Kicsire töpörödhet Simicska

Összeomolhat legnagyobb fejőstehene, a Közgép, a médiabirodalom zsugorodik, a közterületi reklámcégek és az agrárvállakozások viszont tartósan hozhatnak még pénzt a bukott oligarchának. Akinek a Figyelő szerint azért van úgy 60 milliárd forint készpénze a háborúra.

Az online sajtó a Figyelő friss, pompás óriáscikkének azt az elemét kapta fel eddig, hogy az Orbán–Simicska-szakítás végső bizonyítékaként az oligarcha cégei – Demján Sándorral együtt – kiszálltak a felcsúti fociakadémia szponzorai közül. Ez is érdekes, de sokkal izgalmasabb az írás további része, ahol szektoronként végigveszik, mi lehet a sorsa Simicska Lajos cégeinek és az egész birodalmának.

Advertisement

Kezdem a végkövetkeztetéssel: a legvalószínűbb, hogy a 2010 utáni, évi több tízmilliárdos oszalékokat hozó aranyéletnek annyira vége, hogy a Birodalom a Gyurcsány-korszakbeli méretére zsugorodhat vissza. Ez összesen évi néhány tízmilliárd forintos forgalom mellett 1-2 milliárdos nyereséget jelent, nulla vagy minimális útépítési bevétel mellett. Ami tisztes, de egészen más kategória, mint a Nagy Kasza idején.

A 2013-ban még 2,6 milliárdos osztalékot hozó médiaportfolióról azt írják, hogy az állami hirdetések elpárolgása kapásból elviszi a hirdetési bevételek 40 százalékát a Nemzetnél és a Heti Válasznál is, de a csökkenés igazából nagyobb is lehet, hiszen ha abszolút értelemben kevesebb a hirdetés, akkor az egy oldalra jutó tarifa is csökken. A reklámadóval együtt a szaldó összesítve negatívba fordulhat, sőt Simicska örülhet, ha sikerül kordában tartani a veszteséget. Érdekes információ, hogy a Magyar Nemzetnél állítólag előre lerakta másfél év költségvetését, és jól is fizet, így aki újságíró, nem finomkodik, és rövid távon kasszírozni akar, annak ez a jó választás.

Tessék példát venni Puzsér Róbertről!

A köztéri hirdetési cégek nyereségesek maradhatnak, annyira megkerülhetetlenek, és itt a bevételek nagy része tényleg a piacról érkezik. Igaz, részben azért, mert amikor még barátok voltak, a Fidesz Simicskának kedvező törvényeket hozott, így a vállalkozó megkerülhetetlenné vált. Hatalmasat kaszált eddig tévéműsorgyártáson, a köztévének és olyan állami cégeknek dolgozva, mint a Szerencsejáték Zrt. A legzsírosabb szerződést az utóbbival kötötték, ami elvileg 2019-ig él, de a sorsa bizonytalan.

Advertisement

Hősünk birodalmának másik fontos lába az agrárportfólió. A kormányzat ezen a fronton is szívatni kezdte Simicskát, aki 2013-ben még gigantikusat tudott nyerni a támogatásokon. A végkövetkeztetés ezeknél az, hogy mivel megrendelői vonalon nem, csak a dotációk frontján függnek az államtól, továbbra is “elketyeghetnek”, hacsak célzott jogalkotással szét nem próbálják bombázni őket.

Ami a koronagyémántot, a Közgépet illeti, a Figyelő nem finomkodik: az EU által finanszírozott munkákat még befejezhetik – de csak azért, mert nincs idő lecserélni őket másra –, de innentől állami megrendelés nem lesz. Márpedig a profiljukba tartozó híd- és útépítéseket csak az állam és az önkrományzatok rendelnek meg. Vicces elem, hogy a cikk szerint egyes pályázatok azért állnak, mert a barátság időszakában ezeket direkt Simicskára szabva írták ki, ezért most csak ő tudna nyerni, ezért át kell írni a feltételeket.

Advertisement

A végkövetkeztetés a valószínű zsugorodás. Kérdés, Simicska beéri-e azzal a szereppel. A figyelősök összesítése szerint pénze lenne rá, hogy tovább háborúzzon. 2010 és 13 között a cégei nettó 31,5 milliárd osztalékot termeltek, ehhez tavaly a Közgép extrém eredménye miatt hozzájöhet úgy 20, és 9 milliárd még eredménytartalékban is van mellé.

Share This Story