Kik hiányoztak még mára? Hát a kommunisták!

A kép bal oldalán látható Nyári Zsoltot ma felmentette a bíróság, miután három éve a zakóján ötágú csillagot viselt, a közepén sarló-kalapáccsal. A többiek az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 tagjai és aktivistái, Ságvári Endre képével.

A Zöld Baloldal korábbi szóvivőjeként ismert Nyári Zsoltot tavaly nyáron első fokon bűnösnek mondták ki, a Fővárosi Törvényszék azonban ma megváltoztatta a PKKB határozatát és Nyárit felmentette az önkényuralmi jelkép használatának vádja alól.

A határozat indoklásában a bíróság kitért arra: azt kellett vizsgálni, hogy a vádlott cselekménye alkalmas volt-e a köznyugalom megzavarására, mivel a törvény azt bünteti. Az ítélet szerint a szimbólum nagy nyilvánosság előtti viselésének tényéből nem lehet levonni azt a következtetést, hogy az alkalmas a köznyugalom megzavarására, azt lehet úgy is viselni, hogy ne valósuljon meg a bűncselekmény.

A törvényszék szerint az eset körülményeinek mérlegelésekor figyelembe kell venni, hogy május elsejei rendezvényen viselte a jelvényt Nyári Zsolt, és az eljárás során semmilyen adat nem merült fel arra, hogy a kitűző viselése a rendezvény résztvevőiben bármilyen félelmet, megbotránkozást, riadalmat kiváltott volna. A bíróság szerint ráadásul az, hogy a kitűző átmérője három centiméter volt, néhány méterre határolta be az észlelés lehetőségét.

Advertisement

Vajnai Attila, az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke azt mondta az ítélet után, hogy a hatalom el akarja terelni a figyelmet a katasztrofális szociális helyzetről és a korrupciós ügyekről, ezért antikommunista hecckampányt akar folytatni az országban. Hozzátette: erre utal a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevéről kialakult botrány is.

Fontos részlet még, hogy az ítélethirdetés után a bírósági tárgyaláson részt vevők egy része átvonult a Szabadság térre, ahol megkoszorúzták a szovjet hősi emlékművet.

(via MTI)

Fotó: Marjai János/MTI

Share This Story

Get our newsletter