​Ki adja vissza az európai futball becsületét? Talán Svájc?

Tizenháromból hét európai csapat kiesett a világbajnokságon – mind megérdemelte! –, az amerikaiak meg szárnyalnak. Éjfélre kialakult a torna egyenes kieséses szakaszának menetrendje, nézzük csak, mi minden jöhet még. Játsszunk nyolcaddöntőket!

De előbb egy alapvetés. A labdarúgás ezen a tornán valamitől újra őszinte és igazságos sporttá változott. Úgy értem, egyetlen válogatottat sem látok a kiesettek között, aki ne érdemelte volna meg a sorsát. Az a tizenhat, amelynek haza kellett utaznia, senkinek sem fog hiányozni, saját szurkolóikat leszámítva, sőt többet közülük még rajongói sem siratnak. Még Ghána is – amely nagyszerű meccset csinált Németország ellen – jogos bukásra ítéltetett, hiszen a sorsuk a saját kezükben volt. A németek annak ellenére elverték az amerikaiakat, hogy az önbecsülésükön kívül semmilyen érdekük nem fűződött ehhez, ám Ghána nem volt képes elintézni a gyámoltalan portugálokat. Így megy ez.

Advertisement

Talán-talán egy kivétel van: Bosznia-Hercegovina, amely vitatható körülmények között kapott ki a fekete-afrikai csapatok leghalványabbikától, Nigériától.

Egészen biztos viszont, hogy otthon van a helyük az olyan európai világbajnokok és sztárválogatottak komplett garmadájának, mint Spanyolország, Olaszország, Anglia és Portugália, és azt is rendben lévőnek vélem, hogy egy az egyben búcsúzhattunk a teljes ázsiai kontinenstől, Oroszországot – a vb harmadik legnagyobb csalódását – is beleszámítva.

A legjobb tizenhatban ezzel szemben zömmel rokonszenves csapatok forognak, legalább olyanok, amelyek mindent megtettek, hogy ott lehessenek, sőt nem egy közülük erőn felől teljesített. A kezdetben mulya és ellenszenves görögök és uruguayiak is odatették magukat, amikor a legjobban kellett, és bár Belgium mondjuk egy percig sem játszott jól, akkor sem kell magyarázkodnia egy maximális pontszámmal abszolvált csoportkör után.

De nézzük, mi jön ezután. Ezek lesznek a nyolcaddöntők:

Brazília–Chile

Kolumbia–Uruguay

Franciaország–Nigéria

Németország–Algéria

Hollandia–Mexikó

Costa Rica–Görögország

Argentína–Svájc

Belgium–Egyesült Államok

Ahogy felsoroltam, az a menetrend, szombat este hattól kezdődően, és az ágak is kiolvashatók a találkozók egymás utániságából. Úgy értem, az első győztese a másodikéval folytatja a negyeddöntőben, a harmadik a negyedikével, és így tovább. Ebből is látszik, hogy minden sansz adott a Brazília–Argentína finálé kikerekedéséhez.

Advertisement

Én azonban valamiért mégis úgy érzem, hogy nem ez lesz. A brazil ágat iszonyatosan erősnek látom, ráadásul olyan még nem volt, hogy az egyenes kieséses szakaszban ne legyenek meglepetések. Persze ezek általában csak az elődöntőig szoktak tartani, a döntőt ősidők óta nagycsapatok vívják egymással. De ha azt mondja a konszenzus, hogy ez az utóbbi évtizedek legjobb világbajnoksága – szerintem nem az, az 1994-es faszább volt, igaz, a 0-0-s brazil–olasz döntő elhomályosítja az idő távolából mindazt a csodát, ami addig történt az USA-ban –, akkor miért ne szólhatna bele pont most a végjátékba valaki, aki még soha nem?

Mondjuk Kolumbia? Vagy Mexikó?

Majd meglátjuk. A nyolcaddöntőkben ezeknek szurkolok:

  • Chile (nekik muszáj, bár a brazilokat is megszerettem, és még korai lenne kiesniük)
  • Kolumbia (hát ez nem kérdés, úgy sem, hogy aki az angolokat és az olaszokat elintézi, az nem kispályás)
  • Franciaország (sokkal jobbak, a tornának is jobb, ha nem a fantáziátlan Nigéria folytatja)
  • Németország (ugyanaz, mint az előző párban, és óriási negyeddöntő lenne/lesz a francia–német)
  • Mexikó (a hollandusok nem kevésbé szuperek, mint a mexikóiak, de utóbbiak rokonszenvesek is pluszban)
  • Costa Rica (a görögöknek sok mindent megbocsátottam az utolsó meccsükön, de mindent azért nem)
  • Svájc (egy igazán nagy meglepetésre mindenképp szükség van, az argentinfóbiám lassan gyógyul, igaz, Messi megérdemelné, hogy végre a válogatottban is csodát tegyen)
  • Egyesült Államok (belgák, haza, vagy ha mégsem, akkor tessék végre szórakoztató futballt csinálni)
Advertisement

Hát az elég mókás lenne, ha így máris kialakulna a Mexikó, Costa Rica, Svájc, Egyesült Államok ág. Nagyon nagy pénzeket semmi esetre se tegyetek erre. Hehe.

Fotó: Felipe Dana/AP

Share This Story

Get our newsletter