A Nobel-dĂ­jas Ă­rĂł szerint a lap a mĂșlt nyĂĄron mindenĂĄron azt akarta kihĂșzni belƑle, hogy itthon diktatĂșra van. Pedig nincs is!

Ami KertĂ©sz megĂ­tĂ©lĂ©se körĂŒl törtĂ©nik itthon, az tĂ©nyleg görbe tĂŒkröt tart a magyar közĂ©let elĂ©: akik nemrĂ©g mĂ©g dĂŒhödten imrekertĂ©szeztĂ©k, azok most diadalittasan mutogatjĂĄk a nyilatkozatait, mĂĄsok meg pont azĂłta ĂŒtik, ahol Ă©rik, amiĂłta nyĂĄron elfogadta a kitĂŒntetĂ©st a kormĂĄnytĂłl.

Ma az MTI is lehozta az Ă­rĂł tavaszi nyilatkozatĂĄt, melynek magyar fordĂ­tĂĄsa most jelent meg a Szombatban. KertĂ©sz felidĂ©zte, hogy mĂșlt nyĂĄron felkereste a The New York Times egyik riportere, hogy interjĂșt kĂ©szĂ­tsen vele. A riporter megkĂ©rdezte, hogy mi a vĂ©lemĂ©nye a magyarorszĂĄgi helyzetrƑl.

"Azt vĂĄlaszoltam, hogy a helyzet kielĂ©gĂ­tƑ, remekĂŒl Ă©rzem magam, mire meglepƑdött. Úgy tƱnt, az a benyomĂĄsa, hogy megfĂ©lemlĂ­tve Ă©rzem magam a politikai hangulat miatt. AzutĂĄn megkĂ©rdezte, hogy miĂ©rt adtam a kĂ©ziratokat a nĂ©met akadĂ©miĂĄnak, Ă©s amikor elmondtam neki az indokaimat, nos, akkor Ășgy tƱnt, nem tetszik neki a vĂĄlaszom" - mondta KertĂ©sz Imre hozzĂĄfƱzve: "nyilvĂĄnvalĂłan Ășgy Ă©rtelmezte ezt a gesztust, mint a MagyarorszĂĄggal kapcsolatos aggodalmaimnak a kifejezƑdĂ©sĂ©t, amelyrƑl azonban hangsĂșlyozottan szĂł sincs."

Advertisement

KertĂ©sz Imre szerint a riporter kĂ©rdĂ©se "nem volt Ƒszinte". "Azt gondolta, hogy majd hangot adok az ellenĂ©rzĂ©seimnek MagyarorszĂĄggal szemben vagy valami ilyesmi. És nem tettem. Azzal a cĂ©llal Ă©rkezhetett, hogy rĂĄvegyen, mondjam azt, hogy MagyarorszĂĄgon ma diktatĂșra van, ami nem igaz" - olvashatĂł az interjĂșban.

Az Ă­rĂł szerint a riporter szĂĄndĂ©ka csupĂĄn azt jelzi, hogy "halvĂĄny sejtelme sincs arrĂłl, hogy mi az a diktatĂșra". "Ha az ember szabadon Ă­rhat Ă©s vĂ©lemĂ©nyt nyilvĂĄnĂ­that, nyĂ­ltan kifejezheti az ellenvĂ©lemĂ©nyĂ©t Ă©s szabadon utazhat, akkor egyszerƱen kĂ©ptelensĂ©g diktatĂșrĂĄrĂłl beszĂ©lni. Ezt aztĂĄn meg is mondtam neki" - mondta KertĂ©sz Imre.

Kijelentette: "nem vagyok mindennel teljes mĂ©rtĂ©kben elĂ©gedett, ami MagyarorszĂĄgon törtĂ©nik, mint ahogy nem is voltam soha, de abban bizonyos vagyok, hogy MagyarorszĂĄgon diktatĂșra lenne, nem több mint ideolĂłgia Ă©s felelƑtlen beszĂ©d."

Advertisement

Az interjĂșt vĂ©gĂŒl nem is hozta le a New York Times, ami KertĂ©sz Imre szerint egyfajta cenzĂșra.