A Kom√°romt√≥l Szentendr√©igbŇĎl hi√°nyzik a Pint√©r S√°ndor √©s Tarl√≥s Istv√°n ritmusszekci√≥ja, √ļgyhogy egy hossz√ļ sz√≥l√≥z√°s lett belŇĎle. Mivel hi√°nyzik belŇĎle a csendŇĎrpertu √©s a verb√°lis pingpongoz√°s, csak a filmt√∂rt√©neti utal√°sait lehet benne √©rt√©kelni. Vill√°mposzt a szeg√©ny ember h√°tf√°j√≥s √Ācs Danij√°t√≥l.

DAVID CRONENBERG

Advertisement

Cronenberg leg√ļjabb filmj√©ben, az elhib√°zott √©s tulajdonk√©ppen borzalmas Cosmopolisban a Wall Street kiskir√°lya egy limuzinb√≥l n√©zi v√©gig, ahogy odakint pusztul a vil√°g, mik√∂zben ŇĎ a felsŇĎ sz√°z felsz√≠nen csillog√≥, de bel√ľl rothaszt√≥ luxus√°t √©li meg a kocsij√°ban.

KEN LOACH

Advertisement

Loach az angol munk√°soszt√°ly sz√≥noka, aki az egyszerŇĪ emberek m√©g egyszerŇĪbb, de dr√°mai pillanataib√≥l k√©sz√≠t megr√°z√≥, lehangol√≥, de n√©ha katartikus filmeket.

MILOS FORMAN

Advertisement

A csehszlov√°k √ļj hull√°m legnagyobb alakja mindig megtal√°lta a groteszket a hivatalos szervek komolys√°g√°ban √©s robotikus r√≠tusaiban.

TERRENCE MALICK

Advertisement

Amerika legl√≠raibb rendezŇĎje szinte minden filmj√©t a nevets√©gesen sz√©p k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt felvett mindennapi jelenetkbŇĎl √©p√≠tette fel, k√©zjegye a magic hour haszn√°lata. A magic hour azt az idŇĎszakot jelenti, amikor a nap m√°r lement, de m√©g pont ad el√©g f√°tyolos f√©nyt a forgat√°shoz.

INGMAR BERGMAN

Advertisement

K√©ts√©gek k√∂z√∂tt ŇĎrlŇĎdŇĎ hŇĎs, akit lassan bedar√°l a felelŇĎss√©gek k√∂ny√∂rtelen h√ļscinc√°l√≥ja √©s a l√©tez√©s √©rtelmetlens√©ge. Helyt√°llni egy olyan helyzetben, ahol a helyt√°ll√°s lehetetlen. Most a Person√°r√≥l besz√©lek vagy errŇĎl? Magam sem tudom.

A Kom√°romt√≥l Szentendr√©ig c√≠mŇĪ film: