokr√≥l.

Az IRS bŇĪne az, hogy egyr√©szt sokkal apr√≥l√©kosabban vizsg√°lta a konzervat√≠v egyes√ľleteket, fŇĎleg a Tea Party mozgalom fi√≥kszervezeteit, m√°sr√©szt ar√°nytalanul sokukt√≥l tagadta meg z ad√≥mentes st√°tuszt.

[via NYT]