Apartheid Miskolcon: szeptemberben tartj√°k az ismert filmfesztiv√°lt, okt√≥berben √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok, erre hivatkozva kitiltott√°k a cig√°ny t√©m√°j√ļ dokumentumfilmeket. Persze nem hivatalosan, csak megs√ļgt√°k.

A h√©t legundor√≠t√≥bb h√≠re, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetk√∂zi Filmfesztiv√°l szervezŇĎi azt k√∂z√∂lt√©k a dokumentumfilmes programot √∂sszerak√≥ DunaDOCK kollekt√≠v√°j√°val, hogy a bemutatott mŇĪvek k√∂z√∂tt "nem szerepelhet magyarorsz√°gi roma t√©m√°j√ļ film, vagy ha m√©gis, akkor az √©rintett filmek c√≠me, tartalma √©s alkot√≥ik nem lehetnek felt√ľntetve a fesztiv√°l hivatalos programj√°ban √©s semmilyen egy√©b nyilv√°nos f√≥rumon." A sz√∂veget a DunaDOCK Facebook-posztj√°b√≥l id√©zem.

Advertisement

A h√©t legjobb h√≠re, hogy a csapat - B√∂jte √Āgnes, Gro√≥ Diana, Trencs√©nyi Kl√°ra √©s Ugrin Julianna - ilyen gusztustalan felt√©telekkel nem volt hajland√≥ r√©szt venni, √©s lemondta az eg√©sz fesztiv√°loz√°st. A filmesek ezt √≠rt√°k a bejelent√©s√ľkben:

√Črthetetlen sz√°munkra a CineFest vezetŇĎs√©g√©nek indokl√°sa, miszerint a filmfesztiv√°l idŇĎpontja id√©n az √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sok el√© esik, √≠gy a politikai konfliktusok elker√ľl√©se v√©gett, √©s biztons√°gi okokb√≥l nem v√°llalnak semmilyen magyarorsz√°gi roma t√©m√°j√ļ filmvet√≠t√©st, sŇĎt a szok√°sos roma programjukat sem tartj√°k meg.

Mi hissz√ľk, hogy a dokumentumfilm olyan m√©dium, amely seg√≠ti az egym√°s ir√°nti emp√°ti√°t, √©s elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy f√ľggetlen filmes szakmai program szabads√°g√°t korl√°tozhatja az aktu√°lpolitika.

Ilyen felt√©telekkel a DunaDOCK nem lesz jelen a CineFesten, d√∂nt√©s√ľnkrŇĎl m√°r t√°j√©koztattuk a fesztiv√°lt.

Ňźszint√©n sajn√°ljuk, hogy egy nemzetk√∂zi filmfesztiv√°lon ilyen helyzet elŇĎ√°llhat.

MasterClass sorozatunkat m√°s helysz√≠nen √©s idŇĎpontban folytatjuk, amelyrŇĎl hamarosan t√°j√©koztatunk benneteket.

Mit lehet erre mondani? Természetesen Cliff Richard számával gratulálunk a tökös filmeseknek:

A tippet k√∂sz√∂nj√ľk Gyurinak.