A koreai konyha alapfog√°sai a legegyszerŇĪbb alapanyagokb√≥l k√©sz√ľlnek. Ennek ellen√©re k√©t ember nem tud 10 ezer forint alatt koreait vacsor√°zni Budapesten. B√≥nusz: hogy lesz 3500 forint a Kore√°ban 500-700 forintba ker√ľlŇĎ primk√≥ szesz, a szodzsu?

A 3000 forintos t√°l rizs

Kedvenc konyh√°m magyarorsz√°gi alulreprezent√°lts√°g√°n √©s t√ļl√°razotts√°g√°n r√©g√≥ta gondolkozom, √©s egyszerŇĪen k√©ptelen vagyok meg√©rteni. A v√°rosban, ahol 600 forint egy piszt√°ciafagylalttal t√∂lt√∂tt bri√≥s (amit egy iderep√≠tett szic√≠liai csin√°l szic√≠liai piszt√°ci√°b√≥l, √©s maga s√ľti hozz√° a bri√≥st), 1300 forint egy kiv√°l√≥ vietnami marhah√ļsleves, 1600 forint egy friss bivalymozzarell√°val megpakolt pizza, 3000 forint egy bibimbap. Az √©telt sokf√©lek√©ppen el lehet k√©sz√≠teni, de enn√©l jobban nem kell cifr√°zni:

Hát ezek aztán kurva drága, egzotikus, romlandó alapanyagok, tényleg.

Hogy lesz ebbŇĎl 3000 forintos √©tel? Csak viszony√≠t√°sk√©pp: a √©tel a Korea d√©lnyugati alf√∂ldjein fekvŇĎ Csondzsub√≥l sz√°rmazik, ahol a legjobb √©tteremben 1300 forintba ker√ľl. √Čs ott annyira j√≥, hogy Kore√°ban sincs p√°rja.

A 3500 forintos vizes vodka

Kore√°ban mindenki iszik, mint a g√∂d√©ny, s√∂r√∂n k√≠v√ľl fŇĎleg szodzsut. Ez egy h√≠g, 20%-os √©getett szesz, olyan, mint egy √©desk√©s vodka. H√°romdecis √ľvegekben lehet kapni. Boltban 1000-1200 vonba ker√ľl (250‚Äď300 forint), √©tteremben 3000 (750 forint). Magyarorsz√°gon m√©g soha nem l√°ttam, de a napokban megjelent egy tumblr-poszt az √≥budai Pocharo koreai √©tteremrŇĎl, ahol van, √©s

Advertisement

!!3500 forint!!!

egy √ľveggel. H√°romezer-√∂tsz√°z. Egy h√°romdecis √ľveg szodzsu√©rt. Ezt norm√°lisan √ļgy kell fogyasztani, hogy kicsi felespoharakba √∂ntj√ľk, √©s minden jobb falat ut√°n leh√ļzzuk. Egy vacsor√°hoz Kore√°ban fejenk√©nt elfogy egy √ľveg. El is fogyhat, hiszen szinte semmibe nem ker√ľl.

Vajon mennyibe ker√ľlne az egzotikus cs√°sz√°rh√ļs?

A bibimbap mellett a m√°sik legjobb, egyszerŇĪ koreai √©tel a szamgjopszal, ami nem m√°s, mint a cs√≠kokra v√°gott, grillezett cs√°sz√°rh√ļs, sal√°t√°val √©s kimcsivel. Szint√©n rendk√≠v√ľl egzotikus alapanyagot, √ļgynevezett diszn√≥kat kell hozz√° szerezni. EbbŇĎl, ha j√≥l eml√©kszem, √ļgy 4-5 ezer forint√©rt tudja k√©t ember degeszre zab√°lni mag√°t Kore√°ban, term√©szetesen szodzsuval k√≠s√©rve.

Advertisement

Mi az isten történik itt?

A c√≠mlapk√©p egy t√°l rep√ľlŇĎhal-kavi√°ros bibimbapot √°br√°zol, m√©g √∂sszekever√©s elŇĎtt, a csondzsui Sinpengi √©tteremben. 7000 vonba, azaz 1700 forintba ker√ľlt.