A bíborosok egyelőre nem fecsegnek, hanem a lemondás sokkoló hírét próbálják feldolgozni, így pillanatnyilag a fogadóirodák tippjei alapján lehet tájékozódni. Persze ha hihetnénk ezeknek, össze sem kéne hívni a pápaválasztó gyűlést, hiszen annyi helyen áll a lista élén a ghánai Peter Turkson, akit már Benedek 2005-ös megválasztásakor is az esélyesek között emlegettek. Rá fizetné a legkevesebb pénzt például a Paddy Power, a Landbrokes és a William Hill is, utóbbi kettő 5 a 2-höz, előbbi 9 a 4-hez adja a sikerét. 

Illustration for article titled Ki lehet a következő pápa?
Advertisement

Turkson bíboros, aki 65 évesen a mezőnyben csikónak számít, Rómában is népszerű, II. János Pál emelte ki a püspökök sorából, és nyilatkozott már olyat, hogy ha Isten is úgy akarja, el tud képzelni fekete pápát. Ha Afrika, a feketék és a katolikus egyház kerül szóba, az első dolog, ami az eszünkbe szokott jutni, az XVI, Benedek óriási vihart kavart véleménye volt arról, hogy az afrikai AIDS-helyzetre nem megoldás az óvszerhasználat, ami miatt a nem rajongók milliói szinte legyilkosozták Ratzinger bíborost. Turkson 2009-ben természetesen a vatikáni fősodorral összahangba nyilatkozott a kérdésről, de semmiképp sem tűnt a legkeményvonalasabbnak. Azt mondta, hogy bizonyos esetekben, mondjuk ha házapárról van szó, ahol az egyik tag fertőzött, elfogadja az óvszert. És ügyesen úgy fogalmazott, hogy az óvszer azért sem megoldás, mert Afrikában hirhedten rossz a kotonok minősége, így a felhasználók hamis biztonságtudatba ringathatják magukat, hogy a végén nagyot koppanjanak. Az óvszerkampányokra forsított pénzt ő ezért inkább gyógyszerekre költené. 

Ismerve az európai katolikus lobbit, mégis nehéz elképzelni egy fekete pápát, hiába számítanak a nemfehérek által lakott országok a katolkius egyház legnépesebb bástyáinak.  Igaz, a történelemben már három afrikai pápa is volt, igaz nem tegnap, hanem az ókorban, 189 és 496 között, név szerint Szent Viktor, Szent Miltiades és Szent Gelasius. 

Advertisement
Illustration for article titled Ki lehet a következő pápa?

A másik nagy esélyes a Vatikán liblingje, a 69 éves kanadai Marc Ouellet. Ő igazi vatikáni karrierista, aki ezer vezető pozíciót töltött be különféle bíborosi testületekben, fehér, mint a hó, keményvonalas, de nem extrémista, és egyszer már bocsánatot kért azért, ahogy a kanadai katolkius egyház korábban beszélt a zsidókról, bennszülöttekről, homoszexuálisokról és más kisebbségekről. Mivel egy ideje pápaesélyesnek számít, többször kérdezték a témáról. Ouellet azt mondta, hogy eszében sincs kampányolni, a pápaság kőkemény, sőt durva terheléssel járó munka, sőt egyszer konkrétan azt nyilatkozta, hogy pápának lenni "rémálom". Persze a jó katolikus zokszó nélkül fölveszia  keresztet, ha arról van szó.

Advertisement

A legkomolyabb esélyesek között még egy fekete papot, a nigériai Francis Arinzét emlegetik, aki igazi karrierpap volt, a maga idejében a világ legfitalabban püspökké szentelt papja, 32 évesen, majd II. János Pál befolyásos tanácsadója. Arinze egy helyi háború miatt, püspökként három évig menekült volt. A fogadóirodák tippjeinek szakmaiságát mutatja, hogy Arinze elméletileg sem lehetne pápa, 2012-ben ugyanis betöltötte a nyolcvanat. 

Illustration for article titled Ki lehet a következő pápa?
Advertisement

Igazi esélyes viszont az olasz Angelo Scola, Milánó 72 éves püspöke. Mivel rég volt olasz pápa, őt pedig komoly esélyesnek tartják, a Paddy Power öt a négyhez adja, hogy olasz lesz az új pápa, míg az afrikai befutóval egyre kettőt nyerhetünk. Fogadni már a leendő pápa nevére is lehet, itt a Péter vezet a Pius, a János és a Pál előtt.

Share This Story

Get our newsletter