​Két nap alatt 12 cikk Lázár Jánosról

Illustration for article titled ​Két nap alatt 12 cikk Lázár Jánosról

Irtó szomorú dolog lehet vidéki újságírónak lenni, annál is rosszabb, mint MTVA-s seggnyalónak. A hódmezővásárhelyi promenad.hu 48 óra alatt tucatnyi cikket közölt a város erős emberéről. Ebből szerdán ugyanaz a riporter négy külön cikket írt a kancelláriaminiszterről.

Advertisement

Vannak a magyar életnek olyan szeletei, amik már most pont olyanok, mint mondjuk 1985-ben, a lazuló, de még örökévalónak tűnő kommunista diktatúra alatt. Az egyik ilyen vidéki lapnál, weboldalnál, rádióban vagy tévében dolgozni, és a helyi nagykutyákról írni cikkeket. Lázár János a hét elején fejest ugrott a szpiddel teli jutazsákba, és őrülten pörgős programra indult a kampányhajrában, végiglátogatva napi több Csongrád megyei települést. A Promenád - úgyis mint a "vidék hírportálja" - mindenhová követte, majd az összes állomáshelyről külön tudósítást írt. Szegény Antal Sándor kolléga, akit ismeretlenül is rettentően sajnálok, csak szerdán négy darabot, tokkal-vonóval-fotókkal. Rövid cikkek, de akkor is.

Advertisement

Pedig a Promenád nem is önkormányzati tulajdonú, hanem magáncég: Égető Gyula Rádió7-tulajdonos sajtóbirodalma évtizedek óta jelen van a megyében, a rádión és a weboldalon kívül tartozik hozzá nyomtatott hirdetési magazin, illetve a Székkutasi és a Mindszenti Hírek.

Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy ilyen körülmények között miért megy bárki is újságírónak. Mi ebben a jó? Mert a pénz az nem, az újságírók nagy átlagban eleve sosem kerestek túl jól, amióta pedig válság van - hat éve! - jellemzően csökkentek is a fizetések, néhol nem is kevéssel. Élvezet pedig mi lehet abban, hogy ilyen, az állampárti időkre emlékeztető terepgyakorlatokat kell végezni? A publikálási lehetőség persze jó érzés annak, aki van annyira exhibicionista, de aki annyira meg akar nyilvánulni, rohanó világunkban miért nem blogol, mikroblogol vagy facebookozik ehelyett?

Share This Story

Get our newsletter