Az MTI vas√°rnap d√©li bejelent√©se szerint Orb√°n Viktor jobbkeze, Sz√≠jj√°rt√≥ P√©ter Katarba utazik, hogy arr√≥l t√°rgyaljon, hogyan tudna Magyarorsz√°g becsatlakozni azokba a fejleszt√©sekbe, amiket a √∂b√∂lmenti √°llamok dolgoztak ki, hogy fejlessz√©k a nem olajalap√ļ gazdas√°gi √°gazatokat. Magyarul milyen mel√≥k vannak ott, amiknek semmi k√∂ze nincsen az olajhoz. Ez eg√©szen fura, mert a h√°rom katari t√°rgyal√≥partner, akiket az MTI megnevez, legal√°bb ketten el√©g szoros kapcsolatot √°polnak az energiaiparral. J√≥, ez gondolom olyan, mint hogy Wisconsiban is mindenkinek k√∂ze van vagy egy sajtgy√°rhoz vagy egy s√∂rfŇĎzd√©hez, de az√©rt √©rdemes megn√©zni, hogy pontosan milyen poz√≠ci√≥ban is vannak a magyar √°llamtitk√°r t√°rgyal√≥partnerei.

Az nyilv√°n t√∂k v√©letlen, hogy az MTI m√©g janu√°r 16-√°n k√∂zz√©tett egy hossz√ļ elemz√©st az orsz√°gr√≥l, Katar - Az arab vil√°g √ļj hatalma c√≠mmel.

Kh√°lid Bin Mohammed Al-Attija

Al-Attija 12 √©ven √°t volt az em√≠rs√©g hadsereg√©ben vad√°szpil√≥ta, amint leszerelt, megalap√≠totta a saj√°t jogi c√©g√©t. A doktori v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ katari nagy jogv√©dŇĎ, 2003 √©s 2008 k√∂z√∂tt az nemzeti emberi jogi bizotts√°gnak az eln√∂ke volt, itt el lehet olvasni a nŇĎk jogai√©rt szervezett miniszteri konferenci√°n tavaly elŇĎadott megnyit√≥ besz√©d√©t. 2009-ben bev√°lasztott√°k a fiatalokat seg√≠tŇĎ Silatech kurat√≥rium√°ba is, ahol m√°r addig is az igazgat√≥s√°g tagja volt. Ugyanebben az √©vben a Katari √Črt√©ktŇĎzsde igazgat√≥s√°g√°nak a tagja lett.

2008 √©s 2011 k√∂z√∂tt nemzetk√∂zi egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©rt felelŇĎs miniszter volt, azut√°n pedig egyszerŇĪen csak k√ľl√ľgyminiszter, munk√°j√°nak r√©sze p√©ld√°ul, hogy havers√°got √°pol Jap√°nnal.

Advertisement

Tavaly az ENSZ elŇĎtt azt mondta, hogy orsz√°ga ruh√°t √©s √©lelmiszert k√ľld a Sz√≠ri√°ban harcol√≥ felkelŇĎknek, de hat√°rozottan tagadta, hogy fegyvereket is sz√°ll√≠tana nekik, annak ellen√©re, hogy Sza√ļd-Ar√°bi√°val egy√ľtt nagyon szeretn√©k ezt, hogy meg√°ll√≠tsanak egy lehets√©ges dzsih√°dot.

Mohamed Sz√°leh Abdullah Al-Sz√°da

Advertisement

Katar jelenlegi √ľzleti √©s kereskedelmi minisztere a 2006-ban a Qatar Petroleumt√≥l ment el, hogy a RasGas √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja legyen, nagyj√°b√≥l egy √©vig. Az √°llami tulajdonban l√©vŇĎ Qatar Petroln√°l 23 √©vet h√ļzott le. A RasGas egy√©bk√©nt a Qatargas mellett a vil√°g m√°sodik legnagyobb foly√©kony f√∂ldg√°z-kitermelŇĎje, az orsz√°g pedig a vil√°g harmadik legnagyobb f√∂ldg√°z-tartal√©k√°nak a birtokosa Oroszorsz√°g √©s Ir√°n ut√°n. Al-Sz√°da 2007 √°prilis√°ban lett energiaminiszter, majd 2011-ben lev√°ltotta Abdullah Bin Hamad Al-Attij√°t megint ugyanebben a poz√≠ci√≥ban egy olyan korm√°nyzati √°trendezŇĎd√©sben, amit nem igaz√°n √©rtek. Az em√≠r akkor azt mondta, hogy az √°trendezŇĎd√©s ellen√©re nem fog v√°ltozni az orsz√°g energiapolitik√°ja, hiszen minden nagyon flottul megy.

Al-Sz√°da a Manchesteri MŇĪszaki Egyetemen szerezte a PhD-j√©t, elŇĎtte a Katari Egyetemen diplom√°zott tengertudom√°nyb√≥l √©s geol√≥gi√°b√≥l.

Advertisement

Az energiaminisztérium honlapja szerint egyébként még mindig a RasGas elnökségének feje, és elnöke a Qatar Chemical Company-nak és a Qatargasnak is. Alelnöke az acélt gyártó Qatar Steel Company-nak, és tagja az emberi jogok nemzeti bizottságának.

Al-Szad√°nak elfoglalt janu√°rja volt, id√©n m√°r tal√°lkozott egy gaboni k√ľld√∂tts√©ggel √©s a t√∂r√∂k energetikai miniszterrel is. Az ut√≥bbi tal√°lkoz√≥n ott volt Katar √∂sszes olajc√©g√©nek a vezetŇĎje is.

Advertisement

Dzs√°szim Bin Abdulaz√≠z √Āl Th√°ni

Advertisement

√Āl Th√°ni - akit semmik√©ppen se keverj√ľnk √∂ssze azzal a sejkkel, aki tavaly megl√≥gott egy londoni hotelb√≥l an√©lk√ľl, hogy a f√©lmilli√≥ fontos tartoz√°s√°t rendezte volna - 2010-ben hirtelen a Porsche fel√ľgyeleti bizotts√°g√°ba ker√ľlt, amikor a c√©g 69 √©ves alap√≠t√≥ja Hans-Peter Porsche meglepet√©sszerŇĪen lemondott az √©ves k√∂zgyŇĪl√©s ut√°n. √Āl Th√°ni ekkor volt 31 √©ves, m√©g 2014-ig meg fogja tartani ezt a poz√≠ci√≥j√°t.

Egy√©bk√©nt √ľzleti √©s kereskedelmi miniszter is 2010-ben lett. √Āl Th√°ni a Bloomberg Businessweek szerint ugyancsak dolgozott a RasGasn√°l, de errŇĎl nem tal√°ltam t√∂bbet. Igazgat√≥s√°gi tag a Katari Nemzeti Bankn√°l √©s ŇĎ alap√≠totta a kis-, √©s k√∂z√©pv√°llalkoz√≥ c√©geket seg√≠tŇĎ Enterprise Qatart. A Columbi√°n v√©gzett, v√°rosi politika √©s nemzetk√∂zi biztons√°g szakokon.

Advertisement

√Āl Th√°ni a Qatar Broadband National Network eln√∂ke is, a honlap szerint a RasGasn√°l a foly√©kony f√∂ldg√°z nemzetk√∂zi marketingj√©n dolgozott.