A szoci√°lpolitikus Bugarszki Zsolttal a skizofr√©ni√°r√≥l √©s a ment√°lis betegs√©gekrŇĎl kezdt√ľnk besz√©lgetni ‚Äď az XKK √©s a TASZ skizofr√©nes kamp√°nya kapcs√°n, amirŇĎl √©n is √≠rtam ‚Äď, de a v√©g√©re enn√©l tov√°bb ment√ľnk. Addig, hogy Magyarorsz√°gon g√°z, ha rosszul √©rzed magad.

Ha pedig ezt ki is mondod, esetleg segítséget is kérsz, az még nagyobb. Akár skizofréniás vagy, akár depressziós, akár a hörcsögöd pusztult el.

Nincs kult√ļr√°ja a seg√≠t√©snek √©s a seg√≠ts√©gk√©r√©snek, n√°lunk nem tudott kialakulni a ment√°lis probl√©m√°k kezel√©s√©nek √©s fŇĎleg megelŇĎz√©s√©nek az a kult√ļr√°ja, ami nemcsak akkor van jelen, amikor m√°r nagy a baj.

Mondta Bugarszki. Szerintem ez szomor√ļ.

Az√©rt is mondom ezt, mert az elm√ļlt n√©h√°ny √©vben szinte var√°zs√ľt√©sre sorra estek √∂ssze az emberek k√∂r√ľl√∂ttem, puszt√°n az√©rt, mert nem b√≠rt√°k a stresszt, a hozz√°juk k√∂zel √°ll√≥k elveszt√©s√©t, vagy b√°rmilyen csap√°st, ami az √©lettel egy√ľtt szokott j√°rni. T√©nyleg az volt a durva, hogy nem besz√©ltek r√≥la, csak akkor, amikor m√°r a v√©gkimer√ľl√©s hat√°r√°ra √©rtek.

Advertisement

Ez ilyen n√©pbetegs√©g, hogy erŇĎsnek kell lenni, nevel√©si m√ļlt is van m√∂g√∂tte, meg bizalmi probl√©m√°k. Az ilyet tanulni kell, m√°rmint a pszich√©s probl√©m√°ink felismer√©s√©t √©s feldolgoz√°s√°t, de mennyivel egyszerŇĪbb lenne, ha nem lenne ennyire tabu, ennyire stigmatiz√°lt, ennyire el√©rhetetlen.

Senki sem fog fel√°llni munka ut√°n az asztalt√≥l, hogy akkor ŇĎ most megy a terapeut√°j√°hoz vagy egy j√≥ kis pszichodr√°m√°ra. Tartanak tŇĎle, hogy fur√°n fognak r√°juk n√©zni. Egy ismerŇĎs√∂m majdnem s√≠rva mes√©lte, hogy pszichol√≥gusn√°l j√°rt, minden m√°sodik szava mentegetŇĎz√©s volt. ElŇĎsz√∂r √©rtetlen√ľl n√©ztem r√°, azt√°n megk√©rdeztem tŇĎle, hogy jobban van-e. Azt mondta, hogy megk√∂nnyebb√ľlt. Nah√°t akkor, veregettem meg a v√°ll√°t, ha j√≥lesik, csin√°ld!

Pedig Magyarorsz√°gon nagy hagyom√°nya van a ter√°pi√°s kult√ļr√°nak, a k√©t nagy h√°bor√ļ k√∂z√∂tt vil√°gh√≠rŇĪ volt a budapesti pszichoanalitikus iskola. A 70-80-as √©vekben sz√°mos pszichoter√°pi√°s mŇĪhely √©s int√©zm√©ny l√©tezett, sok seg√≠tŇĎ szolg√°ltat√°snak a ter√°pi√°s szeml√©let volt az alapja. Ennek a rendszerv√°lt√°s vetett v√©get. Ez az√©rt is √©rdekes t√©ny Bugarszki Zsolt szerint, mert a mai viszonyokhoz k√©pest a szocializmusban vir√°gzott a pszichoter√°pia, pedig hivatalosan legfeljebb megtŇĪrt, sŇĎt tiltott tev√©kenys√©g volt.

Advertisement

Hozz√°teszi, igaz, hogy vil√°gszerte elterjedtek az √∂nseg√≠tŇĎ csoportok, amelyek nagyon hat√©konyak, de Magyarorsz√°gon csak mutat√≥ban van n√©h√°ny belŇĎl√ľk. "Ezek igaz√°n √ļtt√∂rŇĎ munk√°t v√©geznek, de ilyeneknek m√°r 20-30 √©ve minden sarkon k√©ne lenni√ľk" ‚Äď mondta. A ment√°lis seg√≠ts√©gny√ļjt√°s visszaszorult a mag√°nrendelŇĎkbe, ami a h√©tk√∂znapi embereknek megfizethetetlen, pedig sz√ľks√©g lenne r√°juk, mert a "lakoss√°g ment√°lhigi√©n√©s √°llapota k√©ts√©gbeejtŇĎ."

Ezt az√©rt is fontos tudni, mert a skizofr√©nia √©s a ment√°lis betegs√©gek eset√©ben is egyre jobban elŇĎt√©rbe ker√ľlnek azok a szeml√©letek, amelyek a kialakul√°sukban fontos szerepet tulajdon√≠tanak az olyan t√©nyezŇĎknek, mint a kora gyerekkori k√∂tŇĎd√©s, anya-gyerek kapcsolat, √©nfejlŇĎd√©s, csal√°don bel√ľli √©s t√°rsas viszonyok, traumatikus √©lm√©nyek, az ember gondolkoz√°sa mag√°r√≥l, helyzet√©rŇĎl.

Az orvosi megk√∂zel√≠t√©s t√ľnetekk√©nt √≠rja le a skizofr√©nia velej√°r√≥it, √©s gy√≥gyszeres kezel√©ssel akarja elt√ľntetni azokat. Pedig olykor az egy√©n √©lett√∂rt√©net√©be illesztve √©rtelmezhetŇĎek a t√ľnetek, √©s √ľzenetet is hordoznak, amit a fel√©p√ľl√©s √©rdek√©ben fel kell dolgozni.

Advertisement

Bugarszki Zsoltot elsŇĎsorban a szkeptikusok kedv√©√©rt kerestem meg, azok kedv√©√©rt, akiknek a szak√©rtŇĎi v√©lem√©ny hitelesebbnek sz√°m√≠that a skizofr√©ni√°r√≥l, mint egy fikt√≠v paranoid skizofr√©n fi√ļ facebookos napl√≥ja.

A szoci√°lpolitikus jelenleg tallinni egyetemen oktat, fŇĎ szakter√ľlete a k√∂z√∂ss√©gi pszichi√°tria, h√ļsz √©ve dolgozik a ter√ľleten. A skizofr√©ni√°val a 90-es √©vekben a Szent R√≥kus K√≥rh√°z pesthidegk√ļti pszichoter√°pi√°s oszt√°ly√°n, majd 1995 √©s 2007 k√∂z√∂tt a Soteria Alap√≠tv√°ny igazgat√≥jak√©nt tal√°lkozott. Ez a szervezet az elsŇĎk k√∂z√∂tt hozott l√©tre √©s mŇĪk√∂dtet k√∂z√∂ss√©gi alap√ļ szolg√°ltat√°sokat ment√°lis probl√©m√°val √©lŇĎ emberek r√©sz√©re. Most azon dolgozik, hogy Tallinnban megny√≠ljon az elsŇĎ, szoci√°lis v√°llalkoz√°sk√©nt skizofr√©ni√°sok √°ltal mŇĪk√∂dtetett k√°v√©z√≥. Ezen fel√ľl harmadik √©ve vesz r√©szt az √∂rm√©ny korm√°ny megb√≠z√°s√°b√≥l √Ėrm√©nyorsz√°g pszichi√°triai rendszer√©nek reformj√°ban, amit 2014 nyar√°t√≥l Kazahszt√°nban is folytat.

√Čs akkor j√∂jjenek a t√©nyek.

Mi is az a skizofrénia?

Ez egy orvostudom√°nyban haszn√°lt fogalom. ElsŇĎ t√ľnetei 16 √©s 24 √©ves kor k√∂z√∂tt jelennek meg, a legt√∂bben ekkor √©lik √°t elsŇĎ pszichotikus epiz√≥djukat (a k√∂znyelvben erre az √°llapotra mondj√°k azt, hogy valaki megŇĎr√ľlt). Az orvostudom√°ny sz√°mos m√≥dozat√°t megk√ľl√∂nb√∂zteti a skizofr√©ni√°nak, amelyek a t√ľneteket tekintve k√ľl√∂nb√∂zŇĎek lehetnek. Mindegyik esetben jellemzŇĎ az √°ltalunk √©rz√©kelt val√≥s√°gt√≥l val√≥ elt√°volod√°s. Az √©rintettek hangokat hallanak, amiket m√°s nem, hallucin√°ci√≥k, a gondolkod√°s zavarai, t√©veszm√©k, √©rzelmi t√≥nustalans√°g vagy nagyon is heves √©rzelmek lehetnek jellemzŇĎek.

Advertisement

A heves szón megakadt a szemetek? Úgyhogy megkérdeztem:

A skizofrén ember veszélyes a környezetére?

,,A statisztik√°k is azt mutatj√°k, hogy a ment√°lis probl√©m√°val √©lŇĎ emberek nem k√∂vetnek el nagyobb ar√°nyban erŇĎszakos bŇĪncselekm√©nyeket, mint b√°rki m√°s"- mondta Bugarszki Zsolt. Hogy akkor mi√©rt tŇĪnik √ļgy, hogy m√©gis? ,,Mert ha √©ppen egy ilyen ember k√∂vet el valamit, akkor az sokkal nagyobb h√≠rver√©st kap." Gondoljunk csak a combin√≥s esetre.

Advertisement

Bugarszki Zsolt rossz dolognak tartja, hogy egy k√ľl√∂n√∂sen kegyetlen vagy √©rthetetlen bŇĪncselekm√©ny eset√©n azonnal felmer√ľl az elmebetegs√©g mint magyar√°z√≥ ok. Mi√©rt? Egy gyilkoss√°g √∂nmag√°ban t√©nyleg ŇĎr√ľlt cselekedetnek hat, de a gonoszs√°got √©s a kegyetlens√©get nem kellene a ment√°lis probl√©m√°kkal keverni. An√©lk√ľl is k√©pes valaki gyilkoss√°gra, hogy ment√°lisan ne legyen topon.

Elhib√°zottnak tartja azt a jogi gyakorlatot, hogy az elmebetegs√©g valamif√©le felmentŇĎ k√∂r√ľlm√©ny.

Nagyon rossz k√∂rforg√°s ez, mert l√°tsz√≥lag j√≥t akarunk, felment√ľnk embereket tetteik k√∂vetkezm√©nye al√≥l, hivatkozva a probl√©m√°ikra, m√°sr√©szrŇĎl meg szenved√ľnk att√≥l, hogy a jelens√©get automatikusan √∂sszek√∂tik az erŇĎszakoss√°ggal √©s a vesz√©lyess√©ggel.

Advertisement

T√©vhit: A skizofr√©n ember, ha egyszer bekattan, akkor √©lete v√©g√©ig √ļgy marad

A skizofr√©nia nem azt jelenti, hogy az √©rintett folyamatosan pszichotikus √°llapotban van. A jelens√©g idŇĎrŇĎl idŇĎre t√©r vissza, k√©t pszichotikus idŇĎszak k√∂z√∂tt sok esetben √©vek is eltelhetnek. Ez idŇĎ alatt az √©rintettnek csal√°dja van, fel√©p√≠t egy egzisztenci√°t, ami a k√∂vetkezŇĎ kr√≠zis sor√°n vesz√©lybe ker√ľlhet. Az √©rintettek 30%-a olyan szerencs√©s, hogy egy idŇĎszak √©s az azt k√∂vetŇĎ sikeres kezel√©st k√∂vetŇĎen t√∂bbet nem jelentkeznek a t√ľnetek. A t√∂bbs√©gn√©l folyamatosan jelen van az √©rz√©kenys√©g, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a ment√°lis probl√©m√°b√≥l fel√©p√ľlni.

Ez√©rt neh√©z a skizofr√©n emberek √©lete, mert folyamatosan k√ľzdenek ellene, √©s ez√©rt nem besz√©lnek r√≥la sz√≠vesen, mert m√©g a tiszta idŇĎszakaikban is f√©ln√©nek tŇĎl√ľk. Bugarszki Zsolt szerint nem a t√ľnetek nehez√≠tik meg a legink√°bb az √©let√ľket, mert azok kord√°ban tarthat√≥ak √©s kezelhetŇĎek. Nagyobb gondot okoz a jelens√©get √∂vezŇĎ stigmatiz√°lts√°g, ami az egy√©n t√°rsadalmi st√°tus√°t √≠rja le, √©s az ell√°t√≥rendszer, ami kirekesztŇĎ gyakorlatot folytat.

150 √©ves a gyakorlat, ami kiemeli ezeket az embereket a k√∂z√∂ss√©gbŇĎl, √©s hatalmas, t√°voli, hat√°rsz√©li elmegy√≥gyint√©zetekbe gyŇĪjti √∂ssze ŇĎket, hogy ne legyenek zavar√≥ak. √ćgy a t√∂bbs√©gi t√°rsadalom elvesz√≠tette kapcsolat√°t a jelens√©ggel, maradt a l√°ncra vert t√©bolyult ŇĎr√ľlt fant√°ziak√©pe, ami nagyon messze √°ll a val√≥s√°gt√≥l.

Advertisement

Magyarorsz√°gon m√©g mindig ez az elk√©pzel√©s √©l a fejekben, pedig sz√°mtalan p√©lda √©s sikeres √©lett√∂rt√©net bizony√≠tja, hogy a ment√°lis probl√©m√°k ellen√©re is l√©tezik teljes √©let. Nyilv√°n vannak s√ļlyosabb esetek, de azok miatt nem kellene √°ltal√°nos√≠tani, √©s megnehez√≠teni azoknak az √©let√©t, akiknek a teljes √©let el√©rhetŇĎ lehetne.

Van m√©g hov√° fejlŇĎdni. Bugarszki Zsolt azt tapasztalta, hogy azokban az orsz√°gokban, ahol m√°r 30-40 √©ve elkezdŇĎd√∂tt a skizofr√©nek visszailleszt√©se a t√°rsadalomba, javult a helyzet. A ment√°lis probl√©m√°k a h√©tk√∂znapok r√©szeiv√© v√°ltak, ami nem csak az√©rt j√≥, mert az √©rintettek √ļjra a k√∂z√∂ss√©gben √©lhetnek, hanem az√©rt is, mert a t√∂bbs√©gi t√°rsadalom is sokat tanulhatott arr√≥l, mik√©ppen kezelje saj√°t ment√°lis probl√©m√°it.

Ha ember maradhatok a saj√°t √∂nbecs√ľl√©semmel, akkor is, ha ki merem mondani, hogy nem vagyok j√≥l, akkor tal√°n lesz ennek n√°lunk is egy kult√ļr√°ja.

Advertisement

[kép forrása]