Illustration for article titled ​Ki vannak tiltva a cigányok a miskolci filmfesztiválról

Apartheid Miskolcon: szeptemberben tartják az ismert filmfesztivált, októberben önkormányzati választások, erre hivatkozva kitiltották a cigány témájú dokumentumfilmeket. Persze nem hivatalosan, csak megsúgták.

Advertisement

A hét legundorítóbb híre, hogy a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szervezői azt közölték a dokumentumfilmes programot összerakó DunaDOCK kollektívájával, hogy a bemutatott művek között "nem szerepelhet magyarországi roma témájú film, vagy ha mégis, akkor az érintett filmek címe, tartalma és alkotóik nem lehetnek feltüntetve a fesztivál hivatalos programjában és semmilyen egyéb nyilvános fórumon." A szöveget a DunaDOCK Facebook-posztjából idézem.

A hét legjobb híre, hogy a csapat - Böjte Ágnes, Groó Diana, Trencsényi Klára és Ugrin Julianna - ilyen gusztustalan feltételekkel nem volt hajlandó részt venni, és lemondta az egész fesztiválozást. A filmesek ezt írták a bejelentésükben:

Érthetetlen számunkra a CineFest vezetőségének indoklása, miszerint a filmfesztivál időpontja idén az önkormányzati választások elé esik, így a politikai konfliktusok elkerülése végett, és biztonsági okokból nem vállalnak semmilyen magyarországi roma témájú filmvetítést, sőt a szokásos roma programjukat sem tartják meg.

Mi hisszük, hogy a dokumentumfilm olyan médium, amely segíti az egymás iránti empátiát, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy független filmes szakmai program szabadságát korlátozhatja az aktuálpolitika.

Ilyen feltételekkel a DunaDOCK nem lesz jelen a CineFesten, döntésünkről már tájékoztattuk a fesztivált.

Őszintén sajnáljuk, hogy egy nemzetközi filmfesztiválon ilyen helyzet előállhat.

MasterClass sorozatunkat más helyszínen és időpontban folytatjuk, amelyről hamarosan tájékoztatunk benneteket.

Advertisement

Mit lehet erre mondani? Természetesen Cliff Richard számával gratulálunk a tökös filmeseknek:

A tippet köszönjük Gyurinak.

Share This Story

Get our newsletter