Ilyen magyaros dolgot √©letemben nem l√°ttam: 5 perce sem adt√°k √°t a Kossuth-teret, m√°ris ord√≠tva estek egym√°snak a Rendp√°rti Nyuggerek plusz a vel√ľk sz√∂vets√©ges Fejhangon Sip√≠toz√≥ Asszonyok amiatt, hogy paraszts√°g vagy term√©szetes-e felm√°szni a Kossuth-szoborra.

M√°rcius 15-√©n reggel, miut√°n a jelmezes husz√°rok meg a k√©k egyenruh√°s katonazen√©szek v√©geztek a z√°szl√≥felvon√°ssal, √©s K√∂v√©r h√°zeln√∂k is elmondta √ľd√≠t√≥en r√∂vid, ugyanakkor kellemetlen√ľl kamp√°ny√≠zŇĪ besz√©d√©t, a n√©p sz√©t√°radt a meg√ļjult Kossuth t√©ren, hogy megvizsg√°lja, hogy siker√ľlt a renov√°l√°s. Mivel a t√©rnek az √°talak√≠t√°s ut√°n is a metr√≥val √°tellenes, √©szaki v√©ge maradt a leg√©lhetŇĎbb r√©sze, itt, a Kossuth-szobor t√°j√°n ny√ľzs√∂gtek tal√°n a legt√∂bben. √Čn a k√∂z√©pen zajl√≥ esem√©nyek v√©gezt√©vel azonnal errefel√© indultam, de mire oda√©rtem, m√°r √°llt a b√°l.

Ne a szok√°sos budapesti f√©lhangos utcai besz√≥l√°st k√©pzelj√©tek el: a nyugd√≠jas b√°csi teli torokb√≥l, enyh√©n √∂bl√∂getve ord√≠tott, mint a szeg√©ny ember Bessenyei Ference. A konfliktus azon t√∂rt ki, hogy a n√©p azonnal ellepte a Kossuth-szobrot. Ez a most rekonstru√°lt alkot√°s ugyanis jelentŇĎs kiterjed√©sŇĪ, t√∂bbszintes, k√∂nnyen megm√°szhat√≥ posztamensen √°ll, sŇĎr mondhatni a mŇĪnek ugyanolyan fontos r√©sze a talapzat, mint a figur√°k. A gyerekek teh√°t azonnal megm√°szt√°k, azt√°n p√°r felnŇĎtt is, akik k√∂z√©pen a kŇĎkossuth l√°b√°n√°l f√©nyk√©pezkedtek.

A b√°csihoz nemsok√°ra csatlakozott egy ecetes tekintetŇĪ, ord√≠t√≥an gyermektelen asszony, r√°n√©z√©sre m√©g nem is nyugd√≠jas, aki olyan erejŇĪ fejhangon ny√≠gott arr√≥l, hogyan k√©ne gyermeket nevelni, hogy f√©ltem, meg ne repedjen az √©pp hogy csak elk√©sz√ľlt alkot√°s.

P√°r perc sem kellett hozz√°, hogy az akkor m√©g vad√≠t√≥an tavaszi idŇĎ ellen√©re gyomorfacsar√≥an kellemetlen hangulat terjengjen a frissen √°tadott t√©ren. A jelenet pomp√°san mutatta, mi a legnagyobb baj a magyarokban: itt baromi kev√©s ember k√©pes lelazulni, kikapcsolni √©s j√≥l √©rezni mag√°t. A filmek tan√ļs√°ga szerint ha Amerik√°ban √∂sszeverŇĎdik h√°rom ember, tuti van k√∂z√∂tt√ľk egy orvos. N√°lunk az √∂sszet√©tel √≠gy n√©zne ki: egy gyermeknevel√©si tan√°csad√≥, egy amatŇĎr judaista √©s egy sz√∂vets√©gi kapit√°ny.

Advertisement

Friss, majdnem feh√©r szoborra m√°szva felnŇĎttk√©nt fot√≥zkodni persze hogy paraszts√°g. Az eml√©kmŇĪvek norm√°lis helyeken ugyanakkor t√∂bbek k√∂z√∂tt az√©rt √©p√ľlnek, hogy gyerekek ugr√°ljanak rajtuk. Egy eml√©kmŇĪnek akkor van √©rtelme, ha valami m√≥don √©lŇĎ kapcsolatba ker√ľl a mai val√≥s√°ggal. Ennek a leggyakoribb √©s legk√©zenfekvŇĎbb m√≥dja, ha a gyerekek megm√°ssz√°k √©s a sz√≥ legszorosabb √©rtelm√©ben kapcsolatba ker√ľlnek vele. Hogy ez vesz√©lyeztet egy baromi dr√°ga mŇĪalkot√°st? Egy k√∂zt√©ri szobor nem templomi olt√°r m√∂g√∂tt vagy l√©gkondicion√°lt m√ļzeumi t√°rl√≥ban ŇĎrz√∂tt kegyt√°rgy.

Egy eml√©kmŇĪ r√°ad√°sul eleve elvont dolog. Fizikailag is elvonni az ŇĎt n√©zŇĎktŇĎl √©rtelmetlen, mert meg√∂li a szobrot. Ha magyar gyerekek gener√°ci√≥inak alap√©lm√©ny, hogy kiskorukban milyen j√≥kat tarzanoztak a Kossuth t√©ri Kossuthon, akkor Kossuth egy picivel k√∂zelebb ker√ľl a magyar gyerekekhez. Ha az alap√©lm√©ny a beugat√≥ rendp√°rti nyugd√≠jas, akkor nem ker√ľl k√∂zelebb.

A m√°rcius 15-ei ord√≠toz√°sban az volt a szomor√ļ, hogy nem rend-, biztons√°gi- vagy parkŇĎr kellemetlenkedett, az esem√©nyek kiz√°r√≥lag korz√≥z√≥ polg√°rok k√∂z√∂tt zajlottak. A buli att√≥l volt magyaros, hogy mindk√©t oldalon nagyr√©szt seggfejek √°lltak, √ļgymint k√©retlen√ľl belepof√°z√≥ √∂nk√©ntes rendŇĎr√∂k, √∂nk√©ntes nevel√©si tan√°csad√≥k √©s szoborra m√°szva f√©nyk√©pezkedŇĎ polg√°rok. Az meg a sz√ľlŇĎket kiv√©ve senkit se √©rdekelt, hogy m√≠g a felnŇĎttek j√≥l elvannak az any√°z√°ssal, k√∂zben j√≥l beszaratnak egy rak√°s gyereket, akik csak megl√°ttak egy sosemvolt szuper kŇĎm√°sz√≥k√°t.