Illustration for article titled Két fenékkel ülne meg egy lovat az új belvárosi szuperklub

Kulturális központ, sőt erőtér, továbbá minőségi elektronikus zene a Bulinegyed kellős közepén? Ezt ígéri legalábbis a decemberben induló Tesla, melyet péntek este mutattak be a sajtónak.

Advertisement

Valójában ez egy többlépcsős folyamat állomása volt csak: még tavaly ősszel kezdődött egy Tesla.wav nevű, elektronikus zenére specializálódott bloggal, ezt követte nyár elején a Tesla.rar udvar az Elekrotechnikai Múzeum és a múzeum volt trafóháza között a Kazinczy utcában, most pedig itt az újabb lépés.

Persze azt már tavaly ősszel is lehetett tudni, hogy a Tesla.wav valami nagyon komoly dolog előfutára lesz, de a budapesti éjszakai élet realitása azért már sok szép tervnek keresztbe tett. Hogy mást ne mondjak, három éve még a Doboz is valamiféle cutting edge zenei irányvonallal indult, aztán láthattuk, mi lett belőle.

Advertisement
Illustration for article titled Két fenékkel ülne meg egy lovat az új belvárosi szuperklub

Ráadásul a dolgok is gyorsan változnak: a Kazinczy utca nemrég még ideális helyszínnek tűnhetett egy ilyen klubnak. Mostanra viszont már sokaknak nyilvánvalóvá lett a Bulinegyed hajógyáriszigetizálódása/siófokosodása (nekem is idén lett sok az egész), és egyre nagyobb bátorság kell pont ott próbálkozni kulturális erőtérrel.

Advertisement

Ehhez jön, hogy pont a héten állt fel a Tesla.wav blog szerkesztősége, a klub és a blog zenei irányvonala közötti különbségre hivatkozva, noha az ezer fős befogadókészség és a többnyire (legalábbis idehaza) rétegzenéket népszerűsítő blog között azért mindvégig feszült valamiféle ellentmondás. A Teslának tehát a klub bejelentése mellett meg kellett nyugtatnia a David Guettától és az EDM-esedéstől tartó hangokat is.

Annak, hogy a Tesla tényleg komolyan gondolja a minőségi elektronikát, egy jele lehet, hogy az A38 Hajó korábbi elektronikus zenei programfelelősét, Turza Tamást csábította át, aki a pénteki sajtóeseményt is vezényelte, a múzeum régi neonreklámjai között. Tőle megtudhattuk, hogy a Tesla a legnagyobb zárt klub lesz a városközpontban, mely reményeik szerint a nagy, ikonikus európai klubokhoz is mérhető majd.

Advertisement
Illustration for article titled Két fenékkel ülne meg egy lovat az új belvárosi szuperklub

Fontos viszont, hogy "nem akarnak a túlművészkedés hibájába esni", úgyhogy a klub egyszerre lesz nyitott az underground elektronikus zenék és az ún. minőségi mainstream között. Hogy utóbbi alatt mit értenek a Teslánál, itt lehet megnézni, a Clean Bandittől Ariana Grandén át Armin van Buurenig terjed a paletta. Önmagában ez a kanyar egyébként csak azokat lepheti meg, akik szerint klubokat altruizmusból, és nem vállalkozásként szoktak indítani emberek, a kérdés inkább csak az, fenn tudja-e majd tartani a Tesla a kényes egyensúlyt a két véglet között.

Advertisement

A decemberben nyitó, most még építés alatt álló földszinti teremben (a 3. képen) egyébként akár hangszeres koncerteket lehet majd tartani, míg a felsőbb szinteken művészeti tér lesz, kiállításoknak, színházi előadásoknak (a legalsó képen a majdnem kész 2. szint látható). Az udvaron pedig már most is meg lehetett csodálni a táncteret, ahol iszonyú hangosan lehet bömböltetni a zenét, mégsem hívják ki a rendőrséget a környékbeli lakók, mert olyan furfangosan "zuhanyszerűen" szórja a hangokat a táncolókra.

Illustration for article titled Két fenékkel ülne meg egy lovat az új belvárosi szuperklub
Advertisement

Gyorsan meg is tapasztalhattuk, ahogy Fine Cut Bodies (aki nemrég gyűjtötte össze egy honlapra az összes projektjét) tényleg úgy nyomatja az Elektronikus Tánczenét, hogy tőle tizenöt méterre már nyugodtan lehetett beszélgetni, aztán elindultam hazafelé, mielőtt a Bulinegyed megtelne élettel.

Na és mi lesz a Tesla.wav bloggal? Turza Tamás erre azt mondta, annyi történt, hogy "kibővült a szerkesztői gárda", a blog pedig "sokszínűbb lesz". Mi pedig mondjuk egy fél évvel később már sokkal okosabbak leszünk.

Advertisement

(A fotókat én csináltam, kivéve azt, amelyiknek a jobb alsó sarkában ott a vízjel.)

Share This Story

Get our newsletter