This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​Kibeszélős hírblogot indított a Nemzettől eltávolított Torkos Matild

Illustration for article titled ​Kibeszélős hírblogot indított a Nemzettől eltávolított Torkos Matild

Ebben lesz kakaó! "Erkölcsileg vállalhatatlannak" nevezi a Simicska oldalán való részvételt az Orbán–Simicska-konfliktusban az SZDSZ-képviselőből lett balosfaló újságírónő a nyitóposztban. A Nemzetben fiókba tett írásokat is ígér.

Advertisement

Ha van friss online sajtótermék, amit igazán izgatottan fogok kinyitni a következő hetekben, akkor Torkos Matild Publice című hírblogja az.

A Fidesz-hű sajtó ikonjának számító szerkesztőt szeptember közepén – mint a blogból kiderül – számára is váratlanul rúgták ki egy rakás ismert, a jobboldalon alapembernek számító kollégájával együtt a Magyar Nemzettől. Mint most megtudjuk, egyetlen telefonhívással.

Advertisement

Lehet, hogy nem jól értem a poszt sejtetéseit, de Torkos mintha arra célozna, hogy a felszikrázó Orbán–Simicska-konfliktus járulékos áldozatai ők, merthogy ők lettek volna a lap orbánistái vagy Simicska-kritikusai, akiknek ezért kellett menniük. Nem száz százalék, hogy a szerző erre utal, iderakom, melyik rész alapján gondolom ezt:

Az elmúlt hetekben elolvastam szinte valamennyi elbocsátásunkat kommentáló írást, a leginkább figyelemre méltó észrevételek azok voltak, amelyek Orbán Viktor és Simicska Lajos között kibontakozott konfliktusba helyezték el egy üzenetnyi epizódként a bennünket, újságírókat ért méltánytalan elbánást.

Magamat ismerve, elég könnyen kapható vagyok a harcra, ha a küzdelem a baloldalinak vagy liberálisnak mondott pártállami gyökerű politikai erők, a korrupció, a mélynyomor, a társadalmi igazságtalanság, az asszonyverő politikusok, vagy éppen a bármilyen kis hatalomra szert tett politikusokra oly gyakran jellemző pökhendiség, pofátlan gőg, illetve a gyanúsan extrém meggazdagodások ellen irányul.

Ám egy Orbán–Simicska-konfliktusban szerepet vállaló lapnál nekem valóban nincs semmi keresnivalóm, különösen nincs az erkölcsileg vállalhatatlan oldalon. Ez valóban nem az én harcmezőm, és úgy gondolom, elbocsátott kollégáim többsége is osztja ebbéli véleményem. Ezért aztán karácsonyi jutalomként fogadtam el a végkielégítésemre szánt összeget, hiszen ha nem küldenek el, nekem kellett volna felmondanom.

Advertisement

Torkos egy bekezdése gyönyörűen rávilágít, hogy alapvetően mennnyire rossz lehet ilyen igazán magyaros, konkrét kormányhoz érzelmileg kötődő újságírónak lenni:

Az archívumokban fellehető írásaim igazolják, hogy a szívemnek oly kedves, ám az elmémnek nagyon sokszor elviselhetetlen Orbán-kormányt is számtalanszor bíráltam elvi alapon. Ezek nagy része meg is jelent. Ám voltak olyan cikkeim is, amelyek a fiókban maradtak. Ezekből, lehetséges, hogy adok majd ízelítőt a Publice olvasóinak.

Advertisement

Komolyan el sem tudom képzelni, hogy felnőtt, értelmes ember hogyan kötődhet érzelmileg bármilyen színű kormányhoz. Márpedig Torkos felnőtt és értelmes ember. Tudom, mert jó sokáig dolgoztunk együtt a Magyar Hírlap gazdasági rovatában és évekig szerkesztettem a cikkeit.

Az egyik legnagyobb rejtély nekem, hogy mi történt vele azután. Matild ugyanis szenvedélyes és ügyes tényfeltáró újságíró volt, nagy, szövevényes gazdasági ügyeket gombolyított föl olyan összetett cikkekben, hogy háromszor kellett váltanom a teljesen átizzadt szerkesztőingemet, mire eggyel végeztem.

Advertisement

Matild nemhogy nem volt az az orbánista tömegek előtt tüntetéseken szónokló, és vezércikkekben ostort suhogtató jobbos véleményvezér, ami később lett, hanem majdnem az ellentéte. Talán a szenvedélyes igazságkeresés volt a közös pont, hiszen a népvezéri korszaka leginkább a Gyurcsány-korszak halódó éveire esett, amikor úgy is érezhette, hogy az igazságért hadakozik. Ekkoriban lett vezető figura olyan mostani kurzuslapoknál, mint a Nemzet és a Széles-féle Magyar Hírlap.

Fogalmam sincs, hogy ebben a fordulatban volt-e szerepe annak, hogy előtte milyen hosszú ideig volt SZDSZ-aktivista, sőt liberális önkormányzati képviselő is. Az is igaz persze, hogy a párt komcsi fordulatát és árulását elítélő radiszadisok közül egészen sokan jártak be korábban akár a MIÉP-ig ívelő pályafutást.

Advertisement

Szegény Torkos most mindenestre megtapasztalhatta, hogy mennyire jó fejek és hálásak azok az oligarchák, akiknek a lapjaiban ő, a korábbi oligarchaleleplező dolgozott.

Ha tényleg ilyen svungosan folytatja, a hírblogja érdekes olvasmány lehet.

(A kép forrása: minden-ami-magyar.hu)

Share This Story

Get our newsletter