A DK-s politikus igazi politikai sci-fiben írta le, hogyan képzeli az oligarchikus rendszer felszámolását Magyarországon. Annyit elárulok, nem finomkodik az eszközökkel!

Ker√©k-B√°rczy Majt√©nyi L√°szl√≥ √©s Somody Bernadette, illetve Lendvai Ildik√≥ alkotm√°nyra vonatkoz√≥ √≠r√°saira reflekt√°l az √ČS-ben: elŇĎsz√∂r csak felv√°zolja, mi√©rt nem lenne el√©g egy sima v√°laszt√°si gyŇĎzelem az oligarchikus rendszer ellen.

Aztán eljut a demokratikus, alkotmányos forradalom forgatókönyvének felvázolásáig. Itt indul a bolsevik demokrata sci-fi:

Mik√∂zben az √ļjonnan, ak√°r csup√°n feles t√∂bbs√©ggel megv√°lasztott, demokratikus korm√°ny beiktat√°sa √©s a minisztereln√∂k besz√©de zajlik, a bel√©pŇĎ hatalom megb√≠z√°s√°b√≥l n√©h√°ny sz√°z ember elŇĎre tervezett m√≥don, orsz√°gszerte biztos√≠tja a demokratikus √°llamrend megŇĎrz√©se, megv√©d√©se √©s a jog√°llam helyre√°ll√≠t√°sa szempontj√°b√≥l kiemelt int√©zm√©nyeket.

√Čs hogy mit jelent jelen esetben a biztos√≠t√°s?

P√°ros√°val bekopognak a k√©rd√©ses vezetŇĎk irod√°j√°ba, √©s elkezdenek t√©nyeket sorolni. Mert az √©rintett int√©zm√©nyeket biztos√≠t√≥k rendelkeznek olyan, a v√°laszt√°sokig megszerzett, √©rvekk√© form√°lt inform√°ci√≥kkal, amelyek k√∂nnyed√©n meggyŇĎzik arr√≥l az ak√°rh√°ny √©vre bebetonozott vezetŇĎket, hogy mosolyogva mondjanak le tiszts√©g√ľkrŇĎl, √©s adj√°k √°t hely√ľket az √ļj orsz√°ggyŇĪl√©s vagy korm√°ny √°ltal kinevezendŇĎ szem√©lyeknek.

Advertisement

A forgatókönyv ezután kezd csak igazán bekeményedni:

Amikor a minisztereln√∂k a parlamenti √ľl√©steremben befejezte a besz√©d√©t, √©s a beiktat√°s teljes szertart√°sa lezajlott, visszavonul r√∂vid idŇĎre. Ezalatt az √ļj titokgazda (a frissen kinevezett bel√ľgy- vagy a titkosszolg√°latok√©rt felelŇĎs miniszter) feloldja a minŇĎs√≠t√©s√©t t√∂bb kritikus dokumentumnak, s ezeket teljes terjedelm√©ben n√©h√°ny adminisztrat√≠v munkat√°rs egy kor√°bban l√©trehozott honlapra felt√∂lti, hogy a nem sokkal k√©sŇĎbb kezdŇĎdŇĎ sajt√≥konferenci√°n a nyilv√°noss√°g el√© lehessen t√°rni.

A minisztereln√∂k r√∂gt√∂n feljelent√©st is tesz a bŇĪn√∂s√∂k ellen, a nyomoz√≥ hat√≥s√°gok pedig megkezdik munk√°jukat. 24 √≥ra leforg√°sa alatt helyre√°ll a jog√°llam, √©s az oligarchikus rendszernek v√©ge. Mindennek azonban van n√©h√°ny igen kem√©ny felt√©tele, ezeket nem tudom legal√°bb r√©szleteikben nem id√©zni:

1. MindenekelŇĎtt arra a felismer√©sre, hogy a hatalomra ker√ľl√©shez √©s annak megtart√°s√°hoz sz√ľks√©g van az oligarchikus √°llam term√©szet√©rŇĎl, fel√©p√≠t√©s√©rŇĎl, vezetŇĎirŇĎl √©s mŇĪk√∂dtetŇĎirŇĎl sz√≥l√≥ inform√°ci√≥kra.

2. Ezeket az inform√°ci√≥kat szisztematikusan kell gyŇĪjteni √©s elemezni, s ennek sor√°n objekt√≠vnek kell maradni. Vagyis nem lehet k√ľl√∂nbs√©get tenni a bŇĪn√∂s√∂k p√°rt√°ll√°sa k√∂z√∂tt. Ki kell mondani, ha olyan valakirŇĎl der√ľl ki, hogy √∂sszej√°tszik az orb√°ni rendszerrel, aki a bar√°tunknak vagy p√°rtt√°rsunknak hazudta mag√°t, nem szabad t√∂bb√© bar√°tnak tekinteni, hanem maffi√≥z√≥k √ľgyn√∂k√©nek kell b√©lyegezni. Az √°rul√≥k megnevez√©se, kik√∂z√∂s√≠t√©se √©s jogi elj√°r√°s al√° von√°sa erŇĎs√≠ti azt a csoportot, amely kiveti ŇĎket mag√°b√≥l.

3. Fel kell ismerni, hogy a sz√ľks√©ges inform√°ci√≥k beszerezhetŇĎek. Sz√°mos olyan demokrata szakember van az orsz√°gban, akire lehet sz√°m√≠tani ebben a munk√°ban.

4. Feltétele ennek a munkának az, hogy a demokratikus pártok mindegyikében, ahogyan mind több civil szervezetben, legyenek erre a feladatra véd- és dacszövetséget kötni kész és képes, bátor emberek. Mert ebben is egymásra vannak utalva a demokraták.

5. A megszerzett inform√°ci√≥kat okosan √©s c√©ltudatosan, ha kell, ravaszul kell felhaszn√°lni. Csak mind sz√©lesebb k√∂rŇĪ t√°j√©kozotts√°g mellett, a val√≥s√°g m√©ly ismeret√©ben lehet eld√∂nteni, hogy milyen esetben lehet vagy kell kompromisszumot k√∂tni.

6. Ezt a munk√°t szakszerŇĪen √©s fegyelmezetten, a ma is √©rv√©nyben l√©vŇĎ jogszab√°lyok betart√°s√°val kell elv√©gezni. (...) Ne legyen k√©ts√©g√ľnk: ezen terv v√©grehajt√°s√°nak megakad√°lyoz√°s√°ra, az abban k√∂zremŇĪk√∂dŇĎk megf√©leml√≠t√©s√©re, lej√°rat√°s√°ra fognak t√∂rekedni azok, akiknek a k√°r√°ra √©p√ľl majd √ļjj√° a demokr√°cia. S ezek k√∂z√∂tt k√ľlf√∂ldi erŇĎk is akadnak.

Advertisement

Mindez kizárólag elhatározás és bátorság kérdése. Az egészet pedig a legjobb mondattal zárom:

Aki t√©nyleg el akarja takar√≠tani az √ļtb√≥l Orb√°n rendszer√©t, √©s val√≥ban demokr√°ci√°t akar, annak fel kell vennie a kesztyŇĪt nemcsak a nyilv√°nval√≥ ellenf√©llel, hanem az ak√°r a saj√°t sorainkban is rejtŇĎzk√∂dŇĎ, nek√ľnk bar√°ts√°got hazud√≥ ellens√©ggel is.

Ahogy a k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sokat eln√©zem, az√©rt lesz m√©g munk√°juk a demokrat√°knak bŇĎven a k√∂vetkezŇĎ h√°rom √©vben, ha el akarnak jutni id√°ig.

Advertisement

(via doom doom doom tumblr)