S√ļlyos k√°rokat okozott az ork√°n erejŇĪ sz√©l Budapesten, a N√©pligetben. A 155 √©ves k√∂zparkban tucatj√°val dŇĎltek ki t√∂vest√ľl, t√∂rtek der√©kbe a f√°k. V√©gtelen√ľl szomor√ļ l√°tv√°nyt ny√ļjt jelenleg az am√ļgy is kiss√© elhanyagolt, jobb sorsra √©rdemes X. ker√ľleti park. Sokkol√≥ k√©pek k√∂vetkeznek.

D√©lelŇĎtt k√∂rbej√°rtam a k√∂rny√©k√ľnket, hogy n√©mi k√©pet kapjak a tegnap esti vihar okozta k√°rokr√≥l. A Di√≥szeghy S√°muel utca m√©g mindig le van z√°rva, mivel a a kidŇĎlŇĎ f√°k √©s leszakad√≥ √°gak magukkal r√°ntott√°k az utca f√∂l√∂tti, haszn√°laton k√≠v√ľli trolivezet√©ket:

Egy fa az Orczy park b√≥l kidŇĎlt az utc√°ra, lerombolva a kŇĎker√≠t√©s egy r√©sz√©t.

Advertisement

Lógó vezetékek akadályozzák a forgalmat.

Advertisement

A Ludovika t√©ren is kidŇĎlt t√∂bb fa, ezt a geszteny√©t m√°r elkezdt√©k feldarabolni, hogy k√©sŇĎbb elsz√°ll√≠thass√°k:

Advertisement

A Korányi Sándor utca fái sem bírták a széllökéseket:

Advertisement

Ez a korhadt fa egy Di√≥szeghy utcai h√°zra dŇĎlt:

Advertisement

A N√©pligetben besz√©lgettem egy meglehetŇĎsen elkeseredett kert√©sszel, aki szerint minimum k√©t h√≥nap mire felsz√°molj√°k a vihar okozta k√°rokat:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Advertisement

Elbicikliztem a V√°rosligetbe, de ott √©rdekes m√≥don alig l√°ttam a N√©pligetben tapasztaltakhoz foghat√≥ nyomait a puszt√≠t√°snak. Let√∂rt √°gak, leszaggatott falevelek minden√ľtt, de √ļgy tŇĪnik a V√°rosliget eg√©sz j√≥l meg√ļszta a szerda esti vihart:

Advertisement

UPDATE: Az Index azt írja, hogy:

A FŇĎkert v√°ls√°gst√°bot hozott l√©tre ‚Äěa k√∂zparkokban keletkezett term√©szeti csap√°s mihamarabbi felsz√°mol√°s√°ra‚ÄĚ. K√∂zlem√©ny√ľk szerint a f√°kban hatalmas k√°rok keletkeztek; cs√ľt√∂rt√∂k reggel elkezdt√©k a 97 ezer parki fa √©s 26 526 darab fasori fa √°tvizsg√°l√°s√°t, de ez t√∂bb napot vesz majd ig√©nybe. A FŇĎkert azt k√©ri, hogy a k√∂vetkezŇĎ napokban senki ne l√°togassa a budapesti parkokat, mert a leesŇĎ √°gak √©let- √©s balesetvesz√©lyt jelentenek.

Az Orczy-kertet a parkot kezelŇĎ Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem m√°r le is z√°rta a l√°togat√≥k elŇĎl, miut√°n az ork√°n erejŇĪ sz√©l f√°kat csavart ki, √°gakat szak√≠tott le, fat√∂rzseket t√∂rt kett√© √©s megrong√°lta a kalandparkot is.

Advertisement

Fotók: Nagy Attila/Cink