This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

9 gyakorlóiskolát akar elvenni az egyetemektől az állam (frissítve!)

Illustration for article titled 9 gyakorlóiskolát akar elvenni az egyetemektől az állam (frissítve!)

A Cink információja szerint a 25 megmaradt minőségi gyakorlóiskola harmadát venné el az állam és adná a KLIK kezébe. Az érintettek csütörtökön gyűlnek össze, hogy megbeszéljék, mit tudnak lépni.

Advertisement

Ha nem is mérne végső csapást az állami központosítástól független közoktatásra, szülők, gyerekek és tanárok ezreit érheti sokként, ha a kilenc iskolát tényleg benyeli a Klebelsberg Központ. A kilencből egyelőre csak a PTE-hez tartozó pécsi 1. számú gyakorló általános iskola nevét ismerem. A fenntartó pécsi egyetem nem örül annak, hogy el akarják vonni patinás iskoláját.

Advertisement

A rossz hírt közlő, április 10-ei, a Cink birtokában lévő levele elején Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára is az országos felmérés eredményeire hivatkozott Bódis Józsefnek, a pécsi egyetem rektorának és Jenei Zoltán kancellárnak.

Meg is kérdeztem az államtitkárságot a felmérésről, ezt a választ kaptam:

A Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság valamennyi állami felsőoktatási intézmény által fenntartott köznevelési intézmény működését áttekintette. A gyakorló iskola lényege, hogy a felsőoktatási intézmény működését támogatja, kilenc intézmény esetében azonban úgy látjuk, hogy ez nem valósul meg. Egyik gyakorló iskola sem szűnik meg, csak kezdeményezés történt, hogy a felsőoktatási intézmény fenntartásából átkerüljön a KLIK-hez. Döntés májusban lesz, jelenleg véleményezik az intézmények.

Advertisement

Az Index úgy tudja, az összes, potenciálisan érintett intézmény igazgatója csütörtökön tart találkozót Egerben, így holnap kora estére lesz tudható, elhatározzák-e magukat bármilyen közös fellépésre, nyilatkozatra, vagy bármi másra. Informálisan persze többen tudják már, melyik iskolák szerepelnek a listán, de az ügy kényessége miatt a Cinknek egyelőre egy érintett sem akarta elárulni, mondván, azért nekik is csak félinformációik vannak. Az szinte biztos, hogy minőségi, népszerű iskolákról lesz szó, mivel a gyakorlók döntő részben ilyenek.

A gyakorlókat tömörítő Gyakorlóiskolák Iskolaszövetségének 25 tagja van, a tagiskolákba 18 653 diák jár, akiket összesen 1725-en tanítanak.

Advertisement

Update:

Az Index vonatkozó cikke alapján nem nyúlnak az ELTE gyakorló iskoláihoz, vagyis a Radnótihoz, a Treforthoz, az Apáczaihoz, a Bárczihoz és a Gyertyánffyhoz. Rajta van a kilecek listáján a Nyugat-magyarországi Egyetem 2 iskolája is, a győri Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, és a soproni Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter