Miért igazán kínos, amit Orbán Viktor a bevándorlókról mondott? Nem önmagában azért, mert nem akar bevándorlókat látni. Hanem mert a legrosszabb prolitempóban beszélt az ország nevében. Végre túlzás nélkül kimondhatjuk, hogy Gyurcsány Ferenc kottájából játszik!

Ha valaki lemaradt volna róla, a magyar miniszterelnök Párizsban, a milliós tüntetés hatása alatt nyilatkozott az M1 Híradójának, lényegében először fejtve ki részletesebben a nézeteit a bevándorlás témakörében, és többek között ilyen gondolatai voltak:

  1. A gazdasági bevándorlás rossz dolog Európában, nem szabad úgy tekinteni rá, mintha bármi haszna is lenne, mert csak bajt és veszedelmet hoz az európai emberre, ezért meg kell állítani, ez a magyar álláspont.
  2. Ugyanakkor nagyon határozottan világossá kell tenni, hogy mi nem fogjuk megengedni, legalábbis amíg ő a miniszterelnök, addig biztosan nem, és amíg ez a kormány van, addig sem, hogy a bevándorlók célpontjává váljon Magyarország.
  3. Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.

Advertisement

A bevándorlásról lehet így, úgy, amúgy és még ezerféle módon gondokodni, ugyanúgy védhető álláspont az erős korlátozás, mint a gyeplő teljes elengedése. Lehetetlen olyan országot mondani, amely a bevándorlás témáját problémamentesen oldotta meg, így mindenféle példákra lehet hivatkozni. Nem arról van szó tehát, hogy önmagában a bevándorlás ellen beszélni ostoba vagy ellenszenves dolog lenne.

De az is biztos, hogy Párizsban, pár nappal a Charlie Hebdo-mészárlás után, épp amikor hatalmas tüntetést tartanak "nem félünk" témában, egy ilyen nyilatkozatnak egyértelműen muzulmánellenes éle van. Orbán nem mondja ki a szót, de a "bevándorló" meg a "különböző kulturális tulajdonságok" hallatán most mindenki azonnal a muszlimokra gondol. Orbán nyilvánvalóan belpolitikai célzattal nyilatkozott, megmutatandó, hogy hosszú eltűnése után a helyén van, a kezében a gyeplő, és ha közelebb jönnek a bokszosok, saját kezűleg fog kokit osztani nekik. Nem kis részben xenofób, a más kultúrájúakat eleve gyanakvással figyelő potenciális szavazótáborát pedig nyilván megnyugtatja ez a szöveg. De pont amikor mindennél nagyobb szükség lenne arra, hogy a gyilkosságok miatt az európai közhagulat ne csapjon át nyílt muszlimellenes gyűlölködésbe, baromi kockázatos és kicsit sem rokonszenves a tömeg legrosszabb ösztöneit meglovagolni. A harmadik idézett mondatban Orbán sajnos már pont úgy beszél, mint a Facebook-oldalának a vérszomjas proli kommentelői.

Advertisement

A miniszterelnök láthatólag még mindig nem fogta föl, hogy a mai világ nem külön tányérokból áll, hanem egy nagy kondér leves, és amit hazai használatra mond, azt nemcsak itthon hallja mindenki. Egy olyan kicsi, közepesen szegény ország vezetőjeként, amelyben időtlen idők óta nem akartak nagy, idegen kultúrájú tömegek letelepedni – tehát az egész kérdés pusztán akadémikus –, azon erősködni, hogy mi nem akarunk más kultúrájúakat látni magunk között, semmi másra nem jó, mint az ország rossz hírét kelteni.

Arról nem beszélve, hogy Franciaországban, ahol a "Franciaországot a franciáknak" a Nemzeti Fronttól is jobbra álló, idegengyűlölő nacionalista pártok szlogenje, milyen hangulatot kelt egy "Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani" félmondat.

Advertisement

Az elérhető közvélemény-kutatások szerint Orbán Viktornak egyébként igaza van, hiszen a magyar lakosság és választópolgárok igen jelentős része gyanakvó vagy egyenesen gyűlölködő minden nem magyarral. De ezt azért nem kéne ilyen nyíltsággal bevallani. Ez kábé olyan, mintha Orbán – szintén a valóságnak megfelelően – azt nyilatkozta volna, hogy mi, magyarok

…nem akarunk hagyományos nemi érintkezési formákat bemutató pornográfiát látni, Magyarországon továbbra is inkább anya-fia és apa-lánya szexet, illetve állatokkal való közösülést bemutató filmneket szeretnénk nézni.

Advertisement

Jobb az ilyesmit nem feszegetni mások előtt.

Aztán ott van az első idézett gondolat. Függetlenül attól, hogy az ember mit gondol a bevándorlásról, ez így, ebben a formában egész egyszerűen nem igaz. A gazdasági bevándorlás nemcsak bajt és veszedelmet hozott az európai emberre, hanem Európa legggazdagabb és legjobb életet biztosító országaiban jó pár helyen jólétet és folyamatos fejlődést is. A miniszterelnök eszerint nem hallott róla, de a német gazdaság nem utolsó sorban a török bevándorlók millióinak köszönhetően lett Európa vezető ereje. Más kultúrákból érkező bevándorlók nélkül Nagy-Britannia nem az a gazdag európai ország lenne, ahová az Orbán Viktor rendszerét szűknek érző magyarok nagy része is emigrál. De ott van Svájc vagy Ausztria is. Hülye, aki tagadja a bevándorlásból eredő problémákat és veszélyeket, de az a butaságig történő hamis leegyszerűsítés, hogy csak baj és veszedelem származott volna a jelenségből.

Advertisement

Különösen egy fogyó népességű és elöregedő országban, ahol lehet, hogy nemsokára nem lesz más mód a gazdasági összeomlás elkerülésére, mint fiatal, aktív bevándorlók tömegeinek beengedése. Már ha bárki is akar majd akkor idejönni. Egy olyan országban, amelyik a történelme során nem egy alkalommal a gazdasági bevándorlóknak köszönhetően nem süppedt nyomorba.

De ennek az Orbán-nyilatkozatnak van egy olyan, egy igazán szemnyitogató vonása, amit valóban csak a magyar közönség tud kellőképpen értékelni. Mégpedig az, hogy Orbán itt 100 százalékosan Gyurcsány Ferenc kottájából játszik, és a lényegét tekintve egy az egyben lemásolja Gyurcsány Ferenc hírhedt, a 23 millió román gazdasági bevándorlóval riogató kampányszövegét. Csak itt a 23 millió román helyett itt sok százmillió, különböző kulturális tulajdonságokkal és hátterű félelmetes idegen a főszereplő.

Advertisement

Gyurcsánynak ez volt a legundorítóbb húzása, amit a 2002-es választási kampányban alkalmazott először, majd a kettős állampolgárságról szóló népszavazás előtt lényegében megismételte. Hogy eredeti fordulattal éljek, azért tart itt ez az ország, mert a bevándorlózó Gyurcsány nagy antitézise a bevándorlózó Orbán.