Illustration for article titled Kertész Imre nincs nagy véleménnyel a New York Timesról

A Nobel-díjas író szerint a lap a múlt nyáron mindenáron azt akarta kihúzni belőle, hogy itthon diktatúra van. Pedig nincs is!

Advertisement

Ami Kertész megítélése körül történik itthon, az tényleg görbe tükröt tart a magyar közélet elé: akik nemrég még dühödten imrekertészezték, azok most diadalittasan mutogatják a nyilatkozatait, mások meg pont azóta ütik, ahol érik, amióta nyáron elfogadta a kitüntetést a kormánytól.

Advertisement

Ma az MTI is lehozta az író tavaszi nyilatkozatát, melynek magyar fordítása most jelent meg a Szombatban. Kertész felidézte, hogy múlt nyáron felkereste a The New York Times egyik riportere, hogy interjút készítsen vele. A riporter megkérdezte, hogy mi a véleménye a magyarországi helyzetről.

"Azt válaszoltam, hogy a helyzet kielégítő, remekül érzem magam, mire meglepődött. Úgy tűnt, az a benyomása, hogy megfélemlítve érzem magam a politikai hangulat miatt. Azután megkérdezte, hogy miért adtam a kéziratokat a német akadémiának, és amikor elmondtam neki az indokaimat, nos, akkor úgy tűnt, nem tetszik neki a válaszom" - mondta Kertész Imre hozzáfűzve: "nyilvánvalóan úgy értelmezte ezt a gesztust, mint a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmaimnak a kifejeződését, amelyről azonban hangsúlyozottan szó sincs."

Advertisement

Kertész Imre szerint a riporter kérdése "nem volt őszinte". "Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenérzéseimnek Magyarországgal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a céllal érkezhetett, hogy rávegyen, mondjam azt, hogy Magyarországon ma diktatúra van, ami nem igaz" - olvasható az interjúban.

Az író szerint a riporter szándéka csupán azt jelzi, hogy "halvány sejtelme sincs arról, hogy mi az a diktatúra". "Ha az ember szabadon írhat és véleményt nyilváníthat, nyíltan kifejezheti az ellenvéleményét és szabadon utazhat, akkor egyszerűen képtelenség diktatúráról beszélni. Ezt aztán meg is mondtam neki" - mondta Kertész Imre.

Advertisement

Kijelentette: "nem vagyok mindennel teljes mértékben elégedett, ami Magyarországon történik, mint ahogy nem is voltam soha, de abban bizonyos vagyok, hogy Magyarországon diktatúra lenne, nem több mint ideológia és felelőtlen beszéd."

Az interjút végül nem is hozta le a New York Times, ami Kertész Imre szerint egyfajta cenzúra.

Share This Story

Get our newsletter