This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Kerényi Imre és Justin Bieber a pekingi szmogban

Illustration for article titled Kerényi Imre és Justin Bieber a pekingi szmogban

Az utóbbi időben több eltérő súlyú, célközönségű hírnél és eseménynél találkoztam fake információkkal vagy direkt megvezetésekkel, esetleg ezek gyanújával. Ezek közül emeltem ki a teljesség igánye nélkül azt a hármat, amelyek a félreinformálások egy-egy kategóriáját képviselhetik. Nyilván szükség lesz itt még legalább egy részre, de szerintem így is hasznos lehet ez.

Advertisement

Remélem az egyik olvasónknak sem újdonság, hogy a tudományos könyvek legfontosabb része a fülszöveg, az összes többi rész, csak annak az apropója. Nyilván ezért van az, hogy a könyvtárban a legtöbb könyvről hiányzik a borítója. Néha el kell rajta gondolkozni, de általában kibogozható belőle a könyv lényege. Az alábbi idézetet most hétvégén láttam, a Tetten érhetetlen szavak című könyv hátoldalán, és erről jutottak eszembe az alábbi dolgok.

(A hazugság formái I. rész)

"Minden megnyilatkozás eleve bizalmat ígér és igényel egyszerre, noha (hiszen már a jóhiszeműséget is lehet hazudni) szükségszerűen implikálja annak lehetőségét, hogy hamis tanúvá tegye megszólítottját."

Advertisement

A pekingi szmog

Múlt hét második felében futott körbe néhány nagyon hatásos fotóval a hír, miszerint Pekingben már akkora a szmog, hogy kivetítőn kell mutassák a naplementét. Ez a megkapóan apokaliptikus történet nagyon megtetszett az internetnek, bevette az összes fontos oldal a HuffPosttól a Time-ig átvette az összes fontos híroldal, megosztotta szinte mindenki, majd kiderült, hogy csak egy random kivetítő ez a Tiananman térről, ahol épp egy utazási iroda reklámja ment.

Advertisement

Miért történt ez? Semmi rossz szándék nem volt benne, sok kattintással kecsegtető érdekes hír volt. Tökre érthető, hogy senki se akart lemaradni a vonatról.

Mi a következménye? A Quartz szerint az egésznek az volt az oka, hogy a nyugati világ szereti ilyen misztikusan baljós, végidejét járó hangulatban elképzelni a keletet, ezek a sztereotípiák gerjesztették a hype-ot, és ezek is erősödtek meg általa.

Advertisement

Lelepleződés? Az igazság kiderülésével a híroldalak és az olvasók is szembesülhettek azzal, hogy mennyire könnyen el tudnak hinni és hitetni bármit, gyengülhettek a sztereotípiák, és nem mellesleg mindenki futhatott még egy kört, kattintásokkal, megosztásokkal. Ki lehet persze akadni ezen is, de Win-Win szitu ez még bőven.

Advertisement

Justin Bieber botrányai

Miután a fiatal énekes bejelentette visszavonulását, sorozatosan jönnek elő a különböző kétes dolgai, szex, drog stb. - noha sokszor kétes valószínűséggel.

Advertisement

Miért történik ez? Nyilván arról lehet szó, hogy Justinnal együtt a belieberek is felnőttek és rövidesen eljön az az idő, hogy a rajongóinak nem lesz elég a bájos mosoly, a szende tekintet, az ártalmatlan popdalok - tudom is én. Úgyhogy most az a taktika, hogy generálják körülötte a balhékat, minekutána egy olyan züllötten férfias lemezzel térhessen vissza, ami a 15 éven felülieknek is érdekes lehet. Ok.

Advertisement

Mi a következménye? Tényleg nem akarom én az aggódó szülőt játszani, de ugyan már: Itt van ez a "Justin Bieber" nevű popkulturális termék, amit eddig úgy adtak el, hogy a "közvetlen, rendes srác, aki foglalkozik a rajongóival," most meg, amikor átbillen egy gazdasági érdekek mozgatta súlypont, gond nélkül tolnak bele a közönsége - köztük 7-8 évesek gyerekek! - arcába bármilyen mocskot.

Lelepleződés? Itt nem számít, lévén egy ilyen popmitológiában bőven megférnek ellentmondások, kamu sztorik, meg bármi, ami beszédtémát generálhat. A lényeg, hogy megtörténik egy felelőtlen és agresszív diskurzusváltás. Justin Bieber már sosem lesz az, aki volt.

Advertisement

Kerényiék butasága

Pár hete Lacival hallgattuk az Andrássy úton, hogy a kiállításokat varázsló Baán úr azt feszegette, hogy Kerényi híres levele tulajdonképpen egy poén volt csak, és szándékosan lett ilyen nyeglén bicskanyitogatóra írva. Az eligazítás után aztán már nem annyira poénkodott senki a dologgal, engem azonban nem hagyott nyugodni a gondolat. Csak tegyük fel, mi van ha Kerényi valóban egy szellemeskedős levelet akart írni!

Advertisement

Miért történik ez? Egész egyszerűen azért, mert a Fidesznek kényelmesebb és jobb eljátszani a hülyét, ezzel a tényleges dolgok helyett magukra terelve a szót. A Fidesz-tábor van olyan elvakult, hogy relatíve keveseket bolygat ez fel, az ellenzék pedig sehol sincs, tehát semmi akadálya cinikusan kiszolgálni az ellenzéki vagy csak simán hiteles újságírást azzal, hogy bohócot csinálnak magukból, ezáltal belőlük.

Advertisement

Mi a következménye? Ez nagyjából egy belső terelés. Tehát nem azzal vonják el a figyelmet, hogy gyurcsányoznak egyet, hanem a lehető legbutább módon kommunikálják a dolgokat, aminek következményeképp többé vagy kevésbé eltolódik a fókusz a beszélő elmeállapota felé. Jön a konklúzió, hogy ez nem normális, vagy ne adja Isten: be volt állva. Erre pedig már nem is érdemes normálisan válaszolni. Röviden: a színleléssel simán meg lehet ölni az érdemi kommunikáció lehetőségét is.

Lelepleződés? És akkor itt érnénk körbe. Az ember szívébe csak Isten lát bele, addig viszont még a jó szándékot vagy a jó indulatú butaságot is lehet színlelni. Nem tudhatjuk, hogy a pekingi fotót megosztó ember tényleg hitte e ezt az apokaliptikus víziót, de nem is számít, maguk a tények túlmutatnak rajta, csak pillanatnyi beleszólása lehet ebbe a történetbe. Nem tudhatjuk, hogy Justin Bieber tényleg annyira kivan-e, de szintén nem is számít. Esetében a Justin Bieber, a termék szükségszerűen elfedi a valós embert, ez egy ilyen deal. Viszont hiába nem tudhatjuk, hogy Kerény, akár Matolcsy vagy Orbán vajon nem-e csak jó szándékú kóklerek (ahogy az ellenkezője sem igazolható), éppen a befolyásuk miatt nem engedhető meg, hogy hülyének nézzük őket, hiszen, ha közben cinizmus az egész, akkor mindenképpen ők nyertek.

Advertisement

$$$

Amúgy nem akarok lehangoló lenni, sőt: szerintem mindez tökre nem baj ez. Én remekül szórakoztam valahány említett eseten, ezt a cikket is szerettem írni és jó ez a szlalom a valós és fake oppozíciók között. Unalmas is volna, ha minden megnyugtató, kötött és átlátszó lenne.

Share This Story

Get our newsletter