A reggel legbeszívottabb híre: az Országos Egészségfejlesztési Intézet közleményben inti a magyar fiatalokat a vízipipadohány veszélyeire. Jelentkezzen, aki látott már bongból dohányfélét szívó embert, arab országot kivéve!

RettentŇĎen aranyos az OEFI. Egy nemzetk√∂zi felm√©r√©sbŇĎl megtudt√°k, hogy tavaly a magyar fiatalok 17 sz√°zal√©ka sz√≠vott v√≠zipip√°t, ez√©rt figyelmeztetŇĎ k√∂zlem√©nyt adtak ki arr√≥l, hogy egy adag sp√©ci v√≠zipipadoh√°ny el√©get√©s√©vel mennyi sz√©nmonoxid √©s f√ľst jut a szervezet√ľnkbe. EgyfelŇĎl cuki, hogy ilyen gondos eg√©szs√©gv√©d√≥ szervezeteink vannak, de vajon mit √°rul el a val√≥s√°g√©rz√©kel√©s√ľkrŇĎl ez az eg√©sz? Aki ennyire nincs otthon a vil√°gban, az hogyan tud vigy√°zni r√°nk? Nagy k√©rd√©sek ezek, a megold√°st m√©g nem tudom, de r√°t√∂m√∂k azt√°n h√°tha eszebe jut valami.

Perverzek kedvéért itt a teljes MTI-hír:

Eg√©szs√©g√ľgy-megelŇĎz√©s

A vízipipa-használat veszélyeire figyelmeztet az egészségfejlesztési intézet

Budapest, 2014. j√ļnius 11., szerda (MTI) - Az elm√ļlt √©vekben Magyarorsz√°gon is egyre t√∂bben haszn√°lj√°k a v√≠zipip√°t, amelynek f√ľstj√©vel szint√©n k√°ros anyagok jutnak a szervezetbe, ez√©rt az Orsz√°gos Eg√©szs√©gfejleszt√©si Int√©zet (OEFI) figyelemfelh√≠v√≥ √©s ismeretterjesztŇĎ akci√≥ba kezdett.

A nemzetk√∂zi ifj√ļs√°gi doh√°nyz√°s felm√©r√©s magyar adatai alapj√°n sz√°zb√≥l 17 fiatal sz√≠vott m√°r v√≠zipip√°t 2013-ban, Magyarorsz√°gon a fiatalok k√∂r√©ben a cigaretta ut√°n a v√≠zipipa a m√°sodik leggyakrabban haszn√°lt doh√°nyterm√©k, √©s a felnŇĎttek k√∂r√©ben is kimutathat√≥ m√©rt√©kŇĪ a haszn√°lata.

Az √Āllami N√©peg√©szs√©g√ľgyi √©s Tisztiorvosi Szolg√°lat MTI-hez eljuttatott k√∂zlem√©nye szerint a t√©vhitekkel ellent√©tben a v√≠zipipadoh√°ny sz√≠v√°s√°val is nikotin √©s sz√©n-monoxid jut a szervezetbe. Egy teljes v√≠zipipa haszn√°lattal - 20-t√≥l 80 percig tart√≥ pip√°z√°s, 50-tŇĎl 200 p√∂f√©kel√©ssel - annyi f√ľst √©s sz√©n-monoxid jut be a szervezetbe, mint sz√°z cigaretta elsz√≠v√°s√°val.

A v√≠zipipa eg√©szs√©gk√°ros√≠t√≥ hat√°saira az Eg√©szs√©g√ľgyi Vil√°gszervezet (WHO) m√°r 2005-ben felh√≠vta a figyelmet, hiszen a v√≠zipipa f√ľstje olyan vegy√ľleteket tartalmaz, amelyek r√°kos megbeteged√©sekhez vezethetnek. T√∂bb kutat√°s is tal√°lt √∂sszef√ľgg√©st a sz√≠v- √©s √©rrendszeri megbeteged√©sek √©s a rendszeres v√≠zipipa haszn√°lat k√∂z√∂tt. A v√≠zipipa f√ľstje k√°ros hat√°ssal van a t√ľdŇĎkapacit√°sra, cs√∂kkenti a l√©g√ļti funkci√≥t √©s bizonyos fertŇĎzŇĎ betegs√©gek terjed√©s√©hez vezethet.

Az OEFI ez√©rt figyelemfelh√≠v√≥ √©s ismeretterjesztŇĎ akci√≥ba kezdett, a kamp√°ny sor√°n a v√≠zipip√°z√°s okozta k√°ros hat√°sokat bemutat√≥ plak√°tok √©s infografik√°k ker√ľlnek fŇĎiskol√°k, egyetemek, k√∂z√©piskol√°k, gyermekorvosi rendelŇĎk, bev√°s√°rl√≥k√∂zpontok j√≥l l√°that√≥ fel√ľleteire.