A kilencvenes években még tiszta röhej volt a virtuális valósághoz használható sisak, most meg a világ egyik legfontosabb cége rákölt pár talicska pénzt. A Facebook felvásárolta az Oculus Riftet gyártó Oculus VR-t.

Az Oculus RiftrŇĎl √©s az eg√©sz √ľzletrŇĎl a k√∂vetkezŇĎket kell tudni:

  • Az Oculus Rift egy sisak, amiben a k√©t szemedre k√ľl√∂n k√©pet kapsz, ezeket √∂sszen√©zve pedig ti√©d a teljes t√©r√©lm√©ny.
  • Az Oculus Rift √©vek √≥ta tesztf√°zisban van, de ah√°ny vide√≥t l√°tok a haszn√°lat√°r√≥l, ann√°l jobban meggyŇĎz, hogy ez t√©nyleg valami olyasmi, amire p√©nzt lehet k√∂lteni.
  • Nem kiz√°r√≥lag j√°t√©kokra val√≥, p√©ld√°ul itt van ez a k√≠s√©rlet, amikor egy f√©rfi √©s egy nŇĎ fej√©re is tettek ilyen sisakot, azt√°n a m√°sik k√©p√©t n√©zt√©k. Ez p√©ld√°ul mŇĪv√©szet.
  • Tavaly √≥ta az Oculus VR-n√©l dolgozik John Carmack, az id Software (Doom, Quake) egyik atyja.
  • Az Oculus VR a felv√°s√°rl√°s√©rt 400 milli√≥ doll√°rt kapott k√©szp√©nzben, valamint 23,1 milli√≥ Facebook-r√©szv√©nyt.

√Čs hogy az eg√©sz mi√©rt fontos? Hadd tegyem fel a techelemzŇĎ sisakomat: fingom sincs. Nem tudom, hogy a Facebook mit fog kezdeni egy virtu√°lis val√≥s√°got modellezŇĎ perif√©ri√°val, nyilv√°n egyszerŇĪen be akartak v√°s√°rolni egy olyan term√©kbe, aminek m√°r nagyon r√©g√≥ta hatalmas a hype-ja √©s a potenci√°lja. √Čn is azt csin√°ln√°m, ha sok p√©nzem lenne.

[The Verge]