Az egyik az, hogy idén már húszéves lesz, a másik még szomorúbb: most halt meg az igazi Deborah, aki ezt a számot ihlette.

A Disco 2000 a Pulp legsikeresebb lemezén, az 1995-ös Different Classon jelent meg, majd külön kislemezen is kiadták, és a sheffieldi zenekar legismertebb slágere lett a Common People mellett. Német nyelvterületen azonban a Disco 2000 lett a legsikeresebb, és mivel azokban az években Magyarországon az MTV helyett a legtöbb háztartásban a német Vivát lehetett csak fogni, nálunk is talán ez a legismertebb Pulp-dal.

A számot Jarvis Cocker egy valódi élmény alapján írta: gyerekkori barátja, Deborah Bone ihlette, akivel együtt nőttek fel Sheffieldben: a dal szerint Deborah volt a jó csaj az osztályban, neki nőttek meg először a mellei, és Cocker többet is szeretett volna tőle, mint barátságot a szöveg alapján, de ez persze nem jött össze.

A szövegről Cocker később azt mondta, hogy a "with wood chip on the wall" kitételtől eltekintve mindennek valós alapja volt, így Deborah-nak is. Utóbbiból később ápolónő lett, akinek a mentálhigiénés munkásságát több díjjal és kitüntetéssel is jutalmazták, és órákkal a halála után jelentették be, hogy MBE kitüntetésben részesül, amely az egyik legmagasabb brit kitüntetés.

Advertisement

Bone mielóma multiplexben (a csontvelőt megtámadó daganatos betegségben) szenvedett, erről blogot is írt, de végül december 30-án, 51 éves korában meghalt.