Hi√°ba vaj√ļdtak eg√©sz √©jjel az elef√°ntok, csak egeret b√≠rtak sz√ľlni. Ahogy h√°rom h√≥napja mindig, Janukovics eln√∂k megint t√∂bb l√©p√©sben szeretn√© √°tugrani a szakad√©kot.

Advertisement

A v√°ls√°gb√≥l kivezetŇĎ √ļtr√≥l sz√≥l√≥, sz√°mtalan oldal√ļ - az √°llamfŇĎ √©s a hivatalos ellenz√©k k√©pviselŇĎi mellett h√°rom darab uni√≥s k√ľl√ľgyminiszter √©s Vlagyimir Putyin megb√≠zottja szign√°ln√°, de ut√≥bbinak √°ll√≠t√≥lag esze √°g√°ban sincs - meg√°llapod√°s l√©nyege:

- m√≥dos√≠tj√°k az alkotm√°nyt, visszat√©rnek a 2004-es alapt√∂rv√©nyhez, egyenlŇĎen elosztva a hatalmat az eln√∂k, a korm√°ny √©s a parlament k√∂z√∂tt

- nemzeti egységkormányt állítanak fel

- elŇĎrehozott v√°laszt√°sokat tartanak, tal√°n ŇĎsszel, tal√°n csak t√©len

- a t√ľntetŇĎk barik√°dokat bontanak, hazamennek, √©s huszonn√©gy √≥r√°n bel√ľl leadj√°k a fegyvereiket

Advertisement

A Majdan term√©szetesen h√°borog, Janukovics azonnali t√°voz√°s√°t k√∂veteli, √©s d√ľh√∂s Klicsk√≥√©kra is. Donald Tusk lengyel minisztereln√∂k azt nyilatkozta, semmi sem lesz semmibŇĎl, ha nem adj√°k r√° √°ld√°sukat a l√°zad√≥k t√©nyleges vezetŇĎi is. Minden jel szerint esz√ľk √°g√°ban sincs ilyesmit tenni - erre elŇĎre m√©rget lehetett volna venni -, sŇĎt a hivatalos ellenz√©k is kezdi √ļgy √©rezni, rossz d√∂nt√©st hoztak, √©s sz√≠vesen kih√°tr√°ln√°nak az eg√©szbŇĎl.

√Črdemes v√©giggondolni az int√©zked√©sekhez be√°ll√≠tott idŇĎintervallumokat is. Barik√°dbont√°s, hazamen√©s, fegyverlead√°s 24 √≥r√°n bel√ľl. Az alkotm√°ny √ļjrafazon√≠roz√°s√°nak megkezd√©se azonnal, befejez√©se szeptemberig. Nemzeti egys√©gkorm√°ny megalak√≠t√°sa azut√°n. ElŇĎrehozott v√°laszt√°sok azut√°n.

Advertisement

Ha nem lenne h√°bor√ļ az utc√°kon, azt is lehetne mondani, Janukovics m√©gsem az utols√≥kat r√ļgja, √©s √ľgyesen j√°tszik idŇĎh√ļz√°sra. De h√°t h√°bor√ļ van, √©s ettŇĎl nem fog abbamaradni. Eg√©szen biztosan nem.

Advertisement

Fotó: Brendan Hoffman/Getty