Mi√©rt igaz√°n k√≠nos, amit Orb√°n Viktor a bev√°ndorl√≥kr√≥l mondott? Nem √∂nmag√°ban az√©rt, mert nem akar bev√°ndorl√≥kat l√°tni. Hanem mert a legrosszabb prolitemp√≥ban besz√©lt az orsz√°g nev√©ben. V√©gre t√ļlz√°s n√©lk√ľl kimondhatjuk, hogy Gyurcs√°ny Ferenc kott√°j√°b√≥l j√°tszik!

Ha valaki lemaradt volna r√≥la, a magyar minisztereln√∂k P√°rizsban, a milli√≥s t√ľntet√©s hat√°sa alatt nyilatkozott az M1 H√≠rad√≥j√°nak, l√©nyeg√©ben elŇĎsz√∂r fejtve ki r√©szletesebben a n√©zeteit a bev√°ndorl√°s t√©mak√∂r√©ben, √©s t√∂bbek k√∂z√∂tt ilyen gondolatai voltak:

  1. A gazdas√°gi bev√°ndorl√°s rossz dolog Eur√≥p√°ban, nem szabad √ļgy tekinteni r√°, mintha b√°rmi haszna is lenne, mert csak bajt √©s veszedelmet hoz az eur√≥pai emberre, ez√©rt meg kell √°ll√≠tani, ez a magyar √°ll√°spont.
  2. Ugyanakkor nagyon hat√°rozottan vil√°goss√° kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legal√°bbis am√≠g ŇĎ a minisztereln√∂k, addig biztosan nem, √©s am√≠g ez a korm√°ny van, addig sem, hogy a bev√°ndorl√≥k c√©lpontj√°v√° v√°ljon Magyarorsz√°g.
  3. Nem akarunk tŇĎl√ľnk k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kultur√°lis tulajdons√°gokkal √©s h√°tt√©rrel rendelkezŇĎ jelentŇĎs kisebbs√©get l√°tni, Magyarorsz√°got szeretn√©nk Magyarorsz√°gk√©nt megtartani.

Advertisement

A bev√°ndorl√°sr√≥l lehet √≠gy, √ļgy, am√ļgy √©s m√©g ezerf√©le m√≥don gondokodni, ugyan√ļgy v√©dhetŇĎ √°ll√°spont az erŇĎs korl√°toz√°s, mint a gyeplŇĎ teljes elenged√©se. Lehetetlen olyan orsz√°got mondani, amely a bev√°ndorl√°s t√©m√°j√°t probl√©mamentesen oldotta meg, √≠gy mindenf√©le p√©ld√°kra lehet hivatkozni. Nem arr√≥l van sz√≥ teh√°t, hogy √∂nmag√°ban a bev√°ndorl√°s ellen besz√©lni ostoba vagy ellenszenves dolog lenne.

De az is biztos, hogy P√°rizsban, p√°r nappal a Charlie Hebdo-m√©sz√°rl√°s ut√°n, √©pp amikor hatalmas t√ľntet√©st tartanak "nem f√©l√ľnk" t√©m√°ban, egy ilyen nyilatkozatnak egy√©rtelmŇĪen muzulm√°nellenes √©le van. Orb√°n nem mondja ki a sz√≥t, de a "bev√°ndorl√≥" meg a "k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kultur√°lis tulajdons√°gok" hallat√°n most mindenki azonnal a muszlimokra gondol. Orb√°n nyilv√°nval√≥an belpolitikai c√©lzattal nyilatkozott, megmutatand√≥, hogy hossz√ļ eltŇĪn√©se ut√°n a hely√©n van, a kez√©ben a gyeplŇĎ, √©s ha k√∂zelebb j√∂nnek a bokszosok, saj√°t kezŇĪleg fog kokit osztani nekik. Nem kis r√©szben xenof√≥b, a m√°s kult√ļr√°j√ļakat eleve gyanakv√°ssal figyelŇĎ potenci√°lis szavaz√≥t√°bor√°t pedig nyilv√°n megnyugtatja ez a sz√∂veg. De pont amikor mindenn√©l nagyobb sz√ľks√©g lenne arra, hogy a gyilkoss√°gok miatt az eur√≥pai k√∂zhagulat ne csapjon √°t ny√≠lt muszlimellenes gyŇĪl√∂lk√∂d√©sbe, baromi kock√°zatos √©s kicsit sem rokonszenves a t√∂meg legrosszabb √∂szt√∂neit meglovagolni. A harmadik id√©zett mondatban Orb√°n sajnos m√°r pont √ļgy besz√©l, mint a Facebook-oldal√°nak a v√©rszomjas proli kommentelŇĎi.

A minisztereln√∂k l√°that√≥lag m√©g mindig nem fogta f√∂l, hogy a mai vil√°g nem k√ľl√∂n t√°ny√©rokb√≥l √°ll, hanem egy nagy kond√©r leves, √©s amit hazai haszn√°latra mond, azt nemcsak itthon hallja mindenki. Egy olyan kicsi, k√∂zepesen szeg√©ny orsz√°g vezetŇĎjek√©nt, amelyben idŇĎtlen idŇĎk √≥ta nem akartak nagy, idegen kult√ļr√°j√ļ t√∂megek letelepedni ‚Äď teh√°t az eg√©sz k√©rd√©s puszt√°n akad√©mikus ‚Äď, azon erŇĎsk√∂dni, hogy mi nem akarunk m√°s kult√ļr√°j√ļakat l√°tni magunk k√∂z√∂tt, semmi m√°sra nem j√≥, mint az orsz√°g rossz h√≠r√©t kelteni.

Advertisement

Arr√≥l nem besz√©lve, hogy Franciaorsz√°gban, ahol a "Franciaorsz√°got a franci√°knak" a Nemzeti Frontt√≥l is jobbra √°ll√≥, idegengyŇĪl√∂lŇĎ nacionalista p√°rtok szlogenje, milyen hangulatot kelt egy "Magyarorsz√°got szeretn√©nk Magyarorsz√°gk√©nt megtartani" f√©lmondat.

Az el√©rhetŇĎ k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok szerint Orb√°n Viktornak egy√©bk√©nt igaza van, hiszen a magyar lakoss√°g √©s v√°laszt√≥polg√°rok igen jelentŇĎs r√©sze gyanakv√≥ vagy egyenesen gyŇĪl√∂lk√∂dŇĎ minden nem magyarral. De ezt az√©rt nem k√©ne ilyen ny√≠lts√°ggal bevallani. Ez k√°b√© olyan, mintha Orb√°n ‚Äď szint√©n a val√≥s√°gnak megfelelŇĎen ‚Äď azt nyilatkozta volna, hogy mi, magyarok

‚Ķnem akarunk hagyom√°nyos nemi √©rintkez√©si form√°kat bemutat√≥ pornogr√°fi√°t l√°tni, Magyarorsz√°gon tov√°bbra is ink√°bb anya-fia √©s apa-l√°nya szexet, illetve √°llatokkal val√≥ k√∂z√∂s√ľl√©st bemutat√≥ filmneket szeretn√©nk n√©zni.

Advertisement

Jobb az ilyesmit nem feszegetni m√°sok elŇĎtt.

Azt√°n ott van az elsŇĎ id√©zett gondolat. F√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy az ember mit gondol a bev√°ndorl√°sr√≥l, ez √≠gy, ebben a form√°ban eg√©sz egyszerŇĪen nem igaz. A gazdas√°gi bev√°ndorl√°s nemcsak bajt √©s veszedelmet hozott az eur√≥pai emberre, hanem Eur√≥pa legggazdagabb √©s legjobb √©letet biztos√≠t√≥ orsz√°gaiban j√≥ p√°r helyen j√≥l√©tet √©s folyamatos fejlŇĎd√©st is. A minisztereln√∂k eszerint nem hallott r√≥la, de a n√©met gazdas√°g nem utols√≥ sorban a t√∂r√∂k bev√°ndorl√≥k milli√≥inak k√∂sz√∂nhetŇĎen lett Eur√≥pa vezetŇĎ ereje. M√°s kult√ļr√°kb√≥l √©rkezŇĎ bev√°ndorl√≥k n√©lk√ľl Nagy-Britannia nem az a gazdag eur√≥pai orsz√°g lenne, ahov√° az Orb√°n Viktor rendszer√©t szŇĪknek √©rzŇĎ magyarok nagy r√©sze is emigr√°l. De ott van Sv√°jc vagy Ausztria is. H√ľlye, aki tagadja a bev√°ndorl√°sb√≥l eredŇĎ probl√©m√°kat √©s vesz√©lyeket, de az a butas√°gig t√∂rt√©nŇĎ hamis leegyszerŇĪs√≠t√©s, hogy csak baj √©s veszedelem sz√°rmazott volna a jelens√©gbŇĎl.

K√ľl√∂n√∂sen egy fogy√≥ n√©pess√©gŇĪ √©s el√∂regedŇĎ orsz√°gban, ahol lehet, hogy nemsok√°ra nem lesz m√°s m√≥d a gazdas√°gi √∂sszeoml√°s elker√ľl√©s√©re, mint fiatal, akt√≠v bev√°ndorl√≥k t√∂megeinek beenged√©se. M√°r ha b√°rki is akar majd akkor idej√∂nni. Egy olyan orsz√°gban, amelyik a t√∂rt√©nelme sor√°n nem egy alkalommal a gazdas√°gi bev√°ndorl√≥knak k√∂sz√∂nhetŇĎen nem s√ľppedt nyomorba.

Advertisement

De ennek az Orb√°n-nyilatkozatnak van egy olyan, egy igaz√°n szemnyitogat√≥ von√°sa, amit val√≥ban csak a magyar k√∂z√∂ns√©g tud kellŇĎk√©ppen √©rt√©kelni. M√©gpedig az, hogy Orb√°n itt 100 sz√°zal√©kosan Gyurcs√°ny Ferenc kott√°j√°b√≥l j√°tszik, √©s a l√©nyeg√©t tekintve egy az egyben lem√°solja Gyurcs√°ny Ferenc h√≠rhedt, a 23 milli√≥ rom√°n gazdas√°gi bev√°ndorl√≥val riogat√≥ kamp√°nysz√∂veg√©t. Csak itt a 23 milli√≥ rom√°n helyett itt sok sz√°zmilli√≥, k√ľl√∂nb√∂zŇĎ kultur√°lis tulajdons√°gokkal √©s h√°tterŇĪ f√©lelmetes idegen a fŇĎszereplŇĎ.

Gyurcs√°nynak ez volt a legundor√≠t√≥bb h√ļz√°sa, amit a 2002-es v√°laszt√°si kamp√°nyban alkalmazott elŇĎsz√∂r, majd a kettŇĎs √°llampolg√°rs√°gr√≥l sz√≥l√≥ n√©pszavaz√°s elŇĎtt l√©nyeg√©ben megism√©telte. Hogy eredeti fordulattal √©ljek, az√©rt tart itt ez az orsz√°g, mert a bev√°ndorl√≥z√≥ Gyurcs√°ny nagy antit√©zise a bev√°ndorl√≥z√≥ Orb√°n.