Ioan Niculae t√∂rv√©nytelen√ľl finansz√≠rozta 2009-ben Mircea Geoana eln√∂kv√°laszt√°si kamp√°ny√°t, egymilli√≥ eur√≥ja volt erre, cser√©ben ŇĎ d√∂nthette volna el, hogy ki legyen a gazdas√°gi miniszter.

M√°rmint az √ļj korm√°ny megalak√≠t√°sakor. A v√©ge azonban m√°shogyan alakult.

A milli√°rdos √©rdekelt volt abban, hogy gy√°rai kedvezm√©nyes √°ron kapjanak f√∂ldg√°zt az √°llami g√°zv√°llalatt√≥l. Geoana a Szoci√°ldemokrata P√°rt (PSD) vez√©ralakja volt, √°m idŇĎk√∂zben kiz√°rt√°k.

Niculae vagyon√°t a rom√°niai gazdagok legut√≥bbi toplist√°ja csaknem 1,1 milli√°rd eur√≥ra becs√ľli. C√©gbirodalm√°nak legnagyobb eleme az Interagro, ezt mŇĪtr√°gyagy√°rt√°ssal foglalkozik. A milli√°rdos a rom√°n futball egyik legnagyobb t√°mogat√≥ja is, ŇĎ szponzor√°lta az Astra Ploiestit, amely az elm√ļlt √©vekben rendszeresen szerepelt az Eur√≥pa Lig√°ban.

Az √≠t√©letet a bukaresti √≠t√©lŇĎt√°bla hozta meg. ElsŇĎ fokon az egyik bukaresti ker√ľleti b√≠r√≥s√°g 2013 ŇĎsz√©n m√©g felmentette az √ľgy v√°dlottjait, ezt b√≠r√°lta most fel√ľl az √≠t√©lŇĎt√°bla. A milli√°rdos a k√©t √©s f√©l √©v b√∂rt√∂n√∂n fel√ľl 641 ezer lej (43,5 milli√≥ forint) p√©nzb√ľntet√©st is kapott.

Az √ľgyben a legs√ļlyosabb √≠t√©letet Gheorghe Bunea Stancu √ľzletember-politikus kapta, h√°rom √©vet kell b√∂rt√∂nben t√∂ltenie. Ňź a PSD Braila megyei eln√∂ke volt, ebben a minŇĎs√©g√©ben gyŇĎzte meg Nicula√©t, hogy j√°ruljon hozz√° Geoana kamp√°ny√°nak finansz√≠roz√°s√°hoz.

Advertisement

2009-ben az eln√∂kv√°laszt√°s m√°sodik fordul√≥j√°ban Traian Basescu √©s Geoana meccselt az eln√∂ki tiszts√©g√©rt, mintegy 70 ezer szavazatnyi k√ľl√∂nbs√©ggel Basescu nyert.

2012-ben Adrian Nastas√©t, a PSD volt eln√∂k√©t, Rom√°nia volt minisztereln√∂k√©t √≠t√©lt√©k b√∂rt√∂nre amiatt, hogy a 2004-es eln√∂kv√°laszt√°si kamp√°ny√°ra t√∂rv√©nytelen√ľl gyŇĪjt√∂tt p√©nzt c√©gektŇĎl a B√°k√≥ megyei √©p√≠tkez√©si fel√ľgyelet seg√©dlet√©vel.

Ilyenek ezek a rom√°nok mostan√°ban. Szeretettel v√°rjuk a poszt alatt az √°thall√°sos kommenteket.

Advertisement

[via MTI]