This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kikkel fog Katarban tárgyalni Szíjjártó Péter?

Az MTI vasárnap déli bejelentése szerint Orbán Viktor jobbkeze, Szíjjártó Péter Katarba utazik, hogy arról tárgyaljon, hogyan tudna Magyarország becsatlakozni azokba a fejlesztésekbe, amiket a öbölmenti államok dolgoztak ki, hogy fejlesszék a nem olajalapú gazdasági ágazatokat. Magyarul milyen melók vannak ott, amiknek semmi köze nincsen az olajhoz. Ez egészen fura, mert a három katari tárgyalópartner, akiket az MTI megnevez, legalább ketten elég szoros kapcsolatot ápolnak az energiaiparral. Jó, ez gondolom olyan, mint hogy Wisconsiban is mindenkinek köze van vagy egy sajtgyárhoz vagy egy sörfőzdéhez, de azért érdemes megnézni, hogy pontosan milyen pozícióban is vannak a magyar államtitkár tárgyalópartnerei.

Az nyilván tök véletlen, hogy az MTI még január 16-án közzétett egy hosszú elemzést az országról, Katar - Az arab világ új hatalma címmel.

Advertisement

Khálid Bin Mohammed Al-Attija

Illustration for article titled Kikkel fog Katarban tárgyalni Szíjjártó Péter?
Advertisement

Al-Attija 12 éven át volt az emírség hadseregében vadászpilóta, amint leszerelt, megalapította a saját jogi cégét. A doktori végzettséggel rendelkező katari nagy jogvédő, 2003 és 2008 között az nemzeti emberi jogi bizottságnak az elnöke volt, itt el lehet olvasni a nők jogaiért szervezett miniszteri konferencián tavaly előadott megnyitó beszédét. 2009-ben beválasztották a fiatalokat segítő Silatech kuratóriumába is, ahol már addig is az igazgatóság tagja volt. Ugyanebben az évben a Katari Értéktőzsde igazgatóságának a tagja lett.

2008 és 2011 között nemzetközi együttműködésért felelős miniszter volt, azután pedig egyszerűen csak külügyminiszter, munkájának része például, hogy haverságot ápol Japánnal.

Advertisement

Tavaly az ENSZ előtt azt mondta, hogy országa ruhát és élelmiszert küld a Szíriában harcoló felkelőknek, de határozottan tagadta, hogy fegyvereket is szállítana nekik, annak ellenére, hogy Szaúd-Arábiával együtt nagyon szeretnék ezt, hogy megállítsanak egy lehetséges dzsihádot.

Mohamed Száleh Abdullah Al-Száda

Illustration for article titled Kikkel fog Katarban tárgyalni Szíjjártó Péter?
Advertisement

Katar jelenlegi üzleti és kereskedelmi minisztere a 2006-ban a Qatar Petroleumtól ment el, hogy a RasGas ügyvezető igazgatója legyen, nagyjából egy évig. Az állami tulajdonban lévő Qatar Petrolnál 23 évet húzott le. A RasGas egyébként a Qatargas mellett a világ második legnagyobb folyékony földgáz-kitermelője, az ország pedig a világ harmadik legnagyobb földgáz-tartalékának a birtokosa Oroszország és Irán után. Al-Száda 2007 áprilisában lett energiaminiszter, majd 2011-ben leváltotta Abdullah Bin Hamad Al-Attiját megint ugyanebben a pozícióban egy olyan kormányzati átrendeződésben, amit nem igazán értek. Az emír akkor azt mondta, hogy az átrendeződés ellenére nem fog változni az ország energiapolitikája, hiszen minden nagyon flottul megy.

Al-Száda a Manchesteri Műszaki Egyetemen szerezte a PhD-jét, előtte a Katari Egyetemen diplomázott tengertudományból és geológiából.

Advertisement

Az energiaminisztérium honlapja szerint egyébként még mindig a RasGas elnökségének feje, és elnöke a Qatar Chemical Company-nak és a Qatargasnak is. Alelnöke az acélt gyártó Qatar Steel Company-nak, és tagja az emberi jogok nemzeti bizottságának.

Al-Szadának elfoglalt januárja volt, idén már találkozott egy gaboni küldöttséggel és a török energetikai miniszterrel is. Az utóbbi találkozón ott volt Katar összes olajcégének a vezetője is.

Advertisement

Dzsászim Bin Abdulazíz Ál Tháni

Illustration for article titled Kikkel fog Katarban tárgyalni Szíjjártó Péter?
Advertisement

Ál Tháni - akit semmiképpen se keverjünk össze azzal a sejkkel, aki tavaly meglógott egy londoni hotelból anélkül, hogy a félmillió fontos tartozását rendezte volna - 2010-ben hirtelen a Porsche felügyeleti bizottságába került, amikor a cég 69 éves alapítója Hans-Peter Porsche meglepetésszerűen lemondott az éves közgyűlés után. Ál Tháni ekkor volt 31 éves, még 2014-ig meg fogja tartani ezt a pozícióját.

Egyébként üzleti és kereskedelmi miniszter is 2010-ben lett. Ál Tháni a Bloomberg Businessweek szerint ugyancsak dolgozott a RasGasnál, de erről nem találtam többet. Igazgatósági tag a Katari Nemzeti Banknál és ő alapította a kis-, és középvállalkozó cégeket segítő Enterprise Qatart. A Columbián végzett, városi politika és nemzetközi biztonság szakokon.

Advertisement

Ál Tháni a Qatar Broadband National Network elnöke is, a honlap szerint a RasGasnál a folyékony földgáz nemzetközi marketingjén dolgozott.

Share This Story

Get our newsletter