Gondolta volna b√°rki, hogy D√©l-Korea t√∂bbet import√°l a nemzeti √©telnek sz√°m√≠t√≥ csilis-fokhagym√°s savany√ļk√°poszt√°b√≥l, mint amennyit k√ľlf√∂ldre elad? Pedig √≠gy van: a 2013-as √©vet 6,4 milli√°rd forintnyi kimcsideficittel z√°rta az orsz√°g.

A nagyon eg√©szs√©ges, nagyon finom, de k√©ts√©gtelen√ľl nagyon b√ľd√∂s savany√ļs√°gb√≥l √©vente k√∂zel k√©tmilli√≥ tonna fogy az √∂tvenmilli√≥s orsz√°gban, az ig√©ny t√∂bb mint 10%-√°t k√≠nai importb√≥l fedezik ‚Äď √≠rja a Quartz. A h√≠resen gasztronacionalista koreaiak nem sz√≠vesen veszik az olcs√≥ k√≠nai importot, de az √©ttermek m√°r kev√©sb√© finny√°sak, a k√≠nai kimcsit z√∂mmel ŇĎk veszik meg.

Az export z√∂me Jap√°nba megy, a gyenge jap√°n jen miatt alakul ki az √©vrŇĎl-√©vre egyre nagyobb kimcsideficit. R√°ad√°sul Jap√°n kimcsiig√©ny√©t is egyre ink√°bb K√≠na el√©g√≠ti ki: a fogyaszt√°s persze t√∂red√©ke a koreainak, de 150 ezer tonna a finom erjedm√©nybŇĎl m√°r √≠gy is kik√∂t√∂tt tavaly Jap√°nban, √©s ez a mennyis√©g egyre csak nŇĎ.

Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images