This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kijevben lőnek. Mindenki mindenkire

Illustration for article titled Kijevben lőnek. Mindenki mindenkire

Drámai hangfekvésű hírek jönnek az ukrán fővárosból. A rendőrök állítólag tűzparancsot kaptak, és a Pravij Szektor is arra biztatta híveit, hogy akinek van fegyvere, menjen a barikádokra.

Advertisement

A szláv nyelvű sajtóból egyelőre nem derül ki, pontosan ki kivel van, és mi miért történik. Ami biztos, az az, hogy a radikális Pravij Szektor elvben békés megmozdulást ígért mára, illetve, hogy a batykivscsinás Arszenyij Jacenyuk és a szvobodás Oleh Tyahnibok akciózott a parlamentben, mivel a házelnök nem volt hajlandó napirendre tűzni a 2004-es alkotmányhoz való visszatérés kérdését.

Illustration for article titled Kijevben lőnek. Mindenki mindenkire
Advertisement

Aztán délelőtt elszabadultak az indulatok az utcákon. A tüntetők szétvernek mindent, ami eléjük kerül, a különleges egységek pedig levernek mindenkit, aki szembejön. Az újságok azt írják, a vízágyús és a hanggránátos szakaszon túl vannak, éles fegyvereket használnak mindkét oldalon, többen meghaltak. A tüntetők túszokat ejtettek, ostromolják a parlament és a kormányhivatal épületét. A belügy eközben százasával küldi csatába a berkutosokat.

Hétfőn lépett hatályba az ukrán amnesztiatörvény, amelytől elvben azt lehetett várni, hogy békésebb mederbe sikerül terelni az eseményeket. Ezzel együtt elemzők arra figyelmeztettek, az események ellenőrzése rég kicsúszott a kvázi hivatalos ellenzék kezéből.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter