√Ėsszeomolhat legnagyobb fejŇĎstehene, a K√∂zg√©p, a m√©diabirodalom zsugorodik, a k√∂zter√ľleti rekl√°mc√©gek √©s az agr√°rv√°llakoz√°sok viszont tart√≥san hozhatnak m√©g p√©nzt a bukott oligarch√°nak. Akinek a FigyelŇĎ szerint az√©rt van √ļgy 60 milli√°rd forint k√©szp√©nze a h√°bor√ļra.

Az online sajt√≥ a FigyelŇĎ friss, pomp√°s √≥ri√°scikk√©nek azt az elem√©t kapta fel eddig, hogy az Orb√°n‚ÄďSimicska-szak√≠t√°s v√©gsŇĎ bizony√≠t√©kak√©nt az oligarcha c√©gei ‚Äď Demj√°n S√°ndorral egy√ľtt ‚Äď kisz√°lltak a felcs√ļti fociakad√©mia szponzorai k√∂z√ľl. Ez is √©rdekes, de sokkal izgalmasabb az √≠r√°s tov√°bbi r√©sze, ahol szektoronk√©nt v√©gigveszik, mi lehet a sorsa Simicska Lajos c√©geinek √©s az eg√©sz birodalm√°nak.

Kezdem a v√©gk√∂vetkeztet√©ssel: a legval√≥sz√≠nŇĪbb, hogy a 2010 ut√°ni, √©vi t√∂bb t√≠zmilli√°rdos oszal√©kokat hoz√≥ arany√©letnek annyira v√©ge, hogy a Birodalom a Gyurcs√°ny-korszakbeli m√©ret√©re zsugorodhat vissza. Ez √∂sszesen √©vi n√©h√°ny t√≠zmilli√°rd forintos forgalom mellett 1-2 milli√°rdos nyeres√©get jelent, nulla vagy minim√°lis √ļt√©p√≠t√©si bev√©tel mellett. Ami tisztes, de eg√©szen m√°s kateg√≥ria, mint a Nagy Kasza idej√©n.

A 2013-ban m√©g 2,6 milli√°rdos osztal√©kot hoz√≥ m√©diaportfoli√≥r√≥l azt √≠rj√°k, hogy az √°llami hirdet√©sek elp√°rolg√°sa kap√°sb√≥l elviszi a hirdet√©si bev√©telek 40 sz√°zal√©k√°t a Nemzetn√©l √©s a Heti V√°laszn√°l is, de a cs√∂kken√©s igaz√°b√≥l nagyobb is lehet, hiszen ha abszol√ļt √©rtelemben kevesebb a hirdet√©s, akkor az egy oldalra jut√≥ tarifa is cs√∂kken. A rekl√°mad√≥val egy√ľtt a szald√≥ √∂sszes√≠tve negat√≠vba fordulhat, sŇĎt Simicska √∂r√ľlhet, ha siker√ľl kord√°ban tartani a vesztes√©get. √Črdekes inform√°ci√≥, hogy a Magyar Nemzetn√©l √°ll√≠t√≥lag elŇĎre lerakta m√°sf√©l √©v k√∂lts√©gvet√©s√©t, √©s j√≥l is fizet, √≠gy aki √ļjs√°g√≠r√≥, nem finomkodik, √©s r√∂vid t√°von kassz√≠rozni akar, annak ez a j√≥ v√°laszt√°s.

Tess√©k p√©ld√°t venni Puzs√©r R√≥bertrŇĎl!

A k√∂zt√©ri hirdet√©si c√©gek nyeres√©gesek maradhatnak, annyira megker√ľlhetetlenek, √©s itt a bev√©telek nagy r√©sze t√©nyleg a piacr√≥l √©rkezik. Igaz, r√©szben az√©rt, mert amikor m√©g bar√°tok voltak, a Fidesz Simicsk√°nak kedvezŇĎ t√∂rv√©nyeket hozott, √≠gy a v√°llalkoz√≥ megker√ľlhetetlenn√© v√°lt. Hatalmasat kasz√°lt eddig t√©v√©mŇĪsorgy√°rt√°son, a k√∂zt√©v√©nek √©s olyan √°llami c√©geknek dolgozva, mint a Szerencsej√°t√©k Zrt. A legzs√≠rosabb szerzŇĎd√©st az ut√≥bbival k√∂t√∂tt√©k, ami elvileg 2019-ig √©l, de a sorsa bizonytalan.

Advertisement

HŇĎs√ľnk birodalm√°nak m√°sik fontos l√°ba az agr√°rportf√≥li√≥. A korm√°nyzat ezen a fronton is sz√≠vatni kezdte Simicsk√°t, aki 2013-ben m√©g gigantikusat tudott nyerni a t√°mogat√°sokon. A v√©gk√∂vetkeztet√©s ezekn√©l az, hogy mivel megrendelŇĎi vonalon nem, csak a dot√°ci√≥k frontj√°n f√ľggnek az √°llamt√≥l, tov√°bbra is ‚Äúelketyeghetnek‚ÄĚ, hacsak c√©lzott jogalkot√°ssal sz√©t nem pr√≥b√°lj√°k bomb√°zni ŇĎket.

Ami a koronagy√©m√°ntot, a K√∂zg√©pet illeti, a FigyelŇĎ nem finomkodik: az EU √°ltal finansz√≠rozott munk√°kat m√©g befejezhetik ‚Äď de csak az√©rt, mert nincs idŇĎ lecser√©lni ŇĎket m√°sra ‚Äď, de innentŇĎl √°llami megrendel√©s nem lesz. M√°rpedig a profiljukba tartoz√≥ h√≠d- √©s √ļt√©p√≠t√©seket csak az √°llam √©s az √∂nkrom√°nyzatok rendelnek meg. Vicces elem, hogy a cikk szerint egyes p√°ly√°zatok az√©rt √°llnak, mert a bar√°ts√°g idŇĎszak√°ban ezeket direkt Simicsk√°ra szabva √≠rt√°k ki, ez√©rt most csak ŇĎ tudna nyerni, ez√©rt √°t kell √≠rni a felt√©teleket.

A v√©gk√∂vetkeztet√©s a val√≥sz√≠nŇĪ zsugorod√°s. K√©rd√©s, Simicska be√©ri-e azzal a szereppel. A figyelŇĎs√∂k √∂sszes√≠t√©se szerint p√©nze lenne r√°, hogy tov√°bb h√°bor√ļzzon. 2010 √©s 13 k√∂z√∂tt a c√©gei nett√≥ 31,5 milli√°rd osztal√©kot termeltek, ehhez tavaly a K√∂zg√©p extr√©m eredm√©nye miatt hozz√°j√∂het √ļgy 20, √©s 9 milli√°rd m√©g eredm√©nytartal√©kban is van mell√©.