A Veszpr√©m megyei Megyer a ti√©d egy napra 210 ezer√©rt, 12 h√°zzal, utc√°stul, kult√ļrostul, hivatalostul, pajt√°stul, √°llatostul, sŇĎt, ha szereted az ilyesmit, be√ľlhetsz az √∂nkorm√°nyzatba √©s √°tnevezheted az utc√°kat.

Nem sok magyar falu weboldala van a Tumblren. M√©g kevesebb magyar falut lehet kivenni tokkal-von√≥val, sz√°nt√≥val, √°llatokkal, egy rak√°s h√°zzal, utc√°kkal √©s k√∂z√©p√ľletekkel, sŇĎt a k√∂zs√©gh√°za haszn√°lat√°nak a jog√°val egy√ľtt. M√°rpedig Megyer hirdet√©se h√©tfŇĎ √≥ta ott vir√≠t a J√≥fog√°son. Mivel 46-an f√©rnek el a vend√©gh√°zakban, fejenk√©nt szŇĪk √∂teze√©rt lehet D√∂br√∂git j√°tszani.

Advertisement

Megyer apr√≥cska, de csinos telep√ľl√©s Veszpr√©m √©s Vas megye hat√°r√°n, S√ľmegtŇĎl nem messze, a Marcal foly√≥ k√∂zel√©ben, amibe szerencs√©re foly√°s ir√°nt lejjebb z√ļdult bele annak idej√©n a v√∂r√∂siszap, sŇĎt, mint most megtudtam, a meder kitiszt√≠t√°sa ut√°n pont a helyi h√≠dr√≥l telep√≠tett√©k bele a halakat.

Megyer egyetlen problémája, hogy a kihalás szélén áll.

De pr√≥b√°lkozik, m√©gpedig √ľd√≠tŇĎen unortodox m√≥dszerekkel, egy, a faluba sok √©ve beleszeretŇĎ fŇĎv√°rosi, Pajer Krist√≥f L√°szl√≥ vezet√©s√©vel, aki a telep√ľl√©s polg√°rmestere is lett.

Advertisement

Pajer tr√ľkkje az volt, hogy meggyŇĎz√∂tt t√∂bb nem helyb√©lit, hogy vegyenek ingatlant Megyeren, √ļj√≠ts√°k fel, √©s csin√°ljanak belŇĎl√ľk vend√©gh√°zakat. A l√©nyeg pedig ebben az ‚Äď hiszen a c√©lja a falu √©lettel val√≥ megt√∂lt√©se volt ‚Äď, hogy alap√≠tott egy szoci√°lis sz√∂vetkezetet, aminek helyiek a tagjai, t√≠zen, √©s ami kezeli, rendben tartja √©s helyi √©lelmiszerrel l√°tja el a vend√©gh√°zakat. Ilyen felt√©telekkel m√°r sz√≠vesen fektettek be t√∂bben is, hiszen a sz√∂vetkezet leveszi a v√°llukr√≥l az ingatlanok fenntart√°s√°nak gondj√°t, √≠gy most 7 fel√ļj√≠tott paraszth√°z van a faluban. Aminek a Wikip√©dia szerint 26 √°lland√≥ lakosa van, ami Pajer szerint a val√≥s√°gban 18 ott alv√≥t jelent.

Advertisement

A sz√∂vetkezetnek vannak √°llatai, √ļgymint egy komplett baromfiudvar, birk√°k, lovak √©s tehenek, illetve gy√ľm√∂lcsf√°i √©s sz√°nt√≥ja. A megtermelt √©s feldolgozott √©lemiszereket egyr√©szt a vend√©gh√°zakba viszik, m√°sr√©szt van egy boltjuk T√∂r√∂kb√°linton, ahol a sz√∂vetkezet term√©kei mellett m√°s Balaton-felvid√©ki cuccokat √°rulnak. Most t√©lre bez√°rt az ‚Äě√Čn kis falum‚ÄĚ, de tavasszal √ļjraindul a buli.

Advertisement

B√°r a hirdet√©s√ľkben szerepelt a lehetŇĎs√©g, hogy aki akar, alpolg√°rmester is lehet, ezt nem akartam elhinni. De Pajer erŇĎsk√∂d√∂tt, hogy ez nem vicc, hanem t√∂rv√©ny adta lehetŇĎs√©g, Az √∂nkorm√°nyzati t√∂rv√©ny ugyanis lehetŇĎv√© teszi, hogy a polg√°rmester k√ľlsŇĎs alpolg√°rmestert jel√∂lj√∂n ki. Ňźr√ľlet!

Pajer Krist√≥f ‚Äď akinek van civil √©lete is, most p√©ld√°ul egy t√∂r√∂kb√°linti mŇĪhelybŇĎl besz√©lt velem ‚Äď ‚Äěegy ingatlan miatt‚ÄĚ kezdett lej√°rni ide annak idej√©n, megszerette a falut, √©s ez√©rt pr√≥b√°lja meg √ļjra√©leszteni. Az inspir√°ci√≥t egy hasonl√≥ m√©retŇĪ k√∂rny√©kbeli falucska adta neki, ami kihalt, majd p√°r √©v alatt sz√≥ szerint eltŇĪnt, de √ļgy, hogy m√°ra egy kŇĎ sem ŇĎrzi az eml√©k√©t.

Advertisement

A falu legnagyobb esem√©nye ‚Äď √©s bev√©telei t√∂bbs√©g√©nek forr√°sa ‚Äď a m√°r nyolc √©ve megrendezett rockfesztiv√°l, amikor ezren alszanak a 18 fŇĎs falucsk√°ban.

Advertisement

A végére iderakom a hirdetés lényegét, vagyis hogy mit kapunk a napi 210 ezer forintunkért cserébe:

Az √°r tartalmazza:

 • 2 db utca (aszfaltos)
 • 2 db utca (sz√≥rt)
 • 1 db buszmeg√°ll√≥
 • 1 db hivatal
 • 7 db h√°z ( vend√©gh√°z)
 • 2 db h√°z (rendezv√©ny)
 • 1 db l√°bas-pajta
 • 3 db h√°z (egy√©b)
 • 1 baromfiudvar
 • 6 db l√≥
 • 2 db teh√©n
 • 3 db birka
 • 4 ha sz√°nt√≥

(via deadheadingcrew)