Az ukrán különleges erők a hét végén "terroristaellenes akciót" indítottak Kelet-Ukrajnában, mivel több városban oroszpárti szeparatista fegyveresek jelentek meg. Szlavjanszkban az ukrán biztonsági szolgálat részéről egy ember biztosan meghalt, de az oroszpártiak is szenvedtek veszteségeket.

Az ukrán belügy állítása szerint a szakadárok civileket használnak élő pajzsként a tűzharcok közben. Szlavjanszkban legfeljebb ezren támogatják az épületfoglaló szeparatistákat, a közelben lévő Kramatorszkban viszont a városi tanácsot és a rendőrség épületét is sikerült elfoglalniuk. Jenakijevében és Mariupolban is több épület az ő kezükön van.

A szakadárok helyi újságíróknak azt nyilatkozták, hogy feladatuk zöld folyosót nyitni az oroszok számára. Szakértők szerint hasonló forgatókönyv valósulhat meg Donyeck megyében, mint a Krím félszigeten hetekkel ezelőtt.

Az USA és Franciaország az agresszióra reagálva újabb szankciókkal fenyeget, a brit külügy és Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője is aggodalmát fejezte ki az ügy miatt.

Advertisement

Az ukrán belügy szerint szeparatisták AK100-as gépkarabélyt használnak, ami csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.

[MTI] [KĂ©p: AP/Maxim Dondyuk]