Az ukr√°n k√ľl√∂nleges erŇĎk a h√©t v√©g√©n "terroristaellenes akci√≥t" ind√≠tottak Kelet-Ukrajn√°ban, mivel t√∂bb v√°rosban oroszp√°rti szeparatista fegyveresek jelentek meg. Szlavjanszkban az ukr√°n biztons√°gi szolg√°lat r√©sz√©rŇĎl egy ember biztosan meghalt, de az oroszp√°rtiak is szenvedtek vesztes√©geket.

Az ukr√°n bel√ľgy √°ll√≠t√°sa szerint a szakad√°rok civileket haszn√°lnak √©lŇĎ pajzsk√©nt a tŇĪzharcok k√∂zben. Szlavjanszkban legfeljebb ezren t√°mogatj√°k az √©p√ľletfoglal√≥ szeparatist√°kat, a k√∂zelben l√©vŇĎ Kramatorszkban viszont a v√°rosi tan√°csot √©s a rendŇĎrs√©g √©p√ľlet√©t is siker√ľlt elfoglalniuk. Jenakijev√©ben √©s Mariupolban is t√∂bb √©p√ľlet az ŇĎ kez√ľk√∂n van.

A szakad√°rok helyi √ļjs√°g√≠r√≥knak azt nyilatkozt√°k, hogy feladatuk z√∂ld folyos√≥t nyitni az oroszok sz√°m√°ra. Szak√©rtŇĎk szerint hasonl√≥ forgat√≥k√∂nyv val√≥sulhat meg Donyeck megy√©ben, mint a Kr√≠m f√©lszigeten hetekkel ezelŇĎtt.

Az USA √©s Franciaorsz√°g az agresszi√≥ra reag√°lva √ļjabb szankci√≥kkal fenyeget, a brit k√ľl√ľgy √©s Catherine Ashton, az EU k√ľl√ľgyi fŇĎk√©pviselŇĎje is aggodalm√°t fejezte ki az √ľgy miatt.

Az ukr√°n bel√ľgy szerint szeparatist√°k AK100-as g√©pkarab√©lyt haszn√°lnak, ami csak az orosz hadseregben van rendszeres√≠tve.

Advertisement

[MTI] [Kép: AP/Maxim Dondyuk]