A pingvinkutat√°s √ļj horizontja hemzseg a csod√°latos r√©szletektŇĎl, √©s nem is csak az√©rt, mert a kis robot remek √∂tlet a vad√°llatok zavartalan vizsg√°lat√°hoz.

Hanem azért is, mert a robot

csŇĎre ‚Äď sŇĎt, gyan√≠that√≥an az eg√©sz feje ‚Äď duct tape-bŇĎl van

és az abroncsai rendes kis Bridgestone-ok

√Čs hogy egy√©bk√©nt mi ez az eg√©sz? Egy francia kutat√≥csoport azt tal√°lta ki, hogy √ļgy fog cs√°sz√°r- √©s kir√°lypingvineket vizsg√°lni, hogy elsŇĎ k√∂rben RFID-csipet √ľltet az √°llatok bŇĎre al√°, majd, miut√°n rendbe j√∂ttek, megnyugodtak √©s visszat√©rtek a kol√≥ni√°ba, ezzel a robottal fogja leolvasni a csipek √°ltal m√©rt sz√≠vritmus-√©rt√©keket (az√©rt kell k√∂zel menni, mert a csipek 60 centim√©ter t√°vols√°gig adnak jelet).

Advertisement

Yvon Le Maho √©s koll√©g√°i az√©rt csin√°lt√°k √≠gy, mert az √°llatok egy√©bk√©nt nem viselik j√≥l az emberek jelenl√©t√©t, az RFID-olvas√≥t l√≥b√°l√≥ pingvinkutat√≥ jelent√©te erŇĎsen befoly√°solta volna a m√©r√©st. A robotot elsŇĎ k√∂rben nem √∂lt√∂ztett√©k pingvinnek, csak n√©gy ker√©k volt egy platformon. M√°r ezt is sokkal laz√°bban viselt√©k a pingvinek ‚Äď √©s a k√∂r√ľl√∂tt√ľk heny√©lŇĎ d√©li elef√°ntf√≥k√°k ‚Äď, de az igazi az √∂t√∂dik verzi√≥ volt, amikor puha mŇĪtollakba burkolva fi√≥k√°nak √°lc√°zt√°k a robotot.

A kutat√≥k munk√°ja most jelent meg a Nature Methods m√≥dszertani foly√≥iratban, ahol vide√≥kat is mell√©keltek. Sajnos nem lehet ŇĎket be√°gyazni, de √©rdemes √°tkattintani, az egyiken kir√°lypingvinek cs√≠pkedik a m√©g pŇĎre robotot, ami a m√°sikon elef√°ntf√≥k√°k fark√°n hajt √°t, melyet azok ignor√©ra tesznek.

Advertisement

Ez a csod√°latos k√©p pedig, melyen az √©lŇĎ cs√°sz√°rpingvin-fi√≥ka egy felnŇĎttel egy√ľtt szeml√©li bionikus t√°rs√°t*, az antarktiszi Ad√©lie-f√∂ld√∂n k√©sz√ľlt, ami egy v√©kony, ‚ÖĒ-franciaorsz√°gnyi szelet a kontinensbŇĎl, melyre Franciaorsz√°g tart ig√©nyt. Itt van a franci√°k Dumont d‚ÄôUrville-kutat√≥√°llom√°sa, valamint itt forgatt√°k a Pingvinek v√°ndorl√°sa c√≠mŇĪ term√©szetfilmet, ami cs√°sz√°rpingvenekrŇĎl sz√≥l (√©s a v√°ndorl√°sukr√≥l).

Fotók: Yvon Le Maho et al/Nature Methods

*: Az√≥ta sem tudom eld√∂nteni, hogy a fi√≥ka testtart√°sa √©s arckifejez√©se facepalm ‚Äď illetve h√°t faceflipper ‚Äď, vagy s√≥v√°rg√°s a kerekek ut√°n.