This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kijev: ez a megállapodás rohadt kevés lesz

Illustration for article titled Kijev: ez a megállapodás rohadt kevés lesz

Hiába vajúdtak egész éjjel az elefántok, csak egeret bírtak szülni. Ahogy három hónapja mindig, Janukovics elnök megint több lépésben szeretné átugrani a szakadékot.

Advertisement

A válságból kivezető útról szóló, számtalan oldalú - az államfő és a hivatalos ellenzék képviselői mellett három darab uniós külügyminiszter és Vlagyimir Putyin megbízottja szignálná, de utóbbinak állítólag esze ágában sincs - megállapodás lényege:

- módosítják az alkotmányt, visszatérnek a 2004-es alaptörvényhez, egyenlően elosztva a hatalmat az elnök, a kormány és a parlament között

Advertisement

- nemzeti egységkormányt állítanak fel

- előrehozott választásokat tartanak, talán ősszel, talán csak télen

- a tüntetők barikádokat bontanak, hazamennek, és huszonnégy órán belül leadják a fegyvereiket

Advertisement

A Majdan természetesen háborog, Janukovics azonnali távozását követeli, és dühös Klicskóékra is. Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt nyilatkozta, semmi sem lesz semmiből, ha nem adják rá áldásukat a lázadók tényleges vezetői is. Minden jel szerint eszük ágában sincs ilyesmit tenni - erre előre mérget lehetett volna venni -, sőt a hivatalos ellenzék is kezdi úgy érezni, rossz döntést hoztak, és szívesen kihátrálnának az egészből.

Érdemes végiggondolni az intézkedésekhez beállított időintervallumokat is. Barikádbontás, hazamenés, fegyverleadás 24 órán belül. Az alkotmány újrafazonírozásának megkezdése azonnal, befejezése szeptemberig. Nemzeti egységkormány megalakítása azután. Előrehozott választások azután.

Advertisement

Ha nem lenne háború az utcákon, azt is lehetne mondani, Janukovics mégsem az utolsókat rúgja, és ügyesen játszik időhúzásra. De hát háború van, és ettől nem fog abbamaradni. Egészen biztosan nem.

Advertisement

Fotó: Brendan Hoffman/Getty

Share This Story

Get our newsletter