Illustration for article titled Ki kívánná elvitatni az ország legismertebb “csavargójának” gázsiját?

Hát a Pénzcentrum biztosan nem – de azért csak megírták a hét legdemagógabb újságcikkét.

Advertisement

A napokban többször is majdnem hozzáfogtam a hétvége legfurább kulturális sztorijának megénekléséhez, de aztán mindannyiszor hagytam a fenébe az egészet, mert egyáltalán nem látszott innen, hogy vajon kinek lehet nagyjából igaza. Most sem látszik: Nagy András költészetpártoló álprofesszor és Hobo Sziget-szakértő előadóművész konfliktusáról van szó.

Az történt, hogy ez a Nagy András a barátaival közösen egy Milejszeg nevű helyen megépítette a költészet templomát – azt bizony, sárból meg hasonlókból, megírta az újság –, és meghívta Hobót, hogy József Attila-estje segítségével szenteljék fel az objektumot. Az idős művész hangmérnöke társaságában el is utazott az ország e távoli ficakjába, majd valamin felhergelte magát, és pár perc után elhúzott. A Zalai Hírlap szomorú cikket közölt erről, amiben a szervező úgymond nem is értette, mi történt, a másik fél pedig első körben nem volt meghallgatva, mert nem lett elérve. Hobo némi spéttel reagált, és elmondta a lapnak is meg a facebookozó magyaroknak is, hogy át lett verve, mert Nagy András nem is az ő egykori irodalomtanára, és mint ilyen nem annyit akart fizetni neki, amennyi jár, hanem sokkal kevesebbet. Ekkor derült ki, hogy a művész gázsija 150 ezer forint estenként, amiben a hangmérnök benne van, de az utazás például nincsen. Aztán a Borsban már per és belekékülés is szóba került.

Advertisement

Ennek a sztorinak a szekerére kapaszkodott fel némi spéttel a Pénzcentrum, hogy csodálatos idézőjeleket használjon a “kaszál” és a “csavargó” kifejezések alkalmából, és ilyen tökéletes mondatokat írhasson le a gazdagok és a szegények közötti kibékíthetetlen ellentétekről:

Habár nem kívánjuk elvitatni a művész gázsiját (sőt, véleményünk szerint jóval többet is megérdemelne; tekintve, hogy más, kevésbé nagy zenei múlttal – vagy semennyivel sem – rendelkező hazai előadók ennek többszörösét is megkeresik), a KSH legfrissebb statisztikái még így is érdekes kontrasztról árulkodnak.

Az adatok szerint ugyanis az átlagkereset Magyarországon jelenleg nettó 159 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy még Hobo is egyetlen este megkeres közel annyit (most tekintsünk el attól, hogy a 150 ezer forintnak csak egy része illeti a művészt), amennyiért az átlag havi 160 órát dolgozik.

Persze sokaknak még ennyi se üti a markát. A szociális ellátás területén dolgozók például átlagosan havi 71 ezerért robotolnak, így nekik 2 hónap alatt jön csak össze annyi, mint Hobónak egyetlen fellépéssel.

Advertisement

Csúnya bácsi!

Viszont tök jó, hogy kiderült, kik keresik a legkevesebbet és a legtöbbet, legalábbis hivatalosan – merthogy bizonyos valóságokhoz nem sok közük lehet a KSH adatainak.

Advertisement

A 4 legrosszabb nettó átlagkereset:

  • szociális ellátás: 71 ezer forint
  • erdőgazdálkodás: 94 ezer forint
  • vendéglátás: majdnem 102 ezer forint
  • egyéb szolgáltatás: majdnem 122 ezer

A 4 legjobb nettó átlagkereset:

  • pénzügyi, biztosítási tevékenység: majdnem 326 ezer forint
  • információ, kommunikáció: 309 ezer forint
  • villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 273 ezer forint
  • szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 236 ezer forint

Ha egy mód van rá, ne menjetek erdésznek!

Share This Story

Get our newsletter