T√∂bb tucatnyi gazdag orosz √©rdeklŇĎd√∂tt m√°r a p√©nz√©rt megvehetŇĎ magyar tart√≥zkod√°si enged√©ly √ľgy√©ben - nyilatkozta Varga J√°nos budapesti √ľgyv√©d a Moscow Timesnak. Tavaly t√©len hozt√°k azt a ¬†t√∂rv√©nyt, hogy 250 ezer eur√≥ √©rt√©kŇĪ √°llamk√∂tv√©ny v√°s√°rl√°s√°nak fej√©ben b√°rki EU-n k√≠v√ľli polg√°r vehet magyar tart√≥zkod√°si enged√©lyt. A dolgot az Orb√°n-korm√°ny a k√≠naiak megfej√©s√©re tal√°lta ki (most mindenki vizualiz√°ljon egy hatalmasat!) √©s az √ľgyv√©d szerint t√©nyleg k√≠naib√≥l akadt a legt√∂bb √©rdeklŇĎdŇĎ, de tudom√°sa szerint az oroszok √°llnak a m√°sodik helyen.

A t√©m√°ban Rog√°n Antal, Bab√°k Mih√°ly √©s Kapus Kriszti√°n fideszes k√©pviselŇĎk ny√ļjtottak be t√∂rv√©nyjavaslatot tavaly okt√≥berben, amit a Parlament decemberben p√°r m√≥dos√≠t√°ssal el is fogadott. Aki megveszi a speci√°lis leteleped√©si k√∂tv√©nyt, az elŇĎsz√∂r tart√≥zkod√°si, majd f√©l √©v m√ļlva leteleped√©si enged√©lyt kap. A rendszer onnant√≥l mŇĪk√∂dik a gyakorlatban, hogy megjelenik hozz√° Matolcsy nemzetgazdas√°gi miniszter rendelete a speci√°lis k√∂tv√©ny kibocs√°t√°s√°nak m√≥dj√°r√≥l. Ennek a tervezett sz√∂veg√©t janu√°r m√°sodik√°n tett√©k k√∂zz√©.¬†

Az eg√©sznek az a l√©nyege, hogy a p√©nzes, EU-n k√≠v√ľli √ľzletemberek, akik j√≥ es√©llyel egy rak√°s helyre egy√°ltal√°n nem is kapn√°nak v√≠zumot Eur√≥p√°ban, l√©nyeg√©ben szabadon utazgathassanak.

Varga a cikkben azzal aj√°nlgatja a magyar leteleped√©st, hogy ezt Eur√≥p√°ban enn√©l olcs√≥bban csak Spanyolorsz√°gban lehet meg√ļszni, 150 ezer eur√≥b√≥l, de ott p√©ld√°ul ingatlant is k√∂telezŇĎ v√°s√°rolni. N√°lunk ezzel szemben √∂t √©v m√ļlva megszabadulhatnak a leteleped√©si k√∂tv√©nytŇĎl.