Képtelen vagyok megérteni, miért drága a koreai kaja Magyarországon

Illustration for article titled Képtelen vagyok megérteni, miért drága a koreai kaja Magyarországon

A koreai konyha alapfogásai a legegyszerűbb alapanyagokból készülnek. Ennek ellenére két ember nem tud 10 ezer forint alatt koreait vacsorázni Budapesten. Bónusz: hogy lesz 3500 forint a Koreában 500-700 forintba kerülő primkó szesz, a szodzsu?

Advertisement

A 3000 forintos tál rizs

Kedvenc konyhám magyarországi alulreprezentáltságán és túlárazottságán régóta gondolkozom, és egyszerűen képtelen vagyok megérteni. A városban, ahol 600 forint egy pisztáciafagylalttal töltött briós (amit egy iderepített szicíliai csinál szicíliai pisztáciából, és maga süti hozzá a brióst), 1300 forint egy kiváló vietnami marhahúsleves, 1600 forint egy friss bivalymozzarellával megpakolt pizza, 3000 forint egy bibimbap. Az ételt sokféleképpen el lehet készíteni, de ennél jobban nem kell cifrázni:

Hát ezek aztán kurva drága, egzotikus, romlandó alapanyagok, tényleg.

Hogy lesz ebből 3000 forintos étel? Csak viszonyításképp: a étel a Korea délnyugati alföldjein fekvő Csondzsuból származik, ahol a legjobb étteremben 1300 forintba kerül. És ott annyira jó, hogy Koreában sincs párja.

Advertisement

A 3500 forintos vizes vodka

Koreában mindenki iszik, mint a gödény, sörön kívül főleg szodzsut. Ez egy híg, 20%-os égetett szesz, olyan, mint egy édeskés vodka. Háromdecis üvegekben lehet kapni. Boltban 1000-1200 vonba kerül (250–300 forint), étteremben 3000 (750 forint). Magyarországon még soha nem láttam, de a napokban megjelent egy tumblr-poszt az óbudai Pocharo koreai étteremről, ahol van, és

Advertisement

!!3500 forint!!!

egy üveggel. Háromezer-ötszáz. Egy háromdecis üveg szodzsuért. Ezt normálisan úgy kell fogyasztani, hogy kicsi felespoharakba öntjük, és minden jobb falat után lehúzzuk. Egy vacsorához Koreában fejenként elfogy egy üveg. El is fogyhat, hiszen szinte semmibe nem kerül.

Advertisement

Vajon mennyibe kerülne az egzotikus császárhús?

A bibimbap mellett a másik legjobb, egyszerű koreai étel a szamgjopszal, ami nem más, mint a csíkokra vágott, grillezett császárhús, salátával és kimcsivel. Szintén rendkívül egzotikus alapanyagot, úgynevezett disznókat kell hozzá szerezni. Ebből, ha jól emlékszem, úgy 4-5 ezer forintért tudja két ember degeszre zabálni magát Koreában, természetesen szodzsuval kísérve.

Advertisement

Mi az isten történik itt?

A címlapkép egy tál repülőhal-kaviáros bibimbapot ábrázol, még összekeverés előtt, a csondzsui Sinpengi étteremben. 7000 vonba, azaz 1700 forintba került.

Share This Story

Get our newsletter