Drámai hangfekvésű hírek jönnek az ukrán fővárosból. A rendőrök állítólag tűzparancsot kaptak, és a Pravij Szektor is arra biztatta híveit, hogy akinek van fegyvere, menjen a barikádokra.

A szláv nyelvű sajtóból egyelőre nem derül ki, pontosan ki kivel van, és mi miért történik. Ami biztos, az az, hogy a radikális Pravij Szektor elvben békés megmozdulást ígért mára, illetve, hogy a batykivscsinás Arszenyij Jacenyuk és a szvobodás Oleh Tyahnibok akciózott a parlamentben, mivel a házelnök nem volt hajlandó napirendre tűzni a 2004-es alkotmányhoz való visszatérés kérdését.

Advertisement

Aztán délelőtt elszabadultak az indulatok az utcákon. A tüntetők szétvernek mindent, ami eléjük kerül, a különleges egységek pedig levernek mindenkit, aki szembejön. Az újságok azt írják, a vízágyús és a hanggránátos szakaszon túl vannak, éles fegyvereket használnak mindkét oldalon, többen meghaltak. A tüntetők túszokat ejtettek, ostromolják a parlament és a kormányhivatal épületét. A belügy eközben százasával küldi csatába a berkutosokat.

Hétfőn lépett hatályba az ukrán amnesztiatörvény, amelytől elvben azt lehetett várni, hogy békésebb mederbe sikerül terelni az eseményeket. Ezzel együtt elemzők arra figyelmeztettek, az események ellenőrzése rég kicsúszott a kvázi hivatalos ellenzék kezéből.

Share This Story

Get our newsletter