Ki nyírja ki Orbán Viktort?

Én ezen eddig még nem gondolkodtam egyáltalán, de Török Gábor HVG-s interjúja után máris elkezdtem gondolkodni rajta. Úgy sejti a politológus, hogy a Fidesz tele van Brutusokkal.

Advertisement

Akik szerinte azonnal lecsapnának, amint úgy tűnne, hogy a Miniszterelnök Úr meggyengült annyira, hogy ne legyen képes szállítani az újabb és újabb sikereket. Ezt mondja:

Addig nem lesz lázadás a Fideszben, amíg a vezetői úgy gondolják, „hogy Orbán a pártból kilépve, másik pártot szervezve meg tudná verni őket". Ha viszont ez a hit elillan, akkor az ifjútörökök egy percig sem fognak hezitálni.

Török abból kiindulva jut el idáig, hogy bár a Fideszben mindig is voltak konfliktusok, a kibeszélés és az egymásra nézve kellemetlen vagy veszélyes információk kiszivárogtatása nem volt szokásban, vigyáztak egymásra a fiúk. Most viszont egyre-másra jelennek meg ilyenek, és ráadásul nyíltan is egymásra ugranak a jóemberek.

Pedig amikor az interjú készült, Török még mit sem tudhatott Lázár János felhorgadásáról!

Advertisement

Ezen a ponton azért az is eszembe jut – Lázár nélkül is eszembe jutott volna szerintem –, hogy nekem inkább az új és a régi orbánisták közötti konfliktusoknak tűnnek ezek a konfliktusok. Az úgynevezett ifjútörököket lojálisnak sejtem a vezérhez, más kérdés, hogy bizonyára sokkal kevesebb érzelmi feszültséget okozna nekik kirobbantani egy palotaforradalmat, mint mondjuk Kövér Lászlónak vagy Pokorni Zoltánnak okozott volna. És valamennyire ide passzol az Orbán–Simicska konfliktus is. Harc ide, balhé oda, régi barátokról, üzletfelekről, bajtársakról van szó, és nem feltörekvő, korlátokat és skrupulusokat nem ismerő Rolex-huszárokról.

Advertisement

Na mindegy, Orbán Viktor megpuccsolását azért ne a következő pár hónaptól várjátok.

[fotó: Orbán Viktor Facebook]

Share This Story