El sem tudom k√©pzelni, kire-mire gondolt Orb√°n, amikor azt mondta, Magyarorsz√°gon katon√°k vett√©k √°t a hatalmat a ny√°pic civilektŇĎl, hogy megments√©k az orsz√°got.

Seg√≠tsetek! lehet, hogy a megold√°s pofonegyszerŇĪ, csak p√©ntek d√©lut√°n van, √©s nekem m√°r nem fog az agyam.

Az alaphelyzet: Orb√°n Viktor ma a Parlamentben k√∂rbeudvarolta Egyiptom katonai puccsal hatalomra ker√ľlt eln√∂k√©t, akinek a szabad v√°laszt√°sokon hatalomba emelt elŇĎdj√©t a rendszer b√≠r√≥s√°ga ezut√°n hal√°lra √≠t√©lte. A k√©t politikus t√°rgyal√°sok ut√°ni sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n Orb√°n t√∂bbek k√∂z√∂tt a k√∂vetkezŇĎket mondta, az Index cikke szerint:

Ezut√°n deklar√°ltan a hazai nyilv√°noss√°gnak c√≠mezve kijelentette, hogy ‚Äěnem √≥dzkodunk a katonaemberekbŇĎl lett vezetŇĎktŇĎl‚ÄĚ. Mint mondta, j√≥l eml√©kszik azokra az idŇĎkre, amikor ‚Äěa magunkfajta, ak√°r ny√°picnak is nevezhetŇĎ civilektŇĎl kem√©ny kezŇĪ katon√°k vett√©k √°t a hatalmat, hogy az orsz√°got megments√©k‚ÄĚ. Legyenek ugyanolyan j√≥ tapasztalatai a katon√°kkal Egyiptomnak, mint Magyarorsz√°gnak ‚Äď fejezte ki a rem√©ny√©t.

√ďr√°k √≥ta azon gondolkodom, mi vagy ki a h√≥h√©rra gondolhatott Orb√°n. Az ŇĎ √©let√©ben nem volt semmif√©le katonai hatalom√°tv√©tel, √≠gy ilyen idŇĎkre maximum k√∂nyvek √©s filmek alapj√°n eml√©kezhet.

Advertisement

IdŇĎben visszafel√© haladva az elsŇĎ sz√≥ba j√∂hetŇĎ esem√©ny az 56-os forradalom lever√©se ut√°ni kommunista hatalomvisszav√©tel lenne, hiszen ezt a szovjet katonas√°g tette lehetŇĎv√© √©s assziszt√°lt hozz√°. De ettŇĎl m√©g nem volt ez katonai hatalom√°tv√©tel, az ir√°ny√≠t√°s az MDP-MSZMP kez√©be ker√ľlt azonnal.

Ezt megelŇĎzte az okt√≥ber 23-ai forradalom, de ezt nem katon√°k, hanem civil forradalm√°rok v√≠vt√°k √©s ut√°na civil korm√°ny alakult.

A k√∂vetkezŇĎ potenci√°lis versenyzŇĎ az 1944-es nyilas hatalom√°tv√©tel. De ez ugyanaz√©rt nem illik a kateg√≥ri√°ba, mint a komcsik 57-es come backje, hiszen b√°r a n√©met hadsereg t√°vol√≠totta el az ellenfeleiket, a hatalom a nyilasok kez√©be ker√ľlt.

Advertisement

Sorban a harmadik az elsŇĎ olyan esem√©ny, ami minden szempontb√≥l megfelel az orb√°ni defin√≠ci√≥nak, √©s ez Horthy Mikl√≥s √©s a Nemzeti Hadsereg 1920 tavaszi hatalom√°tv√©tele. Itt t√©nyleg egy hadsereg, illetve annak parancsnoka vett √°t a hatalmat az orsz√°gban, form√°lisan is, az antant enged√©lye√©vel √©s ellenŇĎrz√©se mellett. √Čs Horthy√©k sz√°nd√©kai szerint a motiv√°ci√≥ felt√©tlen√ľl az orsz√°g megment√©se volt.

Negyedikk√©nt m√©g a 48-as szabads√°gharc jut eszembe, hiszen a form√°lis hatalom 1848 szeptember√©tŇĎl a Honv√©delmi Bizottm√°ny kez√©ben volt. De ennek egy civil, Kossuth volt a feje, √©s am√ļgy is, ez m√°r t√©nyleg nagyon nyakaterekt megfeleltet√©s lenne.

√Čs itt k√°b√© a lehetŇĎs√©gek v√©g√©re is √©rtem, hiszen a kor√°bbi idŇĎkben, amikor a nemesek egyben katon√°k is voltak, a sz√≥ modern √©rtelm√©ben eleve nem is volt √©rtelmezhetŇĎ a ‚Äúkatonai hatalom√°tv√©tel‚ÄĚ fogalma.

Advertisement

Sz√≥val kiz√°r√°sos alapon Horthyra gondolhatott a minisztereln√∂k, de akkor hogy √©rtette, hogy a magyaroknak ‚Äúj√≥ tapasztalatai‚ÄĚ voltak az orsz√°got korm√°nyz√≥ katon√°kkal? A Horthy-korszak ut√≥lagos meg√≠t√©l√©se term√©szetesen sz√©lsŇĎs√©gesen vegyes, √©s b√°rkinek sz√≠ve joga b√°rhogyan minŇĎs√≠teni, de p√©ld√°san j√≥nak az√©rt m√©g a jobboldali mainstream sem szokta nevezni.

Egy t√°rgyal√°s ut√°ni nemzetk√∂zi sajt√≥t√°j√©koztat√≥ nyilv√°nval√≥an nem az √°rnyalt t√∂rt√©nelmi √∂sszegz√©s terepe, de a j√≥ √©s a n√©p √°ltal kedvelt korm√°nyz√°s p√©ld√°j√°nak hozni egy olyan vezetŇĎt, akinek uralma alatt az orsz√°g t√∂bb milli√≥ polg√°r√°t fosztott√°k meg a vagyon√°t√≥l, tiltott√°k ki az iskol√°kb√≥l √©s tiltott√°k el a szexu√°lis √©rintkez√©stŇĎl is m√°r polg√°rokkal, el√©g meglepŇĎ. Horthy - r√∂vid, e szempontb√≥l sikeres idŇĎszak ut√°n - r√°ad√°sul megbukott legfontosabb politikai c√©lj√°t, az elcsatolt ter√ľletek visszaszerz√©s√©t tekintve is.

√ögyhogy most t√©nyleg bizonytalan vagyok, hogy ennyit okoskodtam, azt√°n lehet, hogy teljes t√©v√ļton j√°rok.